Güncelleme Tarihi:
Daha çok para kazanmak için ABD, milletvekilliği içinse Türk kimliğini kullanan FP'nin 2. Amerikalısı Oya Akgönenç'in hayatı yalan çıktı.
PROF'LUK YALANI
Çukurova Üniversitesi'ne 1987'de yaptığı başvuruda doldurduğu Sözleşmeli Akademik Personel Bilgi Formu'nda daha önce çalıştığı kuruluşlardaki ‘Görev ünvanı’ bölümüne ‘Profesör’ yazan ve altını imzalayan Akgönenç'in, bu ünvanı hiç taşımadığı ortaya çıktı. Akgönenç, bu formda, ABD'de profesör olarak 12 yıl çalıştığını beyan etti. Akgönenç, beyanın aksine Çukurova Üniversitesi'nde, ‘Öğretim görevlisi’ olarak çalışırken, Bilkent Üniversitesi'ne de aynı ünvan ile alındı. Çukurova Üniversitesi ile sözleşmesi 31 Aralık 1991'de sona eren Akgönenç, Bilkent Üniversitesi'nde 1992'de işe başladı.
DOÇENTLİK 1995'TE
Yakın çevresine ABD'de aldığı profesörlük ünvanını YÖK'ün tanımadığından yakındığı iddia edilen Akgönenç'in bu ünvana sahip olmadığı gibi doçentlik ünvanını da ancak 1995'te ‘oy çokluğu’ alabildiği ortaya çıktı. Buna göre, Dr. Akgönenç, doçentlik ünvanı için 1993'te 3 yayınla YÖK'e başvurdu. Bilimsel yönden yetersiz görülen Akgönenç, 1994'te bu kez 7-8 yayın ile başvuruyu yineledi. Eserleri ‘oy çokluğu’ ile kabul edilirken, bu kez de sözlü barajını aşamayan Akgönenç, 1995 yılında yine ‘oy çokluğu’ ile sözlüyü geçti ve doçent oldu.
BİLKENT KABUL ETMEDİ
Akgönenç'i 1992-1998 yılları arasında 10'ar aylık dönemler için sözleşme imzalayarak, öğretim üyesi olarak çalıştıran Bilkent Üniversitesi, bu doçentlik ünvanını kabul etmedi. Bilkent Üniversitesi, ‘Doçent doktor’ ünvanını kullanmak ve bu ünvanla görev yapmak isteyen Akgönenç'in talebini geri çevirdi. Akgönenç'i öğretim görevlisi statüsünde çalıştıran Bilkent Üniversitesi, 1997-1998 akademik yılı bittikten sonra bir daha sözleşme yapmadı. Akademik yetersizlik nedeniyle atıldığı bildirilen Akgönenç, 1998 yazından sonra ise FP'ye yanaştı.