Profesör hakim karşısında

Güncelleme Tarihi:

Profesör hakim karşısında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 13:30

KONYA’da hastaları için kullandığı ameliyat malzemelerini tornacıda yaptırdığı iddiasıyla tutuklanan Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. U.Y ilk kez hakim karşısına çıktı.

3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak ve dolandırıcılık suçlardan yargılanan Prof. Dr. U.Y., ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, "Üzerine titanyum ile kaplattırdığım ürünler hastanemiz ameliyatlarında asla kullanılmamıştır" dedi.

Konya Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’ne ihale yoluyla tıbbi cihaz ve malzeme satan bir firmanın, ihale şartnamesinde taahhüt ettiği kalite ve standartta cihaz temin etmediği iddiası üzerine hastane yönetimi, Kasım 2009 tarihinde firmaya ihtar çekti. Ardından da Aralık 2009 tarihinde firma hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Hastane yönetimi daha sonra firma ile 1 yıllık ihaleyi iptal etti. İhaleyi alan firmayla bağlantısı olduğu iddia edilen Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. U.Y.’yi takibe alan polis, doktorun bazı ameliyat malzemelerini sanayide tornacılarda yaptırdığı bilgisine ulaştı. Soruşturmayı tamamlayan polis ekipleri Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla 21 Eylül 2010 tarihinde operasyon düzenledi.

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Konya, Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen operasyonda, Prof. Dr. U.Y., Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nde Sağlık İşleri Müdürü olan eşi N.Y., ile birlikte 41 kişi gözaltına alındı. Örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak ve dolandırıcılık suçlardan adliyeye sevk edilen şüphelilerden Prof. Dr. U.Y. , ihaleyi alan firmanın sahibi Ş.İ., firmanın daha önceki müdürü ve ortağı İ.C.O. ve platinlerin titanyum kaplamasını yapan şirketin satış sorumlusu Ö.T, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, diğer sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Sanıklar Konya 3’ücü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuklu sanıklar U.Y, Ş.İ, Ö.T ve I.C.O ile tutuksuz olarak yargılanan ve çoğunluğunu ihale komisyonunda yer alan doktorlar ile ameliyat malzemelerini yaptıkları iddia edilen 3 tornacı olmak üzere toplam 37 kişi katıldı. Ayrıca Prof. Dr. U.Y’nın taktığı platinler nedeniyle iyileşemediklerini iddia eden ve koltuk değneği yardımıyla yürüyebilen hastalar da duruşmada hazır bulundu.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Mahkemede ifade veren Prof. Dr. U.Y. suçlamaları kabul etmezken, "Ben bir hakim çocuğuyum. Onurlu bir çocukluk ve başarılı bir öğrencilik döneminin ardından bulunduğum noktaya geldim. Birçok bilimsel çalışma ve konferans için yurt dışına gittim. Bunların hiçbirisi turistik gezi değildi. Ayrıca bu olaydaki müştekiler hastaneye geldiklerinde paramparça durumdalardı. Onların ayağa kalkması bile tıp mucizesidir. Bütün bunlara rağmen sakat kalan olursa bu her ameliyatta karşılaşılabilecek risklerden biridir. Biz elimizden geleni en iyi şekilde yaparız" dedi.

Titanyum kaplattırdığı ürünlerin hastanedeki ameliyatlarda kullanılmadığını ifade eden U.Y., "Diğer tutuklu sanık Ö.T. tarafından üzerine titanyum ile kaplattırdığım ürünler hastanemiz ameliyatlarında asla kullanılmamıştır. Biz üniversite olarak her türlü araştırmayı yaparız. Bu kaplama yapılan ürünleri hastalar üzerinde kullanılıp kullanılmayacağı hususunda bir araştırma yapmak için bu siparişleri verdik. Bunlar hiç bir hasta kullanılmadı. Sözü edilen ürünler Irak’a satılmak amacıyla yapılmıştı" diye konuştu.

AMELİYATLAR UZUYORDU

Davada tutuksuz olarak yargılanan ve dönemin Meram Tıp fakültesi Ortopedi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. C.T.Ö. de ameliyatlarda kullanılan malzemeler ile ilgili sürekli şikayet geldiğini ve ameliyatların uzadığını anlattı. Duruşmaya müşteki olarak katılan dönemin Başhekimi Prof. Dr. Y.P de ihaledeki şartnamelere uyulmadığını kendisinin tespit ettiğini ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunun söyledi.

TORNACILAR ANLATTI

Sanayide tornacı olarak çalışan ve Prof. Dr. U.Y.’nın isteği parçaları yaptıklarını söyleyen tornacılardan K.E.T., "U.Y. bize birisi aracılığı ile gelerek bir projesi olduğunu ve bu proje kapsamında yurt dışından gelen ürünleri göstererek bunları yapıp yapamayacağımı sordu. Gösterdiği parçaları inceledik ve yapabileceğimizi söyledik. Sonra da üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz parçalar hastaların vücutlarına takılan malzemeler değildi. Ameliyat esnasında kulanılacak yardımcı parçalardı. U.Y. bize bu parçaların ameliyatta kullanılmayacağını yurt dışına gönderileceğini söyledi" dedi.

Diğer tornacı B.T, ise, " U.Y. bir defasında yanıma öğrencileri ile birlikte geldi. Bu parçaların ne olarak kullanılacağını sorduğumdu bana,’ bir araştırma yapıyoruz ve denemek için hayvanlarda kullanacağız’ dedi " diye konuştu.

BEN SAĞLIĞIMI İSTİYORUM

Prof. Dr. U.Y.’nin ameliyat ettiği ve bacağına platin takılan hastalardan Necla Vural ise şunları söyledi:

"1.5 yıl önce balkondan düştüm ve ameliyat için Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittim. Beni Prof. Dr. U.Y.ameliyat etti. Ancak bir türlü iyileşemedim. En sonunda başka bir doktora giderek tedavi olmaya karar verdim. Gittiğim doktor, ’Sen çok şanslıymışın felç olabilirdin’ dedi. Ben hala yürümekte zorluk çekiyorum ve sağlığımı istiyorum."

Hastalardan Yılmaz Çelik de "2008 yılında av tüfeği ile yaralandım ve beni U.Y. ameliyat etti. Ancak bir türlü iyileşemedim. U.Y. beni sürekli özel muayenehanesine çağırıyor ve her gittiğimde para veriyordum. En son gittiğimde bana bacağımın kesilebileceğini söyledi. O anda yıkıldım ve başka doktora gitmeye karar verdim. Gittiğim doktor bana bacağımda aşırı iltihaplanma olduğunu ve buna takılan çivinin sebep olduğunu söyledi. Hatta bu çivinin beni öldürebileceğini bile söyledi" dedi.

2 TAHLİYE

Mahkeme heyeti sanıkları ve müştekileri dinledikten sonra kararını açıkladı. Heyet, tutuklu olarak yargılanan 4 sanıktan firmanın daha önceki müdürü ve ortağı İ.C.O. ve platinlerin titanyum kaplamasını yapan şirketin satış sorumlusu Ö.T’yi tahliye ederken, Prof.Dr. U.Y ile firma sahibi Ş.İ.’nin tutukluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma eksikliklerin tamamlanması için 28 Şubat 2011 tarihine ertelendi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!