Güncelleme Tarihi:
Atalar, yaptığı açıklamada, merkezi New York'ta bulunan IEEE'nin dünyadaki en büyük meslek kuruluşu olduğunu belirterek, birliğin 250 bin üyesi bulunduğunu, üye olabilmek için elektrik mühendisi olma şartı arandığını ifade etti.
“Fellow derecesi, üyelerin her yıl binde birine veriliyor. Türkiye'de bu yıl bir tek bana verildi” diyen Atalar, bu unvanın saygın bir derece olduğunu, manevi değerinin yüksek olduğuna işaret etti.
Bu unvanın elektrik-elektronik mühendisliğinin her türlü alanında, bio-medikalden savaş teknolojilerini kapsayan pek çok alanda verildiğini ifade eden Atalar, “Bu ödülün bana verilmesinin nedeni 'akustik mikroskop ve atom kuvvet mikroskop' çalışmalarımdır” dedi.
“Akustik mikroskopi” konusunda ilk çalışan kişilerden biri olduğuna dikkat çeken Atalar, çalışmasının yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanarak görüntü elde etme metodu olduğunu belirtti. Bu metotla yapılan cihazların Japon, Alman ve Amerikan firmalarınca üretilip satıldığını söyleyen Atalar, cihazın yarı iletken teknolojilerde kullanıldığını kaydetti.
“Atomik kuvvet mikroskop” çalışmasının ise yeni teknolojinin en önemli araçlarından biri olduğunu bildiren Atalar, “Bu cihaz da çok küçük boyutlarda görüntü almayı sağlıyor” dedi.
Elektrik konusuna çocukluk yıllarından itibaren ilgi duyduğunu belirten Atalar, “ Çocukken, oyuncaklarımı kendim yapardım, kartondan ekskavatör yapmıştım. O zaman hiçbir şey yoktu, her şeyi kendimiz yapardık. Ortaokul ve lise yıllarında radyo yapmaya başladım. Evde ufak bir laboratuvarım vardı” diye konuştu.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünün tercih edilen bir bölüm olduğuna dikkat çeken Atalar, şöyle konuştu:
“Elektrik-elektronik, pek çok konuyu temelden değiştirebiliyor. İnternetin, cep telefonlarının ve tıptaki gelişmenin arkasında bu var. Bu alanda Türkiye'de çok büyük bir ihtiyaç var. TÜBİTAK araştırmaya verdiği desteği çok artırdı. Bu da çok sayıda genç araştırıcıyı gerektiriyor. Bu bölümlerden mezun olmak için ideal yıllar. Bu konuda pek çok proje var.”
ÖZGEÇMİŞ
Prof. Dr. Abdullah Atalar, 1954 yılında Gaziantep'te doğdu. 1974 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik Mühendisliği Bölümünden birincilikle mezun olan Atalar, 1974-1978 yılları arasında akustik mikroskop konusundaki master ve doktora çalışmalarını Stanford Üniversitesi'nde tamamladı. 1980'de ODTÜ'de göreve başlayan Atalar, 1982'de akustik mikroskobun ticari şeklini geliştirmek üzere Almanya'da Ernst Leitz Wetzlar firması ile çalıştı.
1996 yılından beri Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcılığını görevini yürüten Atalar, 2004 yılından bu yana TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği görevini sürdürüyor.