Güncelleme Tarihi:
Prematüre bebeklerin annelerinin doğum izinlerinin düzenlenmesine dair kampanya sonucu, İş Kanunu’na eklenen bir madde ile kadınlar kullanamadığı doğum iznini kullanabilecek. Kampanya sürecinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ziyaret edilerek prematüre doğum yapan kadınlara daha fazla izin verilmesi için destek olmaları istendi. İnternet ortamında da dün 13.00 itibarıyla 30 bin 508 kişi “Anneler bebeksiz kalmasın” diyerek kampanyaya destek verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 4857 sayılı İş Kanununun 74’üncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna eklediği bir madde ile bundan böyle prematüre bebekler madde TBMM’de kabul edildikten sonra daha fazla anne sütü ve sevgisinden yararlanabilecekler.
‘Annelerin sesini dinlediler’
Hürriyet Aile Genel Yayın Yönetmeni Pınar Reyhan, Dinçer’in kendisini arayarak müjdeli haberi vermesinden sonra duygularını şu satırlarla paylaştı: “Sevgili Dostlarım, biraz önce Çalışma Bakanımız Ömer Dinçer ve ekibi aradı... Şu sözleri duyduk: ‘Annelere müjdeyi ver, konu halloldu, yasa komisyonda size teşekkür ediyoruz bizi konuda aileler ile bir araya getirdiğiniz için...’ Bu hepimizin başarısıdır... Sağlık Bakanımız Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Ömer Dinçer bir konunun ekip çalışması ile nasıl da kısa sürede çözülebileceğinin örneğini gösterdiler. Annelerin sesini dinlediler. Yüzbinlerce ailenin de kalbini kazandılar... Şu an ofiste biz bayram havası içindeyiz. Derin de bir ohhh çekiyoruz... ANNEMİ İSTİYORUM! Dedik... ANNEMİZİ ALDIK! Daha ne isteriz?”
İşte o madde
İLGİLİ karar: “Madde 66- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir: “Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.”
Kadın işçinin erken doğum (prematüre doğum) yapması halinde, doğum öncesi çalıştırılmayacak sekiz haftalık iznini kullanması mümkün olmamaktadır. Yapılan düzenleme ile kadın işçinin erken doğum yapması halinde, kullanamadığı doğum öncesi izin sürelerinin doğum sonrası sürelerle birleştirilerek kullanılması öngörülmüş, böylece bu durumdaki kadın işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.