Prof. Işıkara, Deprem Bilinçlendirme Haftamızın ilk konuşmasını yaptı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Işıkara, Deprem Bilinçlendirme Haftamızın ilk konuşmasını yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Prof. Dr. Işıkara, Milli Eğitim Bakanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliği ile AKM’de gerçekleştirilen „Türkiye Deprem Bilinçlendirme Haftası 4. İstanbul Etkinlikleri“ çerçevesinde yaptığı konuşmada, deprem konusunda eğitimin önemine işaret etti.

Prof. Dr. Işıkara, bu kapsamda geçen hafta Gölcük’e gittiğini ve bir öğrencinin kendisine „Siz daha önce neredeydiniz? Bizi daha önce neden aydınlatmadınız? Bunu daha önce yapsaydınız, ben annemi, babamı kaybetmezdim“ dediğini hatırlattı. Prof. Dr. Işıkara, „Eğitimin ne derece önemli olduğunu, bundan daha çarpıcı anlatamazsınız“ diye konuştu.

Türkiye’deki deprem gerçeği ve eğitimi konusunda herkesin özeleştiriye ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Işıkara, İstanbul’da 1996 yılında Valilik himayesinde deprem eğitimi konusunda bir çalışma başlattıklarını, ancak konunun üzerine yeterince önemle eğilinmediğini kaydetti.

17 AĞUSTOS ÖNCESİ DEPREM EĞİTİMİ
Prof. Dr. Işıkara, deprem eğitimi konusunda okullar için 11 maddelik bir etkinlik planı hazırlandığını, ancak 1051 okul içinden 11 etkinliği 2 okulun, 10 etkinliği ise 38 okulun tamamladığını hatırlatarak, bunun “17 Ağustos öncesi depremin ne derece gözardı edildiğinin bir göstergesi“ olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Işıkara, Marmara’da yaşayanların da depremi gözardı ettiklerini hatırlatarak, ancak depremin öneminin 17 Ağustos’tan sonra anlaşılmaya başlandığını kaydetti.

Adana Ceyhan depreminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi’nin bir protokol imzalayarak, deprem eğitimi ve bilinçlendirme çalışmaları başlattıklarını da ifade eden Prof. Dr. Işıkara, bu konuda okullarda yapılacak eğitim çalışmalarına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

OKUL MÜDÜRLERİNE UYARI
Prof. Dr. Işıkara, Manila’da yapılan „Depremlerle Mega Şehirler Girişimi“ toplantısında ele alınan konulara da değinerek, bu toplantıda görüşülen en önemli konunun, „depremleri önceden belirleyen teknoloji bulunmaması“ olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Işıkara, „Depremleri önceden belirleyen teknoloji yoktur. Bunu öğrencilerinize açık şeçik söyleyin. Bu kabul edilirse, söylentilerin önüne geçebiliriz. Söylentilerin de önüne geçilmesi gerekir“ dedi.

Manila’da üzerinde durulan ikinci önemli konunun, „eğitim“ olduğuna işaret eden Prof. Dr. Işıkara, şunları kaydetti:

“Çocukların depreme karşı bilinçlendirilmesi gerekir. Dünya artık buna gidiyor. Depremin her türlü fiziksel, tektonik özelliklerini bilelim. Ama, depreme karşı önlemlerimizi alalım. İstanbul Valiliği’nin hazırladığı genelge bu açıdan çok önemli. Bunun Türkiye’ye örnek olması gerekir.

Deprem eğitimi sizin ellerinizden geçecek. Öyle çocuklar yetiştirelim ki depremde ne olacağını görecek, depremde ve sırasında ne yapması gerektiğini bilecek, sorumluluk paylaşan bireyler olsunlar. Depreme karşı güvenlik için göstereceğiniz irade ve kararlılık sürekli olmalıdır. Yaşadığımız mekanları, güvenliğimiz için sorgulayan nesiller yaratalım. Bunu yaratırsak, depremlerden göreceğimiz zararlar en aza inecektir.“

Prof. Dr. Işıkara, İstanbul için deprem master plan çalışmaları başlatıldığını da ifade ederek, İstanbul Valiliği ve belediyenin de bu konuda koordineli çalışması gerektiğini kaydetti.

YETKİLİLERE İNANIN
ABD Jeoloji Teşkilatı ile bir protokol imzaladıklarını da hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, bu teşkilatın, Marmara için sıradışı bir gözlem alması durumunda, bunu hemen kendilerine bildireceğini söyledi.

Kandilli Rasathanesi’nin de, Marmara’daki durumu yakından izlediğini kaydeden Prof. Dr. Işıkara, kendilerine gelen her bilginin, halka yetkililer aracılığı ile ulaştırılacağını belirtti. Prof. Dr. Işıkara, yetkililer dışındaki açıklamalara itibar edilmemesini isteyerek, yetkililerin söylediklerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

BÜ Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Öğretim görevlisi Prof. Dr. Özal Yüzügüllü de İzmir deprem master planının hazırlanarak, bilgisayara geçirildiğini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildiğini kaydetti.

İstanbul deprem master planı çalışmalarının başladığını da belirten Prof. Dr. Yüzügüllü, master planların çok ayrıntılı olarak hazırlanmakta olduğunu, bunun amacının ise yetkililerin deprem hazırlığı konusunda dikkatini çekmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yüzügüllü, depreme hazırlık için en önemli konunun ise yeni yapılacak binalarda deprem yönetmeliğine tam uyulması, eski binalarda ise tamir ve takviye uygulamaları yapılması olduğuna dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!