Poliste yaşadıklarını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Poliste yaşadıklarını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 13:04

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da düzenledikleri gösteri nedeniyle gözaltına alınıp sınır dışı edilen Ukraynalı kadın hareketi FEMEN'in liderlerinden İnna Şevçenko, İstanbul'da başlarından geçen olayları anlattı.

Haberin Devamı

İnna Şevçenko, Cumhuriyet Gazetesi'nden Deniz Berktay'a yaşadıklarını şöyle anlattı:

 

''Türkiye’de gösteri planlamamızın nedeni, Müslüman ve Doğulu ülkelerde kadının uğradığı şiddeti protesto etmekti. Dünyada en fazla şiddete maruz kalan ülkeler, genellikle bu ülkeler. Burada kadınların eşleri tarafından dövülmesi, öldürülmesi, çok yaygın. Yine erkeklerin eşlerine kezzap dökmeleri bu ülkelerde görülüyor. Biz de İstanbul’da bir eylem düzenleyerek, dünya kamuoyunun dikkatini buna çekmek istedik. Sultanahmet Meydanı’na vardığımızda eyleme başlar başlamaz, polis bize müdahale etti ve kollarımızdan bacaklarımızdan tutarak ilçe emniyet müdürlüğüne götürdü. Burada 7 saat kaldıktan sonra, dilini bilmediğimiz ve kimsenin bize açıklamadığı bir tutanağı imzalattılar.

 

Haberin Devamı

Bizimle Türkçe konuştular

Bundan sonra göçmen dairesine götürüldük ve orada avukatımız yanımıza geldi. Ama onunla fazla konuşmamıza izin vermeden bizi camlı bir bölmenin diğer tarafına aldılar. Polis memurları, bize Türkçe hitap ediyordu. Biz, Türkçe bilmediğimizi, sadece İngilizce ve Rusça bildiğimizi söylememize rağmen Türkçe konuşmaya devam ettiler ve sonra bizi hücrelere götürdüler. Biz nereye götürüldüğümüzü bilmediğimiz için direnince zor kullandılar. Ertesi sabah da havaalanına götürüldük ve sınır dışı edileceğimiz bildirildi. Bana ve diğer üç arkadaşıma, Türkiye’ye bir yıllık giriş yasağı getirildi. Türk polisinin bütün tavırlarının son derece tuhaf olduğunu belirtmem gerekiyor. Bizi havaalanına götürürken de, basın mensupları peşimizden gelmesin diye bazen ani frenler yaparak, bazen hız yaparak yol aldılar. Ancak Türk gazeteciler yine de havaalanına ulaşmayı başardı.

 

Turnusol kağıdı gibiydi

Bizim eylemlerimiz, gittiğimiz ülkelerin demokrasi kültürü açısından bir turnusol kağıdı gibidir. Mesela, Fransa ve İsviçre’de yaptığımız protesto gösterilerinde, kimse bize dokunmadı. İtalyadaki eylemimizde gözaltına alındık, fakat hemen serbest bıraktılar. Rusya ve Türkiye’deki protesto gösterilerimiz ise çok sorunlu oldu.''

 

Haberin Devamı

FEMEN ÜYELERİNİN ÇIPLAK EYLEMİNE POLİS MÜDAHALE ETMİŞTİ / Foto Galeri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!