Polisten gazetecilere baskı

Güncelleme Tarihi:

Polisten gazetecilere baskı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2008 10:41

Emniyet Genel Müdürlüğü, gazetecilerin, polisten önce olay yerine giderek vatandaşları mağdur ettikleri gerekçesiyle polis telsizi dinlemelerinin önlenmesini istedi.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu amaçla merkez ve taşra teşkilatlarına bir genelge gönderdi. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tokgöz imzası ile 81 İl Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen genelgede, özetle şöyle denildi:

VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR

"Polis telsizlerinin dinlenmesi ve bu bilgilerin kullanılması, gerek teşkilatımız mensuplarımızın görevin ifası sırasında bir takım zorluklar yaşanmasına gerekse vatandaşlarımızın polisten önce olay yerine gelen muhabir ya da özel kurtarıcı araç işletenlerince mağdur edilmesine neden olmaktadır. Telsiz Kanunu'nca her türlü verici, verici-alıcı ve alıcılar için kamu kurum ve kuruluşları ile gerek gerçek ve tüzel kişilerin her bir telsiz için ruhsatname almak zorunda oldukları bilinmektedir. Ruhsatı olmayan telsiz cihazları için aynı kanunun 32. maddesi uyarınca cezai hükümler belirtilmiştir.

Haberin Devamı

AMAÇ DIŞI KULLANILAMAZ

Otomatik Frekans Tarama Özellikli Telsiz Yönetmeliği'nde basıy yayın Kuruluşları kullanıcı kapsamına alınmıştır. Ancak yönetmeliğin kullanım tahdidi ile ilgili hükümlerinde, 'cihazların izin verilen amaçla kullanılması esnasında elde edilen amaç dışı bilgiler başkasına verilemez' ifadesine yer verildiği; bu ifadeden de anlaşılacağı üzere hiçbir otomatik frekans tarama özellikli alıcı cihazı kullanıcınının amaç dışı bilgileri kullanma hakkına sahip olmadığı; tahdidin, kuruluşların kendilerine tahsis edilen frekansta elde edilen bilgileri kapsadığı; frekans tarama özellikli telsiz cihazlarının, bu cihazları yalnız kendi görevleri özelliği ile ilgili frekans bandlarında imal ve ithal edilmiş olmak kaydıyla kullanabileceği; yasalardaki ilgili hükümlerde, belirtilen asaslar ve izin verilen kullama amacı dışında cihazların kullanılamayacağı ile ilgili ifadeler yer almaktadır.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ İLKESİNE AYKIRI

Bu çerçevede yapılan incelemeye göre; basın yayın kuruluşlarının kendilerine Telekomünikasyon Kurulu'nca tahsis edilen frekansın dışında teşkilatımıza tahsis edilen telsiz frekanslarını dinleyemecekleri değerlendirilmektedir. Basın yayın kuruluşları da dahil olmak üzere polis telsizlerinin yetkisiz kişi ya da kurumlar tarafından dinlenmesi, soruşturma evresindeki usül işlemlerinin gizliliğini tehlikeye düşüreceği de gözardı edilmemelidir. Soruşturma usül ve işlemlerindeki gizliliği korumak ve vatandaşlarımızın mağdur olmasını önlemek amacıyla bu tür olaylara hassasiyet gösterilmesi, sorumlu birimler tarafından denetimlerin yaptırılması ve yasadışı dinleme yaptığı ve polis muhaberesinden geçen konuşmaları kullandığı tespit edilenler hakkında gerekli işlemlerin ivedilikle başlatılmasını rica ederim".

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!