Güncelleme Tarihi:
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, dün akşam TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı ‘1915 Olayları ve Ermeni Soykırımı’ konulu konferans düzenlendi. Aliağa Kent Konseyi'nin organize ettiği konferansı Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı AKP'li Tansu Kaya, Garnizon Komutanı Binbaşı Osman Miran, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Ömeroğlu, Cumhuriyet savcıları Osman Bağlar ve Oğuzhan Atamtürk, Emniyet Müdürü Özkan Demirkurt, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi Müdürü Mesut İlter ve çok sayıda Aliağalı izledi.
Prof. Dr. Halaçoğlu, sinevizyon gösteri eşliğinde çeşitli belgeleri göstererek verdiği konferansında, Ermeni meselesiyle ilgili 17 yıldan bu yana araştırmalar yaptığını, bu yolda İran ve Amerika'nın da içinde bulunduğu birçok ülkenin arşivlerinden yararlandığını söyledi. Prof. Dr. Halaçoğlu, tarihlerinde trajediler yaşayan Ermeniler'in hiçbir zaman Türkler tarafından soykırıma maruz kalmadığını vurguladı. 1915 yılında Ermeniler'in göç ettikleri sırada açlık ve hastalıkla karşı karşıya geldiğini söyleyen Prof. Dr. Halaçoğlu, “Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devleti 4 cephede savaşırken Ermeniler 26 noktada isyan çıkardı. Erzurum, Sivas, Trabzon, İstanbul gibi çeşitli yerlerde isyanlar çıktı. Bütün bunları Osmanlı Devleti güvenlik güçleri vasıtasıyla bastırmaya çalıştı. Tehcir denilen olay da bu sırada meydana geldi. Bu coğrafyada yaşayan Ermeniler, o zamanlar Osmanlı toprağı olan Suriye bölgesine yerleştirildi. Dönemin Osmanlı yönetimi de göç ettikleri sırada Ermeniler'e zarar verenleri cezalandırdı” dedi.
Ayrıca göç yıllarında birçok Ermeni'nin salgın hastalığa ve açlığa maruz kalarak öldüğüne de değinen Prof. Dr. Halaçoğlu, tehcirin de yalnızca isyanlara katılan Ermeniler'e uygulandığını açıkladı.
Birinci Dünya Savaşı süreci öncesine değinen Prof. Dr. Halaçoğlu, Osmanlı Devleti'nin 1912 yılında Balkanlar'ı kaybettiğini belirtti, bu dönemde Anadolu'da yaşayan Hıristiyanlar'ın varlığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Halaçoğlu, 1877- 1878 Osmanlı- Rus Savaşı sonucunda Yeşilköy Antlaşması, arkasından Berlin Antlaşması'nın gözönüne alınması durumunda, Avrupa ve Rusya'nın Osmanlı Devleti üzerindeki emellerinin anlaşılacağını belirtti. O dönemde misyonerlerin Balkanlar ve Anadolu'da bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, 1863 yılında açılan ilk misyoner okulunun da Robert Koleji olduğunu söyledi.
Konferansta “Ülkemizdeki üniversiteler de sizin görüşlerinizi paylaşıyor mu?” sorusuna Prof. Dr. Halaçoğlu, “Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi üniversiteleri haricindeki tüm üniversiteler soykırımı reddediyor” diye cevap verdi.
Programın sonunda Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ve Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'na verdiği bilgiler için teşekkür ederek çiçek verdi.