Güncelleme Tarihi:
AB üyelik sürecinde çıkarılan yasalara karşın, Diyarbakır'da "görevi kötüye kullanarak kasten adam öldürmek" iddiasıyla polisler hakkında yargılama bir yana, valilik konunun savcılıklarca soruşturmasına bile izin vermedi.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Selma Kılıç'ın ölümü ile ilgili olarak 43 polis hakkında yürütülen soruşturma Diyarbakır Valiliği'nin izin vermemesi nedeniyle savcılık tarafından kapatıldı.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 17 Ekim 2001 günü bir eve düzenlenen baskında Necdet Demirkandan ve Suriye uyruklu Sait Reşo'nun yanı sıra 18 yaşındaki Selma Kılıç'ın öldürülmesi ile ilgili olarak "yargısız infaz yapıldığı" iddiasıyla yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
Silvan Savcısı Mustafa Köylü, operasyon sırasında Selma Kılıç'ı "görevi kötüye kullanarak kasten adam öldürmek" suçlaması ile Emniyet Amirleri Şahin Sobu, Mustafa İncebay, Mustafa Tokyay ve Kemal Yurttaş'ın da aralarında bulunduğu 43 polis hakkında verdiği takipsizlik kararını, Diyarbakır Valisi Cemil Serhatlı'nın "soruşturma izni vermemesi"ne bağladı. Savcı, valiliğin verdiği karara karşı Kılıç ailesinin avukatları Reyhan Yalçındağ ile Cihan Aydın'ın Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itirazın reddedildiğini belirterek, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Yasa uyarınca dosyayı kapattı.
Yalçındağ, savcılığın verdiği takipsizlik kararının kaldırılması için Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Yalçındağ, bu itirazdan sonuç alamamaları halinde ise AİHM'e başvuracaklarını bildirdi.
İŞKENCE SORUŞTURMASINA DA İZİN YOK
Silvan'daki çatışmada yaşamını yitiren Selma Kılıç'ın babası Kasım, amcaları Reşit ve Adil Kılıç gözaltına alınmış ve haklarında Diyarbakır DGM tarafından "örgüte yardım ve yataklık etmekten" dava açılmıştı. Bu gerekçeyle gözaltına alınan Kasım, Reşit ve Adil Kılıç, gözaltında işkence gördükleri iddiasıyla Komiser İsmail İçen ve polis Fatih Reşat Gürbüz hakkında "işkence ve kötü muamele yapmaktan" savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır Valisi Cemil Serhatlı, Selma Kılıç'ın öldürülmesi olayında görev alan ön incelemeci ve soruşturmacı Emniyet Müdür Yardımcısı Adnan Kaçaroğlu'nu bu olayda ön incelemeci olarak da görevlendirdi. Serhatlı, Kaçaroğlu'nun raporuna dayanarak her iki polisin de işkence yapmaktan yargılanmalarına izin vermedi.
Avukat Reyhan Yalçındağ ile Cihan Aydın, bu karara karşı Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Aydın ve Yalçındağ'ın başvurusu sonuçlanmadı.