<B> Nuran ÇAKMAKÇI</B>
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2004 22:35
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, güncel gelişmelerle ilgili olarak sorularımızı yanıtladı. Çocuğunu okula göndermeyen ailelerin polisiye tedbirlerle ikna edilemeyeceğini savunan bakan, mahrumiyet bölgelerindeki öğretmenleri teşvik amacıyla önlemler aldıklarını söyledi. Okul ihaleleri konusunda ise ‘Bundan sonra ihaleler çok fiyat kırana değil, sağlam okul yapana verilecek’ dedi.
Okula devam edemeyen kız çocukları için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
- Sadece kız değil, erkek çocuklar da okula gönderilmiyor. Ama, bunlar kısa süreli. Örneğin erkekleri göndermek için pamuk toplanmasının bitmesi bekleniyor. Çocuğu pamuk tarlasından jandarma, polis marifetiyle alıp okula götüremezsiniz. Polisiye tedbirle bu iş çözülmez. Ancak, ceza yasada varsa ve kasdi olarak birisi çocuğunu cahilliğe mahkum ediyorsa ona bir müeyyide uygulansın. Şimdiye kadar kimseye bu ceza verilmedi. Yanlış yorumlanan din anlayışı, töreden, küçük yaşta evlendirme, çevre baskısı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle kızlar okula gönderilmiyor. Eğitim kolay birşey değil. Biz, bugün hemen hepsini çözemesek de vazgeçemeyiz. Ama, bir gün hepsini çözeceğimiz an gelecek.
400 BİN KIZI OKULA GÖNDERİRSEK SÜPER RAKAM
Çalışmalarınız sonucunda kaç kızın okula dönmesi sağlandı? Hedefiniz nedir?
- Altı ayda 40 bin çocuğu okula gönderdik. Gelecek yıl 100 bin olacak. Maddi olarak özendirici tedbir alacağız. 2003’te 10 ilde çalışıyorduk. Şu anda 33 ilde çalışıyoruz. Gelecek yıl 53 ilde çalışma yapacağız. Şu anda 640 bin okula gitmeyen kız çocuğu varsa ve bunun 2005’in sonuna kadar 400 binini gönderirsek süper bir rakam. Okuma yazma bilmeyenler yaşlı kuşak aramızdan ayrılana kadar var olacak. Önemli olan genç kuşağı takip etmek.
MAHRUM YERLERDEKİ ÖĞRETMENLERİN MAAŞI ARTACAK
Mahrumiyet bölgesinde öğretmenler için neler yapıyorsunuz?
- Maliye Bakanı ile mahrum bölgelerdeki öğretmenlere destek sağlamak amacıyla formül geliştirmeye çalışıyoruz. Yoksul bölge ya da şehirlerin yanı sıra, daha iyi durumdaki illerimizin mahrumiyet bölgesi olan ilçelerindeki öğretmenler de bu fırsattan yararlanacak. Çünkü bu bölgelere giden öğretmenler daha sonra izinle, raporla yer değiştirmek istiyor. Kalmalarını sağlamak için teşvik etmemiz gerek. Güneydoğu’daki öğretmen açığını telafi etmek için 18 bin öğretmene, ayrım yapmaksızın, rotasyon uyguladık.
Okulların bilgisayarlaşması konusunda gelinen nokta nedir?
- Ziraat Bankası’nın sağladığı kaynakla sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi en düşük 10 ildeki okullara bilgisayar alacağız. Karar verildi, bakanlık çalışmasını tamamladı. Şimdi yasayı bekliyoruz. Güneydoğu ile Batı arasındaki mesafeyi ancak bu tür yöntemlerle kapatabiliriz.
OKULÖNCESİ HER YERDE YAYGINLAŞACAK
Okulöncesi eğitim oranı AB ülkelerinin çok altında. Bunu düzeltmek için neler yapılıyor?
