Prof.Dr. Özsöz TÜBİTAK Bilim Ödülü kazandı

Güncelleme Tarihi:

Prof.Dr. Özsöz TÜBİTAK Bilim Ödülü kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2008 11:48

EGE Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Şengün Özsöz, ‘Biyolojik Madde Algılayıcı Sensörler (Biyosensörler) alanında ‘Elektrokimyasal Enzim ve DNA Biyosensörleri Geliştirme’ konulu çalışmalarıyla 2008 TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Temel Bilimler Alanı'nda yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda başarı sağlayan Prof. Dr. Özsöz, “Bana çalışmalarımı yürütmem için 20 öğrenci verilsin Türkiye'ye 20 yıl sonra bir Nobel kazandırayım. Burada önemli olan Nobel'in kazanılıp kazanılmaması değildir. Nobel'i kazansanız da kazanmasanız da olur. Burada önemli olan sizi başarıya götürecek bir hedefinizin olmasıdır. Nobel benim hedefim” dedi.

Çalışmanın yeni gelişen bir bilim alanı olup sağlık ve çevre konularında önemli yer tuttuğunu ve tıpta tanı amaçlı kullanılan cihazların temelini oluşturduğunu belirten Prof.Dr. Özsöz, “Biyolojik maddeleri kullanarak kimyasal madde analizi yapıyoruz. Sağlık ve çevre alanlarında, genetik ve bulaşıcı hastalıkların saptanmasında, kanser tanısında kullanılan bir yöntemdir. Bugün hastanelerde kullanılan tüm yöntemlerin yüzde 95'i optik yöntemlerdir. Bizimkiler ise elektrokimyasal algılama yöntemleridir” dedi.

1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne doktora sonrası çalışma yapmak üzere gittiğini belirten Prof. Dr. Özsöz, “Çalışmamı yapmak üzere daha önce yayınlarını takip ettiğim Dr Joseph Wang'ın yanına gittim. Başlangıçta bana bütün aletlerin başkaları tarafından kullanıldığını, ancak gece çalışırsam aletli çalışma yapabileceğim söylendi. İlk üç ayı bu koşullarda çalışarak geçirdim. Dr. Wang üç ayın sonunda beni destekleyebileceğini belirtti ve burada toplam iki yıl kadar çalışma olanağı buldum. Türkiye'de bir yılda yapabildiğim çalışmayı burada daha kısa bir süre içinde bitirdim. Yaklaşık bu süre içinde 15 makale çalışmamız oldu ve bir de ve patent aldık” diye konuştu.
İnsanın isterse her şeyi başarabileceğini söyleyen Prof.Dr. Özsöz, Türkiye'nin eğitilmiş insan gücüyle kalkınabileceğini ve bilime dayalı ekonomik kalkınmanın bu şekilde gerçekleşebileceğine inandığını vurguladı. Avrupa Birliği'nin bilimsel öncelikleri arasında ‘Bilgiye Dayalı Biyoekonomi’nin yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Özsöz, “Biyoalgılayıcılarda bu kapsam içindedir. Bütün bunların altında yetişmiş insan gücü, çok büyük önem taşır. Elimden geldiği ölçüde bütün bildiklerimi Türkiye genelinde gençlerle paylaşmaya, biyoalgılayıcılar konusunda yetişmelerini sağlamaya çalıştım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!