Prof. Dr. Ahmet Ercan: Deprem Bursa'yı da etkiler

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Deprem Bursayı da etkiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 15:16

Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, bilimsel araştırmalara göre Marmara’da meydana gelecek tsunaminin yüksekliğinin 2 metreyi geçmeyeceğini söyledi. Bursa’nın Mudanya ilçesinde düzenlenen bir toplantıya katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi’nde meydana gelecek depremin Bursa için de çok önemli olduğunu belirterek “Bursa her yıl 1.5- 2 santim güneybatıya doğru itiliyor. 250 kilometre alan içerisinde olacak bir deprem Mudanya’dan da Bursa’dan da hissedilir” dedi.

Tsunamiye karşı kıyı dolgularını şiddetle tavsiye ettiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Marmara’da olabilecek tsunami yüksekliği bilimsel araştırmaya göre 2 metreyi geçmiyor. Mudanya’da, İnönü Bulvarı’nda zamanında yapılan kıyı dolgusunu çok olumlu buluyorum. Bu tür dolgu alanları üzerine sonradan çay bahçesi ya da iş hanları yapılmamak ve denizin ekolojik dengesini bozmamak kaydıyla şiddetle tavsiye ediyorum” diye konuştu. Mudanya Belediyesi’nin katkılarıyla Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda vatandaşların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mudanya’nın ve Gemlik Körfezi’nin depremselliği hakkında bilgiler verdi. Ercan, asıl suçlunun depreme göre yaşamayan insan toplulukları olduğunu belirterek, yerel yöneticilere uyarılarda bulundu.

BURSA DA DEPREMİN ETKİSİNDE

Marmara Bölgesi’nde meydana gelecek depremlerin Bursalılar için çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Ercan şunları söyledi: “Bursa, her yıl 1.5- 2 cm güneybatıya doğru itiliyor. 250 kilometre alan içerisinde olacak bir deprem Mudanya’dan da Bursa’dan da hissedilir. Çünkü Mudanya, Kuzey Anadolu Kırığı (KAK)’nın Gemlik- İznik- Bandırma deprem çizgisi üzerinden bulunmasından dolayı deprem ortaylarının da etkisindedir. KAK’ın babası olan Trakya Eskişehir Kırığı (TEK)’nın da burada kesişmesi, Mudanya- Armutlu- İmralı üçgenini bu yüzden büyük depremlere gebe bırakmaktadır.”

“BİNA YÜKSEKLİKLERİ KORKUTUCU”

Gemlik, Mudanya ve beldelerinde iki gün boyunca yaptığı titreşimcik ölçüm sonuçlarını da açıklayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, ölçüm yapılan yerlerde sarsıntının nasıl olacağının yanı sıra, uygun kat yüksekliklerinin de bilimsel verilerle ortaya çıkarıldığını söyledi. Gemlik’teki Azot Fabrikası’nın ana kırığın üstünde olması nedeniyle bölgede tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, Mudanya’nın Güzelyalı Beldesi’nde özellikle Yalı ve Siteler mahallelerinin durumunun da iç açıcı olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Ercan, tespitlerde bazı yerlerde 3 kat, bazı yerlerde ise ‘hiç yapı yapılamaz’ sonucu çıkmasına rağmen, söz konusu bölgelerde 6- 8 katlı binaların olmasının korkutucu olduğunu söyledi.

“Hangi belediye bu katliama ortak” diye soran Prof. Dr. Ahmet Ercan, binaların kaç katlı yapılacağına ilişkin kararı belediye meclislerinde vasıflı olmayan üyelerin vermemesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan şöyle dedi:
“Kasap kasaplığını, bakkal bakkallığını yapmalıdır. Jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendislerinin içlerinde olmadığı bir rapor hiçbir işe yaramaz. Tıpkı Bursa’da yapılan zemin etüdleri gibi. Yetkililer o etütlerin hepsini alsın, soba tutuşturmak için kullansın.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!