Serkan AKKOÇ/İSTANBUL, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 15:58
BEYİN damarlarındaki pıhtılaşma nedeniyle yaşamını yitiren iletişim ve sosyoloji biliminin duayeni Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından, sevenlerinin gözyaşları arasında Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Prof. Dr. Oskay için ilk tören öğretim görevlisi olarak yıllarca görev yaptığı ve bir dönem dekanı olduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapıldı. Fakülte binasına getirilen Oskay’ın tabutu, arkadaşları tarafından Türk bayrağıyla sarıldı. Törene Oskay’ın kızı Defne ve Dalya ile oğlu Çınar Oskay’la birlikte Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, iletişim dünyasından tanınmış isimler, eski ve yeni öğrencileri katıldı. Oskay’ın naaşı önünde saygı duruşuyla başlayan törende Oskay’ın hayatından kesitler anlatıldı. Çınar Oskay, “Babam hayatının en güzel yıllarını bu okulda geçirdi. Bizim kadar öğrencilerine de çok yakın bir insandı. Gazetelerde çıkan haberleri ailecek okuyoruz. En çok hoşumuza giden öğrencilerinin anlattığı anılar oluyor. Hepinize teşekkür ederim" dedi.
HER FIRSATTA OKUMAYI ÖĞÜTLERDİ
Ardından söz alan Ünsal Oskay’ın arkadaşları ve öğrencileri onunla ilgili hatıra ve düşüncelerini anlattı. Konuşmalarda Ünsal Oskay’ın derslerinin öğrenciler tarafından tıklım tıklım doldurulduğu, başka ilgisiz bölüm ve hatta üniversitelerden dersini dinlemeye gelen öğrencilerin olduğu, Oskay’ın entelektüel birikiminin öğrencilerin yolunu aydınlattığı, zeki ve çalışkan bir duygu insanı olduğu, öğrencilerine her fırsatta okumayı öğütlediği, anlattığı konularla ilgili kitaplar önerdiği, okula scooter motosikletle gelecek kadar komplekssiz biri olduğu, daha insanca bir dünya için hep Marks’ı işaret ettiği ancak Marksizmi eleştirmekten de geri durmadığı dile getirildi.
Oskay’ın naaşı, daha sonra arkadaşları ve öğrencilerinin alkışlarıyla cenaze namazı için Teşvikiye Camii’ne getirildi. Buradaki cenaze törenine Oskay’ın ailesi, arkadaşları ve öğrencilerinin yanında iletişim, sanat ve siyaset dünyasından tanınmış isimler katıldı. İzzet Günay, Ali Poyrazoğlu, Sezen Cumhur Önal, Cahit Berkay, Ertuğrul Özkök, Doğan Hızlan, Mehmet Yakup Yılmaz, Ali Kırca, Nuri Çolakoğlu, Tayfun Devecioğlu, Zafer Mutlu, Cüneyt Özdemir Oskay ailesine başsağlığı dileklerini iletti.
ÖZKÖK:POPÜLER KÜLTÜRÜ İLK FARKEDENLERDENDİ
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Oskay’ın popüler kültür denilen ve yeni oluşan kültürü Türkiye’de ilk farkeden insanlardan biri olduğunu ifade ederek, “Bütün hayatı boyunca da popüler kültürün önemi üzerine dikkat çekti. Çünkü 1960’lı yılların sonlarında daha henüz, bu oluşan popüler kültür önemsenmiyor, ciddiye alınmıyordu. Yani İbrahim Tatlıses’i ciddiye alan insan yoktu. Bunun sosyolojik olarak ne anlama geldiğini anlayan insanlar yoktu. Ünsal Oskay, ilk defa bunun toplumları çok yakından ilgilendiren çok önemli sosyolojik fenomenler olduğunu anlayan insandı ve bizlere bu teorik çerçeveyi o verdi. Türkiye’de yeni bir iletişim insanı ve profilinin doğmasında Oskay’ın bize çizdiği o teorik çerçevenin çok önemli rolleri oldu. Modernlikten anlayan, dünya nereden nereye gidiyor bunu anlayan insandı. Çok önemli bir iletişim bilimcisiydi” dedi.
HIZLAN: YAZILARI KÜRESEL ANLAM TAŞIYOR
Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ise “Oskay hakkında benim için önemli olan bir toplumun, bir insanın estetik ve bireysel özellikler kazanması için yazdıklarıdır. Kitaplarında biliyorsunuz ki en güzel yanları müzikle, edebiyatla, okumayla ilgili yazdıklarıdır. Ünsal hocanın bir özelliği vardı. Toplumumuza, bize dair bir konuyu incelerken irdelerken, onu batıdaki akım ve durumlarla da karşılaştırarak yazardı. Yani onun yazıları, büyük ölçüde vardığı yargılar, tespitler küresel bir anlam ve önem taşır. O bakımdan onun yazılarını ve kitaplarını bir kere daha okumaya başlıyorum ve herkesin de okuması kanaatindeyim" dedi.
Oskay’ın cenazesi Teşvikiye Camii’ndeki cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.