Prodi'nin koalisyon önerisi kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Prodinin koalisyon önerisi kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 08:55

İtalya'da yeni hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesi beklenen Romano Prodi'nin, istifa eden hükümettiki ortaklarına 12 şart ileri sürdüğü ve bu şartların ortaklarca kabul edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

İtalya'da yeni hükümet arayışı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun, siyasi partilerle dün başlattığı istişare görüşmeleri bu akşam sona erecek. İstişareler, Napolitano'nun bu akşam TSİ 20.40'da eski cumhurbaşkanı Senatör Carlo Azeglio Ciampi'yle yapacağı görüşmeyle noktalanacak. İstişareler devam ederken, yeni hükümeti kurma görevi büyük olasılıkla yine kendisine verilecek olan Romano Prodi, dün gece koalisyon ortaklarıyla bir zirve toplantısı yaptı.

Bünyesinde merkez sola mensup irili ufaklı 9 partiyi barındıran Zeytin Ağacı Birliği'nin (ZAB) lideri Prodi'nin, yeni hükümet için koalisyon ortaklarına 12 maddelik bir ültimatom verdiği açıklandı. Prodi'nin sözcüsü Silvio Sircana, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, ZAP liderinin ileri sürdüğü 12 şartın da koalisyon ortakları tarafından kabul edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Zirvenin içeriği konusunda Prodi tarafından da bir yazılı açıklama yapıldı. Prodi, konuya ilişkin açıklamasında, 10 Nisan 2006'daki genel seçimlerle iktidara gelmelerinin ardından, "hükümet olarak hazırlanan program doğrultusunda ülke için önemli hedefler gerçekleştirdiklerini" belirtti.

Prodi, bununla birlikte, koalisyon ortakları arasında görüş ayrılıkları ve çelişkiler yaşandığını da dikkati çekti.
Bu tablonun hükümetin olumlu icraatına da gölge düşürdüğüne değinen Prodi, "Kimi parlamenterler, bakanlar ve siyasi partilerin sürekli kavgaya sebebiyet vermeleri ve birbirlerine zıt tavırlar takınmaları tüm hükümeti etkilemiştir" dedi.
Prodi, bu koşullar altında, hükümetin yola devam edebilmesi için 12 konuda koalisyon ortakları arasında tam bir ittifak sağlanmasının şart olduğunu kaydetti. Prodi, yazılı açıklamasında, koalisyon ortaklarından hangi konularda tam destek istemiş olduğunu da açıkça dile getirdi.

PRODİ 12 KONUDA KENDİSİNE TAM DESTEĞİ ŞART KOŞTU

Prodi, "pazarlık konusu yapılamaz ve de öncelikli" diye nitelediği 12 şartı ise şöyle sıraladı:

-"Uluslararası ve de barışa ilişkin yükümlülüklere riayet. Afganistan'da halen sürdürmekte olduğumuz misyon da dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler ve NATO çerçevesindeki, dış ve de savunma politikalarımızla ilgili inisiyatiflerimize tam destek. Yurt dışındaki İtalyan toplumlarının birikimlerini desteklemek ve değerlendirmek için gayret göstermek."
-"Kültür, okul, üniversite, araştırma ve yenilik konularında ciddi gayret sergilemek."
-"Başta (Torino-Lyon hattı da dahil) Avrupa koridorları olmak üzere altyapı çalışmalarını hızla hayata geçirmek."
-"Enerji kaynaklarının etkinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için program: Yenilenebilir kaynaklar ve de doğalgaz dağıtım istasyonlarının yerlerinin belirlenerek gerçekleştirilmesi."
-"Özelleştirme çalışmalarının sürdürülmesi ve de hizmetler ve meslekler çerçevesinde tüketici vatandaş haklarının korunması."
-"Başta güvenlik olmak üzere Güney İtalya'yı kalkındırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi."
-"Kamu harcamalarını ve de siyasi ve kurumsal harcamaları (siyaset maliyetini) en kısa sürede ciddi ölçüde azaltmak için somut icraatlar."
-"Düşük emekli maaşlarını ve gençleri öncelikli olarak göz önünde bulundurarak, finansal uygulanabilirliğe riayet suretiyle emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesi."
-"Aile yardımını arttırma suretiyle aile kurumunu desteklemeye yönelik politikalar üretilmesi ve kreşlerin sayısını arttırmak için somut projeler geliştirilmesi."
-"Makamlar, hükümet ve parlamenterler arasındaki uyuşmazlıkların, daha önce mutabık kalınan yöntemler çerçevesinde hızla çözümlenmesi."
-"Daha sağlıklı bir iletişim için başbakan sözcüsünün aynı zamanda hükümet sözcülüğü rolünü de üstlenmesi"
-"Bu ilke doğrultusunda, hükümetin icraatlarını daha etkin hale getirebilme amacıyla arada ihtilafların olduğu durumlarda başbakana herkes adına hükümetin tavrını açıklama yetkisinin tanınması."

ŞARTLAR, RADİKAL SOL UNSURLARI FRENLEMEYİ HEDEFLİYOR

Prodi'nin ileri sürdüğü 12 şartın, merkez sol bünyesindeki kimi radikal sol parlamenterleri frenlemeye yönelik ön tedbirler niteliğinde olması dikkati çekti. Prodi'nin istifa etmek zorunda kalması, hükümetin dış politika ve Afganistan'daki İtalyan askerlerine ilişkin hazırladığı önergenin, radikal sola mensup kimi senatörlerin eleştirel yaklaşımlar içinde olmaları neticesinde Senatodan onay alamamasından kaynaklanmıştı. Önceki gün Senatodaki oylamada yaşanan hezimet, hükümetin istifasını da beraberinde getirmişti. Hükümet krizine neden olan bu konu, Prodi'nin yeni hükümet için koalisyon ortaklarından tam destek istediği konular arasında liste başında yer alıyor.
Torino-Lyon arasındaki hızlı tren hattı, özelleştirme ve emeklilik sistemine ilişkin maddeler de bu konularda kimi solcu parlamenterlerin eleştirel yaklaşımlarının önünü peşinen kesmeyi amaçlıyor. Dikkat çekici olan bir başka konu ise, İtalya'da nikah dışı fiili birlikteliklere hukuki statü kazandırmayı amaçlayan yasa tasarısının, Prodi'nin sıraladığı 12 şart arasında yer almaması. Prodi'nin şartları arasında, merkez sol ittifak arasında da tartışma konusu olan söz konusu yasa tasarısına hiç değinilmezken, "aile kurumunu desteklemeye yönelik politikalar üretilmesi" ise öncelikli konular arasında sayılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!