Prof. Boydak'a BM çevre ödülü

Güncelleme Tarihi:

Prof. Boydaka BM çevre ödülü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP (Unuted Naitons Environment Programme) tarafından, her yıl doğa koruma alanında dünya çapında başarılı çalışmalar yapanlara verilen ‘‘Global 500’’ Çevre Ödülü'ne bu yıl İÜ Ormancılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak layık görüldü. Aynı ödülü, 1993 yılında TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca kazanmıştı.

Türkiye'de politikacıların, yetkili kurumların yapamadığını idealist insanlar ve öğretim üyeleri başarıyor. BM Çevr Örgütü UNEP, Dünya Çevre Gününü nedeniyle Rusya'nın başkenti Moskova'da çalışmalarına başlarken İstanbul Üniversitesi Ormancılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meli Boydak'ı ‘‘Global-500’’ çevre ödülüne layık gördü. Moskova'da yapılan UNEP toplantısında, tüm dünyada her yıl 23 kişiye verilen ‘‘Global-500’’ ödülünden birin alan Prof. Boydak, hem Türkiye'nin adını böylesine önemli bir forumd duyururdu, hem de BM'nin belirlediği dünya çapındki 628 seçkin çevreci kişi listesine girmiş oldu. Global-500 ödülnü, 1993 yılında Hayrettin Karaca da kazanmıştı.

UNEP seçici kuruluna Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından ada gösterilen Prof. Dr. Melih Boydak, 30 yıldan beri ormanlarımız koruma ve geliştirme çalışmalarında bulunuyor. Bu konudaki en öneml başarılarından biri, Anamur'un Armutkırı beldesinde 1000 hektarlık alan üzerinde, soyu tükenme tehlikesi altında olan Toro sediri ormanını yeniden yaratması.

Prof. Boydak'ın ikinci önemli başarısı, İstanbul v çevresinde 26 doğa ve çevre örgütünü bir araya getirerek ‘‘İstanbul Orman-Çevr ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu’’nu oluşturması.

Prof. Melih Boydak, 1994 yılında 286 hektar alanı kapsayan Köyceğiz-Yunus Emre Arboretumu Projesini korrdinatörü olarak da çalıştı. Ayrıca 1993 yılında Bodru Gölköy'de dünyada başka hiçbir yerde rastlanmayan ‘‘Phoenix sp.’’ türü ağaçtan oluşan bir ormann varlığını tespit ederek adını tüm dünyaya duyurdu. Prof. Boydak, çevre ve doğayı koruma çalışmalar çerçevesinde araştırma ağırlıklı 5 kitap yazdı, 90'ın üzerinde ulusal ve uluslararas yayında yer alan makaleye imza attı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!