Prof. Işıkara'dan, ‘HAZIRLIKLI OLALIM’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Işıkaradan, ‘HAZIRLIKLI OLALIM’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Marmara'ya dikkat

İstanbul için büyük tehlike

7.2'lik depremin büyük bir sistemi harekete geçirdiğini belirten Prof. Işıkara, iki sismik boşluk oluştuğunu açıkladı. Boşluklardan birinin Marmara'da olduğuna işaret eden Işıkara, bunun hareketlenmesi halinde yıkıcı bir deprem olacağını ve bundan İstanbul'un da yakından etkileneceğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 7.2'lik depremle büyük bir sistemin harekete geçtiğini söyledi. Varolan 2 ‘sismik boşluk’tan birinin hareketlenebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Işıkara, Marmara'daki sismik boşluğun hareketlenmesi halinde meydana gelecek depremin, ‘İstanbul’a hasar verici' nitelikte olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Işıkara'nın dün saat 11.30'da Kandilli Rasathanesi'nde yaptığı toplantıya Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Birtek ile Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güliz Elal'ı yanına alması dikkat çekti. Prof. Birtek ve Doç. Elal konuşmalarında depreme hazırlıklı olunması gerektiğini sık sık vurguladılar.

YIRTILABİLİR

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara Bölgesi içinde ‘sismik boşluk’ adı verilen boşluklar olduğunu ve yırtılmamış bir bölgenin bulunduğunu belirterek, şunları anlattı: ‘‘Marmara içinde böyle bir sismik boşluk söz konusudur. Büyük bir sistem harekete geçmiştir. ‘Yörenin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi etkilenebilir' demiştim. Batı'da bir sismik boşluk vardır. 2 ihtimal var: Burası da yırtılabilir, bu mümkündür. Fakat burası yırtılırken, buradaki tüm bu sistemi de harekete geçirebilir ve boylu boyunca Marmara hareketlenebilir. Fakat tabii burası karmaşık bir yer olduğu için şu anda bir şey söylememiz mümkün değil. Bir büyük depremden sonraki süreci kontrol edebiliyoruz. Nerede, ne büyüklükte olabileceğini tahmin edebiliyoruz. Ama bunun zamanını söylememiz mümkün değil.’’ Prof. Işıkara, İstanbul’un olası bir depremden nasıl etkileneceği şeklindeki soruyu da, ‘‘Tabii İstanbul etkilenir ama bu kez daha yakın etkilenecektir. Bu kez mutlaka önlemi almak lazım. Artık bu bizim depremimiz, bununla yaşayacağız’’ diye yanıtladı.

YIKICI OLACAK

Marmara'da karmaşık bir yapının söz konusu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Işıkara, 2 muhtemel sismik boşluktan birinin İzmit Körfezi'nin bitiminde başlayıp, İstanbul'un güneyinden geçerek Şarköy'e doğru uzandığını, diğerinin ise Akyazı-Sapanca arasında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Işıkara, ‘‘Şiddeti konusunda birşey söylemek istemiyorum. 2 olasılık var. Ya o kısım dolacak. Ya da diğer tarafı da iteleyerek işi daha da büyütecek. Fakat büyüklüğü konusunda bir tahminde bulunmak istemiyorum. Ama yerini söylüyorum. Yıkıcı bir depremdir. Tahminler, biliyorsunuz benim hiç tarzım değil. Bolu Düzce'yi söyledik oldu’’ dedi.

Yerini artçılar belirler

Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin zamanını söylemenin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Işıkara, ‘‘Dileğimiz bunun çok uzun bir vadeye yayılmasıdır’’ dedi. Prof. Dr. Işıkara, Düzce-Bolu arasında, dün saat 11.30'a kadar 4'den büyük 39 artçı şok meydana geldiğini söyledi. 17 Ağustos depreminden sonra 2 büyük artçı şok yaşandığını belirten Prof. Dr. Işıkara Kuzey Anadolu Fay Zonu'nda oluşan depremlerin bugüne kadar 6'dan büyük artçı şok oluşturmadığını yineledi. Prof. Dr. Işıkara, artçı şokların izlenmesiyle elde edilecek veriler ışığında yarın olası depremin yeri hakkında daha net bilgi vereceğini açıkladı.

İmar büyük sorun

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın basın toplantısına katılan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Birtek de depreme ne zaman olacağını düşünmeden hazırlanmak gerektiğini söyledi. İstanbul'daki yapılar için sorunun imar mevzuatının uygulanmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Faruk Birtek, ‘‘İmar mevzuatına tabi olmayan bir inşaatın bu mevzuata göre yapılması dürtüsünü getirmemiz lazım’’ dedi. ‘‘Depremin güncel yaşantının bir parçası olduğunu anlamamız gerekir’’ diyen Prof. Birtek, yerkürenin hareketlerine alışmamız gerektiğini söyledi. Prof. Birtek, paniğin işleri zorlaştırdığını söyledi. Dayanışmanın önemine de değinen Prof. Birtek, dayanışmanın bir yönünün bilfiil yardım etmek, ikinci yönünün de birbirimizi sakinleştirmek, rasyonel diyalog kurulmasının sağlamak olduğunu söyledi. Japonya'daki dayanışmaya dikkat çeken Prof. Birtek, Türkiye'nin bu konuda Japonya'yla yarışabileceğini söyledi. Prof. Birtek, ‘‘Sivil toplum kuruluşlarımız dünya çapında başarılar göstererek, büyük takdirle karşılaştılar’’ dedi.

DEVLET DE HAZIR OLMALI

Devletin de depreme hazır olması gerektiğini vurgulayan Prof. Birtek, Afet Yönetimi İdaresi başta olmak üzere, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Birtek, deprem konusunda 3 önemli nokta bulunduğunu belirterek, bunlardan birincisin panikten kaçmak, ikincisinin ise vatandaş düzeyindeki işbirliğini devam ettirerek, bunu rasyonel ve bilinçli hale getirmek olduğunu söyledi. Üçüncü önemli noktanın eğitim olduğunu belirten Prof. Dr. Birtek, konuyla ilgili, hem eğitim kurumlarındaki öğrencilere, hem de Silahlı Kuvvetler bünyesindeki gençlere eğitim vermek gerektiğini anlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!