Ergün AYAZ/ İZMİT(Kocaeli), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2009 15:09
MARMARA depreminin 10'uncu yıldönümü yaklaşırken İzmit'te düzenlenen toplantıda konuşan Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, belediyelerin seçimlerden önce kaçak binaların yapımına izin verdikleri halde şimdi de yıkmaya çalıştıklarını söyledi. Prof.Dr. Işıkara, “Oy kaybedin ama can kaybetmeyin” dedi. Prof.Dr. Işıkara, toplantıya Vali ve Büyükşehir belediye Başkanı ile temsilcilerinin katılmasına üzüldüğünü bildirdi.
Kocaeli Üniversitesi, Türk Kızılayı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün a düzenlediği ve ‘Türkiye'nin afeti 10'uncu yıl anma etkinlikleri' adı altında yapılan toplantıya Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçük Ali, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sezer Komsuoğlu, Türk Telekomu İl Müdürü İrfan Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan ve depremlerde çürük binaların can aldığını hatırlatan Prof.Dr Ahmet Mete Işıkara, belediyelerin de
seçim öncesi kaçak gecekondu ve binalara göz yumulduğunu, daha sonra yıktığını veya yıkmaya çalıştığını bildirerek şöyle dedi:
“Yerel seçimlerden önce gecekondulara göz yumuluyor. Benim en çok kızdığım konulardan birisi de bu. Seçimden sonra gidip yıkılıyor. O insanın bir birikimi var. Yeterince tahsili yok. Nasıl olsa elektrik, su getirirler diye yapıyor. Seçimden sonra da yıkılıyor. Belediye başkanlarına ‘Can kaybetmeyin oy kaybedin' diyorum. Göz yumuyorsunuz oy gelsin diye. Ondan sonra da yıkıyorsun. Bu doğru degil.”
Kat sayısı konusunda yasağa rağmen ek ve kaçak katlar yapıldığını anlatan Prof.Dr. Işıkara, “Belediyelerin bunlara göz yummaması, toplumu bilgilendirme aydınlatması gerekir. Göz yummanın çok yanlış olduğunu ifade etmeye çalışıyorum. Daha ne söyleyeyim ‘Can kaybetme, oy kaybet' diyorum daha ne söyleyebilirim? İstanbulda şimdi bilinçli bir yapılaşma söz konusu. Yeni stiler yapılıyor. Kentsel dönüşümler gerçekleştiriliyor. Okullarımızın yüzde 80’i İstanbul’da hazır gibi. Hastaneler ve kamu binaları güçlendirilmeye başlandı” dedi.
Marmara Depremi'nin 10'uncu yıl etkinliklerinin ders çıkarma ve öğretilerle dolu bir etkinlik olacağını söyleyen Prof.Dr. Işıkara, “Toplum olarak depremlerden önemli ölçüde ders çıkardık. 2-3 hafta önce Kağıthane'de kendiliğinden çöken bina gibi. İnşaat sektöründe deprem güvenli yapılar hızla gelişiyor. Yeni teknolojiler konulmaya başlanıyor. Bunlar çok önemli yaklaşımlar” dedi.
Toplantı ardından deprem konusunda bilgilendirmeyi içeren ‘Benim güzel papuçlarım' adlı tiyatro oyunu sergilendi. Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın da rol aldığı tiyatro oyunu ilköğretim öğrencileri tarafından beğeniyle izlendi.
Prof.Dr. Işıkara, soruları yanıtlarken Kocaeli'nin devrem kuşağı üzerinde yer aldığını, 17 Ağustos Marmara Depremi merkez üssünün de Kocaeli'nin Gölcük İlçesi olduiğunu hatırlatarak, “Bu kadar önemli konuda düzenlenen toplantı için ben vali de belediye başkanlarımızı da beklerdim. Bunu söylemeden de yapamayacağım” diyerek sitem etti.