Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in cenaze namazı kılınmak üzere öğle vakti Fatih Camisi avlusunda tutulan safa, öğrencileri olan Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan da katıldı. Emin Saraç'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından dua okunarak helallik alındı.
Cenazeye katılanlar, Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in ardından aynı camide Hatice Nimet Tümtürk'ün de cenaze namazını kıldılar.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük, namazın ardından yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Zaim'in fani dünyadan gerçek dünyaya uğurlanması için bir araya geldiklerini söyledi.
Küçük, Zaim'i anlatmanın çok zor olduğunu belirterek, “Sabahattin Zaim denilince ilim, ahlak, merhamet, şefkat ve bütün güzelliklerin akla geldiğini” kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile diğer katılımcılar, namazın ardından Türk bayrağına sarılı Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in tabutunu bir süre omuzda taşıdı. Cenaze aracının bulunduğu Fevzipaşa Caddesi'ne kadar yaklaşık 500 metre omuzda taşınan cenaze, Başbakan Erdoğan'ın da yardımıyla cenaze aracına konuldu.
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Edirnekapı Mezarlığı'na hareket eden cenaze aracını uğurladılar.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in cenazesi, daha sonra Edirnekapı Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi. Dualar eşliğinde defnedilen Zaim'in mezarının üstüne, Medine'den getirilen toprak atıldı.
KATILIMCILARIN AĞZINDAN PROF. DR. ZAİM
Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da Zaim'in hayatı boyunca topluma örnek bir insan olduğunu belirterek, Aydınlar Ocağı, Türk Milli Kültür Vakfı, İş Dünyası Vakfı ve birçok sivil toplum kuruluşunda Zaim'le birlikte çalışma şerefine nail olduğunu söyledi.
Coşkun, Zaim'in, damadının amcası olması nedeniyle aile büyükleri olduğunu da ifade ederek “Yeri doldurulmayacak bir alimdi. İnsanlara faydalı olan bir insandı. Yüce Peygamber'in 'insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' prensibini benimsemiş bir insandı. Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.
Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu da Sabahattin Zaim'in herkesin hocası ve örnek bir bilim adamı olduğunu belirterek, toplumun her kesiminden öğrencileri bulunduğunu dile getirdi.
Davutoğlu, Prof. Dr. Zaim'in öğrencileri arasından önemli bilim adamları, siyasetçi ve bürokratlar da yetiştiğini kaydetti.
Eski İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş da, Sabahattin Zaim'in alanında yetkin bir kişi ve bir sosyal iktisatçı olduğunu, bugün pek çok öğrencisinin üst düzey noktalarda görev aldıklarını dile getirdi.
“Bütün arzusu Türkiye'ye bilgili, ahlaklı, idealist kadrolar yetiştirmekti. Bunun gereğine inanmıştı. O hedefe doğru yönelmişti” diye konuşan Yalçıntaş, “AK Parti'nin kuruluşunda etkisi olduğu söyleniyor. Doğru mu?” şeklindeki bir soruya, “Direk değil, endirekt olarak... Öğrencileri kurdu. Sordular. Tüzüğün, programın yazılmasında danıştılar” cevabını verdi.
Yalçıntaş, üst düzey siyasetçiler dahil Zaim'in pek çok öğrencisi bulunduğunu dile getirerek, “Abdullah Bey (Cumhurbaşkanı Abdullah Gül) onun en yakın talebelerinden biri olmuştur. Geride bir büyük bahçe bırakarak gitti. Güzel meyvelerin yetiştiği, çiçeklerin, güllerin yetiştiği bir bahçe bırakıp gitti” dedi.
YOĞUN KATILIM VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in kızı Mehveş Tarım, oğulları Selim, Halim, Kerim ve Halil Zaim ile gelinleri, damadı ve torunlarının taziyeleri kabul ettiği törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Korkut Özal ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir topluluk katıldı.
Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Edibe Sözen ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nün de aralarında bulunduğu kişi ve kurumlar çelenk gönderdi.
Cenaze töreni nedeniyle Fatih Camisi'nin avlusunda ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, helikopterle de havadan denetim gerçekleştirdi.
Cenazeye katılanlar ve basın mensupları, cami avlusunda oluşturulan güvenlik şeritlerinin arkasında tutuldu.
Katılımcıların, protokolün çıkışından sonra cami avlusundan ayrılmalarına izin verildi.
PROF. DR. ZAİM'İN ÖZGEÇMİŞİ
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya'nın İştip kasabasında dünyaya geldi. 1934 yılında ailesi ile birlikte İstanbul'a yerleşen Zaim, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu.
Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunan Zaim, 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde asistanlık görevine başladı. İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yapan Zaim, 1998 yılında emekli oldu.
Prof. Dr. Zaim, 1996-2000 yılları arasında YÖK üyeliğinde bulundu. Zaim, 2003 yılında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin kurucu rektörlüğü görevini yürüttü.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, ayrıca 1990 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından Türk Milli Kültürüne Hizmet Şeref Ödülüne, aynı yıl İslam Kalkınma Bankası Dünya Ödülüne, 1996 yılında Lariba Banking Los Angeles Ödülüne, 2002 yılında MÜSİAD Üstün Hizmet Ödülüne, 2003 yılında da Türkiye Yazarlar Birliği Hizmet Ödülüne layık görüldü.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, evli ve 5 çocuk babasıydı.