Güncelleme Tarihi:
Radikal Gazetesi'nden Betül Kotan'ın haberine göre, üniversitelerdeki tüm atamaların durmasına neden olan YÖK'ün 'öğretim üyelerinin atama, ve görevde yükselme kriterlerinin değiştirilmesine yönelik çalışması netlik kazanmaya başladı. YÖK Genel Kurulu'nda önceki gün görüşülen taslağa göre yapılması öngörülen değişiklikler şöyle:
Doçentlik Ünvanı alındıktan sonra profesör olmak için gereken beş yıl bekleme süresi üç yıla indirilecek.
Üniversiteler doçent ve profesör atamalarında kendi kriterlerini belirleyecek. Bu kriterler Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından denetlenebilecek.
Mevcut uygulamada 12 yıl çalışmalarına rağmen doçent olamayan yardımcı doçentler başka üniversitelere gönderiliyor. Taslağa göre yardımcı doçentler, 12 yıl görev yaptıktan sonra eğer doçentliğe yükselemiyorlarsa Ünvanlarını kaybederek aynı üniversitede doktor olarak çalışabilecek.
Anadolu'da kısa sürede doçentlik
Anadolu'daki üniversitelerin daha cazip hale getirilmesi amacıyla zaman teşviği öngörülüyor. Buna göre, normalde doçentlik için beş yıl bekleyen bir öğretim üyesinin, Anadolu'da iki-üç yıl beklemesi yeterli olacak.
YÖK taslağı hazırlıyor. Çalışma Genel Kurul'da kabul edilir ve Meclis'ten de geçerse uygulama 2009'da başlayacak.
Öğretim üyeleri zam için 2009'u bekleyecek
YÖK?Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın dile getirdiği bir diğer çalışma ise öğretim üyelerinin maaşlarıyla ilgili. Özcan, öğretim üyelerinin maaşlarının düşük olduğunu kabul ederek, "Zam 2009'da inşallah. 2008'de bütçeye konmamıştı. Bu sene bütçeye koydurup bir dahaki sene olmasını sağlayacağız. Başbakan da söz verdi zaten. En alttakilere en fazla vermek şartıyla düzenleme yapılacak" dedi.
Önceki gün gerçekleşen YÖK Genel Kurul toplantısında, Van Yüzüncüyıl ve Eskişehir Osmangazi üniversitelerinde öğretim kadrosu bulunan ancak öğrenci almayan ilahiyat fakültelerine de öğrenci alınmasına karar verildi. YÖK'ün 16 Nisan'da yapacağı toplantıda üniversite kontenjanlarının artırımı da görüşülecek. Başında ilahiyatçı Prof. Dr. Halis Ayhan'ın bulunduğu eğitim komisyonu raporuna göre ilahiyat fakülteleri kontenjanlarında artış yapılması bekleniyor.