Polisi, askeri, profesörü, doktoru soymuşlar

Güncelleme Tarihi:

Polisi, askeri, profesörü, doktoru soymuşlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 15:54

Türkiye çapında 49 ilde başlatılan kontör dolandırıcılığı yapan şebekeye yönelik operasyon sürüyor. Gözaltına alınan zanlıların sayısının 122'ye ulaştığı belirtilirken İstanbul’da 2010 yılının ilk 5 ayında müracaat sayısının 9 bin 745 olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

KONTÖR DOLANDIRICILARINA BÜYÜK OPERASYON / WEB TV

BİLİŞİMCİLERİ BİLE KANDIRMIŞLAR   

Zanlıların yaptıkları dolandırıcılıkta rekor Antalya'ya ait. Zanlıların bu ilde kredi kartı bilgilerini aldıkları bir bilişim uzmanın 153 bin, Ankara’da bir profesörün 148 bin, İstanbul’da bir başka bilişim şirketi sahibinin de 118 bin lirasını çeteye kaptırdıkları öğrenildi.    

Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sürerken, şebekeyle ilgili zanlıların işledikleri suçlar da ortaya çıkmaya başladı. İlk olarak 2006 yılında ortaya çıkan bu suç türünde zanlıların GSM şirketlerinin arandıkça kazan kampanyalarından faydalandıkları belirlendi. Şanlıurfa'nın Suriye sınırına yakın yerlerden rastgele numara çeviren zanlıların kendilerine geri dönüş yapan mağdurları çeşitli bahanelerle oyalayarak binlerce kontör kazandıkları belirlendi. Şebekenin bu kampanyaların bitmesinin ardından kendilerine yeni yöntemler buldukları ve işledikleri suç sayısında 10 binlere varan artışlar olduğu belirtildi.

Polis istatistiklerine göre İstanbul’da 2007 yılında kontör dolandırıcıları tarafından mağdur edildiklerini söyleyerek müracaat eden kişi sayısı 178 iken, 2008 yılında bu sayının 618’e ulaştığı belirtildi. Şebekenin mağdurlarının 2009 yılında bir çığ gibi büyüdüğü görüldü. İstanbul’da 2009 yılında 12 bin 273 kişinin polise ve savcılıklara müracaat ederek kendilerinin para ve kontörlerini çalanlarının bulunmasını istedi. Operasyonun yapıldığı 2010 yılının Mayıs ayının 25’ine kadar ise 9 bin 745 kişi polise müracaat etti. İstatistiklere göre günde yaklaşık 65 kişi müracaat ederken operasyonun yapılmasıyla bu sayının 2’ye düştüğü belirtildi.

Zanlıların kurbanları arasında işadamları, doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, polisler ve askerler olduğu belirtildi. Şüphelilerin şu yöntemleri kullandıkları belirlendi:

* Emniyet Genel Müdürlüğü'nden arıyoruz. Sizin telefonunuzdan valiye (savcı, genelkurmay başkanı, general) ve eşine küfürlü mesaj gönderilmiş. Şahısları takip etmemiz ve yakalamamız için kontör göndermelisiniz.
* Kendisini emniyet amiri ve başkomiser olarak tanıtan çete üyesi: (Fonda telsiz sesi) Telefon hattınız kopyalanmış. Yüksek meblağda fatura gelecek. Durumun düzeltilmesi için kontör göndermelisiniz.
* Kendisini emniyet amiri ya da başkomiser olarak tanıtan çete üyesi: (Fonda telsiz sesi) Hattınız kopyalanmış. PKK üyesi tarafından kullanılmakta. Kuzey Irak'taki ve Kandil'deki teröristlerle görüşme yapılmış. Bu şahısları yakalama çalışmalarımız var. Bu yüzden kontör göndermelisiniz. Operasyon sonunda devlet tarafından zararınız ödenecektir.
* Kendisini emniyetteki bilgi işlemde çalışan emniyet amiri, başkomiser ya da polis olarak tanıtan çete üyesi: Telefonunuz Ergenekon tarafından kopyalanıp kullanılmakta. Bu kişileri takip ediyoruz. Bunun devam etmesini istiyorsanız bize kontör gönderin. Bu kişiler yakalandığında emniyet kontör ücretlerini iade edecek.
* “P.... Yaşatır Seni kampanyasından 10 bin TL ödül kazandınız” mesajı atılıyor. Sonra da telefonun sahibi aranarak ödülü alması için kontör göndermesi isteniyor.
* “T......’in başlattığı kampanyadan para ödülü kazandınız” mesajı atılıyor. Arayan mağdurdan ödülü alabilmesi için kontör göndermesi isteniyor. Ya da “Adınıza bulunan banka hesabını söyleyin kredi kart bilgilerinizi verin biz o hesaba para yatıracağız” deniyor.
* Ben emniyet amiriyim. Bir operasyon düzenliyoruz. Sizi takip ediyoruz. Sizi kurtaracağız. Ancak bu büyük operasyonun devam etmesini için hemen kredi kartı bilgilerinizi yazdırın ya da şu numaralara kontör gönderin.

Polise göre kontör dolandırıcılığına uğramamak için ne yapmalı?

* Polis asker veya savcı gibi kamu görevlileri telefon açarak kimseden para veya kontör istemez. Bu suçtur.
* Böyle bir telefonla geldiyse görüşme bittikten sonra kendinize düşünme zamanı verin. Telefonu kapattıktan sonra sakin bir kafayla düşünün. Kesinlikle aceleci olmayın.
* Arayan kişinin doğruluğunu öğrenmek için mutlaka polis 155'i ya da 118'den arayan birimin telefonunu alarak görüşme yapın.
* Yakınlarınızdan birilerine mutlaka danışın.
* Kesinlikle telefonda kimseye kredi kartı şifresi ve ya kimlik bilgilerinizi vermeyin.
* İnternet üzerinden kontör alacaksanız kesinlikle kimlik ve kredi kartı şifresi gibi özel bilgileri girmeyin.
* İnternet üzerinden kontör alacaksanız mutlaka güvenli sitelerden ve güvenli bilgisayardan alışveriş yapın.

Polise göre kontör dolandırıcılığına uğrayan kişi ne yapmalı?

* Arayan telefonu bir yere kaydedin.
* Kazımış olduğunuz kontör kartlarını atmayın.
* En yakın kolluk merkezine giderek ifade verin.
* Göndermiş olduğunuz kontörlerin bloke edilmesi ve göndermiş olduğunuz kontör veya paraların iade edilmesi için savcılığa dilekçe ile başvurun.
* Savcılığın onayladığı dilekçeyi GSM operatörüne fakslayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!