- Okulöncesi eğitimi bütün ülkede yaygınlaştırıyoruz. Hedef yüzde 25’in üstü. Bütün Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde, ortaöğretim kurumlarının boş kalan kontenjanlarında anaokulu açılacak. Bunun için 10 bin usta öğretici aldık. Şu anda okul öncesi eğitime katılma oranı dengesiz. Siirt’te yüzde 65, Mardin’de yüzde iki. Yüzde 100’e ulaşmak için büyük kaynak lazım.
Üstün zekalı çocuklara sunulan yetersiz eğitim imkanları da gündemde. Okul sayısının artırılması söz konusu olacak mı?
- Talim Terbiye Kurulu Başkanımız önümüzdeki günlerde üstün yeteneklilerin eğitimi konusunda son çalışmayı yapmak üzere yurtdışında incelemelerde bulunacak. Üstünlere yönelik bir özel okul açma düşüncesi var. Ancak, bazı uzmanlar buna direnç gösteriyor. Özürlüler gibi, üstünler için ayrı bir okul açılmasını pek doğru bulmayanlar da var. Kaynaştırma eğitimi isteyenler var. Yani üstünlerle, normallerin aynı okulda olması isteniyor. Ancak, Bakanlığımız son kararı önümüzdeki aylarda verecek.
YIKMA KARARINI HAVAALANINDA VERDİK
Depreme dayanıksız okulların yıkılması konusunda büyük tartışma yaşanıyor. Bunları nasıl karşılıyorsunuz?
- İstanbul’daki depreme dayanıksız okulların yıkılmasını eleştirenler beni şaşırtıyor. Yedi üniversiteden toplanan ekiplerin rapor ilettikleri gün, Başbakan’la Siirt’ten geliyorduk. Sabiha Gökçen Havaalanı’nda vali ve İl Milli Eğitim Müdürü’yle buluştuk. Okulları derhal boşaltma kararı aldık. Velilerin tepkisini anlamak zor. Riske rağmen bu okulları açık tutsaydık kıyamet o zaman kopardı. Çeltiksuyu örneği bizi çok etkiledi. İnsanlar evlerde, hastanede 24 saat risk altında. Niye hep okuldan söz ediyorlar?
SORUŞTURMA BAŞLATTIM
Okul ihaleleri konusunda iddialar var. İhalelerde kriterler ne olacak?
- Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul ihaleleriyle ilgili iddialar artınca inceleme başlattım. Bazı firmalar ihalede çok düşük fiyat verip sonra çürük okul yapıyor. Güçlendirmek için para harcamak gerekiyor. Firmaları ihaleden yasaklamak çözüm değil, yeni şirket kuruyorlar. Bu nedenle ihalelerde çok düşük fiyat verene rağbet etmeyeceğiz. Normal fiyat verip, güçlü bina yapanı tercih edeceğiz. Artık inşaat geciktiğinde fark ödenmeyecek. Bunları bildiğim halde ihaledeki iddiaları ihbar kabul ettim, bir talimat verdim. Bağımsız bir grup bu ihaleleri inceliyor. Bütün bunlara rağmen fiyat yüksekse dönüş olur.
EŞİMİN HUMMER’A BİNMESİ OLAY OLDU
Eşinizin Hummer ciple Cemil Çiçek’in oğlunun düğününe gelmesi konusunda ne diyeceksiniz?
- Eşimin Hummer’a binmesi olay oldu. Oysa, ben aynı gün Ankara Haymana’ya gidiyorum. Buranın yolları biraz bozuktur. Mercedes bu yoldan etkilenmesin diye o gün Bakanlıktaki Renault arabayla gittim. Bazıları araba markalarını bilir, ben hiç anlamam. Hummer 100 bin dolarmış. Mercedes daha pahalı. O akşam düğün için eşim Melek Hanım’la çıktı. Ben de Haymana’dan öyle döndüm. Bir sürü şey yazıldı. Ama, haksızlık yapıldı. Melek Hanım bizim dostumuzdur ve asla Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili bir işi yoktur. Evet politikacılar her gün aynaya birkaç kez bakmalı. Ve ben her zaman öyle yapıyorum.