Ponzi oyununa yeni dava

Güncelleme Tarihi:

Ponzi oyununa yeni dava
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2010 15:44

Son yılların en büyük dolandırıcılık vakalarından birine imza atan Bernard Madoff’un dolandırdığı mağdurların vekili, HSBC ve bir grup destekleyici fona en az 9 milyar dolarlık dava açtı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor            

  

Mahkeme tarafından atanan avukat Irving Picard HSBC'yi, Karayipler ve Orta Amerika birçok destekçi fonun oluşturulması ve desteklenmesiyle Madoff'a yardımcı olmakla suçluyor.

 

Picard yaptığı açıklamada, destekçi fonların Madoff’un Ponzi oyununa 8.9 milyar dolar aktardıklarını belirtti. 

 

Manhattan federal iflas mahkemesinde açılan dava, Madoff mağdurlarının temsilcisi Picard’ın, bugüne kadar Ponzi oyunundan hak etmedikleri kadar kâr ettiklerini iddia ettiği kişi, kurum ya da şirketlere karşı açtığı 100 üzerindeki davaların en sonuncusu oldu.

Haberin Devamı

 

ZAMAN KISITLI

Federal iflas kanuna göre, Picard’ın bu davaları 11 Aralık’a kadar tamamlaması gerekiyor. Çünkü o tarihte Madoff’un tutuklanmasının ve şirketinin kapatılmasının üzerinden iki yıl geçmiş olacak. Bu yüzden de mağdurların dava açma hakları kalmayacak.

 

Picard aynı zamanda HSBC ve diğer fonların bir dolandırıcılık vakasına dahil olduklarını gösteren işaretleri görmezden geldiklerini de söyledi.

 

Yapılan açıklamada aynı zamanda, “HSBC ve diğerleri bu işaretlere yeteri kadar önem verseydi, Madoff’un Ponzi oyunu çok daha önce ortaya çıkardı ve birçok kişi milyarlarca dolar zarar etmezdi” ifadelerine yer verildi.

 

Picards, “Davalılar isteyerek ve bilinçli olarak bu oyun içinde yer almıştır” dedi.

 

HSBC ise konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

 

Picard geçtiğimiz haftalarda aralarında JPMorgan Chase ve UBS gibi bankaların da yer aldığı birçok finans kuruluşuna karşı dava açtı. Ancak her iki banka da davanın temelsiz iddialar üzerine açıldığını söyledi.

Haberin Devamı

 

Picard’ın avukatı Oren Warshavsky, davalıların hedge fonları, varlık yönetim şirketleri ve aracılık şirketlerini kullanarak kendilerine bir labirent oluşturduklarını ve bu şekilde yaptıkları dolandırıcılığı meşrulaştırdıklarını söyledi.

 

*Bu yazı WSJ'de "Madoff Trustee Goes After HSBC" baçlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.  

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:               

http://twitter.com/HurriyetEkonet       

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!