Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı: Test sayısı artmalı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı: Test sayısı artmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2020 07:00

27 Nisan’daki koronavirüs test sayısı bir önceki güne oranla 10 bin düşüş gösterdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bunun nedenini “Çünkü kriterleri değiştirmedik. Kimlere test yapacağımızın kriterleri bir-iki hafta önceyle aynı” sözleriyle açıkladı ve daha fazla test yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

Test sayıları 23 Nisan-27 Nisan arasında önemli ölçüde düşüş gösterdi. 27 Nisan’da 20 bin 143 test yapılarak bir önceki güne göre yaklaşık 10 bin adet daha az test yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 26 Nisan’da 30 bin 177, 25 Nisan’da 38 bin 308, 24 Nisan’da 38 bin 351, 23 Nisan’da 40 bin 962 test yapılmıştı. Test sayılarındaki bu düşüşü, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN Türk’te katıldığı ‘Tarafsız Bölge’ programında şu sözlerle değerlendirdi:

TEST EN BÜYÜK GARANTİMİZ

“Kimlere test yapıyoruz? Diyoruz ki, ‘Şu, şu belirtileri olan ve aynı zamanda teması olan…’ Ya da üç belirti birden varsa temas aramadan yapıyoruz. Bunu değiştirmediğiniz sürece, size gelen, bu tipteki belirtileri olan kişi sayısı azaldıkça yaptığınız test azalıyor. Halbuki tam tersine kriterleri buna göre ayarlayıp daha fazla gevşeterek, daha fazla insana test yapacak hale getirip test sayısını arttırmaya çalışmamız lazım. Çünkü şu dönemde, hele bir de tedbirleri kaldırmayı planladığımız dönemde, test bizim en büyük garantimiz. Eğer bu kriterlerle test yapmaya devam edersek vaka sayısı azaldıkça test 15 bine düşer, 10 bine düşer…

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı: Test sayısı artmalı

YENİ KRİTERLER BELİRLENMELİ

Bunu önlemek için Sağlık Bakanlığı’nın yeni vaka tanımını, yani test kriterlerini açıklaması lazım. Örneğin bazı şartları aramadan test yaparsak o zaman test sayısını arttırırız. Şu ana kadar yaptığımız testlerin çok üzerinde test yapılması gerek. Çünkü artık insanları sokağa çıkaracaksak, bizim , virüs taşıyan insanları çok daha iyi bulup izole etmemiz lazım. Kriterlerin değişmesi gerekir dediğim şu… Ateş ya da üst solunum yolu semptomlarından biri… Öksürük ya da nefes darlığı… Bunun yanında herhangi bir vakayla temas öyküsü varsa… O zaman bu temas öyküsü şartını kaldıracağız, ateş veya solunum sistemi belirtilerinden biri varsa diyeceğiz. Dolayısıyla test yapacağımız insan popülasyonu artacak. O zaman 20 bin test yerine 50 bin, 60 bin test yapacağız. Öbür türlü kendimizi güvende hissedemeyiz. Belirtisiz olan çok sayıda insan var. Biz bunları tespit edemiyoruz. Birinin temaslısı olursa tespit edilebilir.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı: Test sayısı artmalı

BU KABİN HAVAYI STERİLİZE EDİYOR

Türkiye’de sayılı hastanede bulunan negatif basınçlı kabin sistemi salgının başlamasıyla İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde faaliyete geçti. Kabin PCR örneği alınırken içerideki kirli havayı steril hale getiriyor. Böylece hem örneği alan sağlık çalışanına bulaşı engelliyor hem de bir sonraki hastaya hijyenik bir alan bırakıyor.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı: Test sayısı artmalı

TESTLER İŞTE BÖYLE YAPILIYOR

Koronavirüsle mücadelenin başında gelen hastanelerden İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde her gün ortalama 500'ün üzerinde test yapılıyor. Bazı günler bu rakam binin üzerine çıkıyor. Koronavirüs şüphesiyle hastaneye gelen hastalar önce COVID-19 Müşahede Merkezi’ne gidiyor orada negatif basınçlı kabinde hastaların burnundan ve ağzından numuneler alınıyor. Alınan örnekler büyük bir titizlikle Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na götürülüyor ve saatler içerisinde yerli test kitleri sayesinde sonuçlar belli oluyor. Virüs ile mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanları gerek PCR numuneleri alınırken gerekse laboratuvarda örnekleri sonuçlar için hazırlarken büyük bir özveriyle çalışıyor. Ayrıca örneklerin hazırlandığı Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda özel tulumlar, eldiven ve siperlikli maskenin yanı sıra özel koruyucu önlükler ve gözlükler de kullanıyor. (İHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!