‘Pozantı’ bakanlıkta

Güncelleme Tarihi:

‘Pozantı’ bakanlıkta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2012 00:00

“Adana Pozantı Cezaevi’nde siyasi nedenlerle cezaevine giren çocuklara adli mahkûmlarca defalarca tecavüz edildiği, dayak atıldığı” iddiaları üzerine Adalet Bakanlığı açıklama yaptı. Cezaeviyle ilgili adli ve idari soruşturmanın sürdüğü, yeni iddiaların ardından müfettiş de gönderildiği belirtildi.

ADALET Bakanlığı, Evrensel Gazetesi’nde yer alan, “Adana Pozantı Cezaevi’nde siyasi nedenlerle cezaevine giren çocuklara adli mahkûmlarca defalarca tecavüz edildiği, dayak atıldığı” iddiasına el koydu. Bakanlık, iddiaların hem adli hem de idari yönden soruşturulduğunu açıkladı. Bakanlıktan önceki gün yapılan açıklamada, iddiaların 12 Temmuz 2011 tarihinde gündeme getirildiğine dikkat çekildi. Konunun basında yer almasından hemen sonra Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra, olayların yerinde araştırılması için cezaevine bir müfettiş görevlendirildiği belirtilerek şöyle denildi:
Bir yatakta 2-3 kişi yok
“Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu; 282 kapasiteli olup, kurumda halen 201 çocuk hükümlü ve tutuklu barındırılmaktadır. Kurumun doluluk oranı yüzde 71,2’dir. Dolayısıyla kurumda kapasite fazlalığı olduğu hususu ve ‘bir yatakta 2-3 kişinin yatırıldığı’ iddiası doğru değildir. Pozantı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan çocuk hükümlü ve tutukluların, yaş ve fiziki gelişim durumlarına göre 32 ayrı odada barınmaları sağlanmaktadır. Çocukların, kasıtlı olarak, birer ikişer koğuşlara dağıtıldığına yönelik iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır.
Adli soruşturma
Söz konusu iddialar İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi tarafından 12 Temmuz 2011 tarihinde Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmiştir. İlgili başvurunun ekinde sunulan ve çocukların el yazılarıyla yazdıkları dilekçelerin sadece birinde, ‘taciz iddiasını duydum’ ifadesi yer almaktadır. Bu konu kapsamında, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açmış olduğu adli soruşturma, halen devam etmektedir.
Müfettiş gönderildi
12 Temmuz 2011’de gündeme taşınan iddiaların dışında, yeni bir iddia söz konusu değildir. Bu iddiaların yeniden gündeme gelmesi üzerine, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturmanın yanı sıra, olayların yerinde araştırılması için cezaevine Bakanlığımızca bir denetim elemanı da (cezaevi müfettişi) gönderilmiştir. Bakanlığımız, yeniden gündeme getirilen bu iddiaların araştırılması ve gerçeğin ortaya çıkması için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçmiştir. Gündeme getirilen tüm iddialar titizlikle araştırılacak ve konunun üzerine ciddiyetle gidilecektir.” m ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!