Prof. Dr. Cahit Talas vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Cahit Talas vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2006 13:35

Eski Çalışma Bakanlarından Prof. Dr. Cahit Talas vefat etti.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Talas, Ankara'daki evinde kalp yetmezliği nedeniyle dün vefat etti.

Prof. Dr. Talas için uzun yıllar görev yaptığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 17 Ekim Salı günü bir tören düzenlenecek.

Talas'ın cenazesi, Kocatepe Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Prof. Dr. Talas'ın öğrencisi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alparslan Işıklı, yaptığı açıklamada, Talas'ın, Türkiye'de sosyal devlet düşüncesinin yerleşmesine büyük katkı sağladığını belirtti.

Türkiye üniversitelerinde görev yapan çok sayıda bilim adamının, Talas'ın öğrencisi olduğunu anlatan Işıklı, Talas'ın, kitaplarıyla sosyal politika alanında akademik ve toplumsal yaşama ışık tuttuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Işıklı, “Cahit Talas hoca her zaman zayıfların yanında olmuştur. Bu nedenle, yalnızca akademik formasyonu itibarıyla değil, kişilik yapısı itibarıyla da her zaman sosyal politikacı olmuştur” dedi.

ÖZGEÇMİŞİ

Trabzon'da 1917'de doğan Talas, ilk ve orta öğrenimini Trabzon ve Ordu'da tamamladı. Siyasal Bilgiler Fakültesini 1938 yılında bitiren Talas, doktora derecesine İsviçre'de “La Legislation du Travail Industriel en Turquie” başlıklı çalışmasıyla 1947'de hak kazandı.

Bir süre Maliye ve Çalışma bakanlıklarında çalışan Talas, Siyasal Bilgiler Fakültesinde göreve başladığı 1953 yılında “Sosyal Güvenlik ve Türkiye'de İşçi Sigortaları” adlı çalışmasıyla doçent, 1958 yılında ise profesör oldu.

1960-1961 yılları arasında Çalışma Bakanlığı, iki dönem de Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı yapan Talas, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin ardından 1983'te emekliye ayrıldı.

Türkçe ve Fransızca yayınlanmış çok sayıda kitabı ve incelemeleri ile çevirileri bulunan Talas, Türkiye'de sosyal politika bölümlerinin kurulmasına da öncülük etti. Bu bölümler, daha sonra Yükseköğretim Kurulu kararıyla “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” adını aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!