Politikacılar, Kesire Yarımadası’na göz dikti

Güncelleme Tarihi:

Politikacılar, Kesire Yarımadası’na göz dikti
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bodrum'un hâlâ zümrüt gibi yeşil kalabilen ender köşelerinden Kesire Yarımadası'na politikacılar, üst düzey bürokratlar ve yüksek rütbeli subayların da üye olduğu kooperatiflerle yapsatçılar göz dikti. Kamuoyunun baskısı üzerine satışı durdurulan Kesire Yarımadası'nı betonlaştırmak isteyen kooperatiflerin üyeleri arasında, eski bakanlardan Turhan Tayan ve eski şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk gibi, pek çok ünlü isim var.

Kesire Yarımadası, insani faaliyetlerden uzak kalması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir yeryüzü cenneti. Ama gözünü rant hırsı bürümüş birtakım kişiler, beton yığınına dönüşen Bodrum'un bu son yeşil kalesine de göz diktiler.

Kesire Yarımadası'ndaki yapılaşma ve çevre savaşı bir buçuk yıl önce başladı. Gündoğan Belediye Meclisi, bir buçuk yıl önce aldığı kararla Kesire'yi imara açtı. Aynı günlerde ilginç tesadüf eseri, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün buradaki hazine arazisini satacağı duyuldu. Araziye talip olan belediye, ofis ile 700 milyar liraya anlaşma imzaladı. Belediye, peşinden de arsayı eski bakanlardan Turhan Tayan, eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk ve birçok bürokratla yüksek rütbeli subayın yönetici ve üye olduğu Adakent, Dostlar Koyu, Gündüz ve Aymaş adlı 4 kooperatife tahsis etti.

BODRUM’UN İSYANI

‘‘Son yeşil de elden gidiyor’’ diyen Bodrumlular, gruplar halinde kaymakamlığa gelerek şikayette bulundular. İçişleri Bakanlığı müfettişlerince konu incelemeye alındı. Belediyenin, daha arsayı resmen almadan, kooperatiflerle pazarlığa oturduğu ortaya çıktı. Belediyenin bu aşamada Adakent Kooperatifi'nden 21.5 milyar, Dostlar Koyu'ndan 22.1 milyar, Gündüz'den 17.8 milyar, Aymaş'tan 104.4 milyar lira aldığı belirlendi. Böylece CHP'li Belediye Başkanı Hasan Ali Yılankaya ve 11 belediye meclisi üyesine yargı yolu göründü. Arsanın belediyeye satışı durduruldu, ancak talan kaygısı bitmedi.

Bodrum İlçe İdare Kurulu, müfettişlerin raporu doğrultusunda, Belediye Başkanı Hasan Ali Yılankaya ve encümen üyeleri Dündar Öztop, Hüseyin Bök, Feray Koral, Şükrü Bilgi, Hüseyin Özçelik, Üstün Hak, Mümtaz Özçelik, Mustafa Uğur, Hüseyin Gürel, Salim Tanış ve Rıfat Denizci için lüzumumuhakeme kararı verdi.

Görevi kötüye kullanmak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile kıyı kenar şeridi yasasına aykırı davranmakla suçlanan Başkan Yılankaya, bazı kişilerin Kesire'yi talan etmek istediğini, bunu için de belediyeyi safdışı etmeyi hplanladığını ileri sürdü. Başkan Yılankaya, şunları söyledi.

BAŞKANIN ÖZÜRÜ

‘‘Bizim amacımız Kesire'yi kooperatiflere 250 milyar lira kârla devredip beldenin kanalizasyon sistemini halletmekti. Aralarında yüksek rütbeli subaylar, siyasilerin bulunduğu 4 kooperatifle anlaştık. Onlardan aldığımız para ile de Arsa Ofisi'nin taksidini ödedik. Şimdi birileri Kesire'ye tek başlarına sahip çıkmanın yollarını arıyor. Siyasi ve ekonomik baskı uygulanıyor.’’

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Öktem İren, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun doğal sit kapsamına aldığı Kesire'ye imar izni verilmesinin ‘‘cinayet’’ olduğunu söyledi. Öktem İren sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Kesire Yarımadası, Gündoğan Belediyesi'nden geri alındı, ama bazı kişi ya da kuruluşlara verilmek üzere hazırlık yapıldığını biliyoruz. Buraya 5 bin konut yapılacağı söyleniyor. ’’

Bodrum Sürekli Eylem Kurulu Sözcüsü Saynur Gelendost da Kesire'nin imara açılmasının ‘‘cinayetten farksız’’ olduğunu anlatabilmek için çırpındıklarını söyledi. Gelendost, şunları söyledi:

‘‘3100 imza toplayarak başta Orman Bakanı, Çevre Bakanı ve Turizm Bakanı olmak üzere tüm yetkililere sesimizi duyurmaya çalıştık, yol kestik, eylem yaptık. Ama ne yazık ki halkın fikrini hiçe sayıp Ankara'dan kararlar alanlara sesimizi duyuramadık. Devlet eli ile yağma mutlaka durdurulacak.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!