Güncelleme Tarihi:
SİLAH Kanunu Tasarısı’nın Alt Komisyo-nu’ndaki görüşmelerinde, kamu kurumlarından ve sivil toplum örgütlerinden ilginç talepler geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri tasarıyla “Emniyetin tank sahibi olabileceğini” belirtirken, Orman Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da silah ithal etme yetkisi isteminde bulundular. Komisyon, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarının temsilcilerini dinledi. Komisyonun CHP’li üyesi Celal Dinçer “Bu tasarıyla emniyet tank sahibi olabilecek mi?” sorusunu yöneltti. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin “Edinebilecek” karşılığını vermesi dikkat çekti. Dinçer, “Hangi silahın ithal edileceğine kim karar verecek?” sorusunu yöneltti. Emniyet yetkilileri bu kez, “Yönetmeliklerde bize hangi görevler verilmişse, o görevler doğrultusunda ithalat yapılabilir” yanıtını verdi.
Emniyet yetkililerinin “Biz kolluk kuvvetiyiz kendi silahımızı kendimiz ithal etmeliyiz” çıkışı üzerine, Orman Bakanlığı yetkilileri “Biz de kolluğuz. Bize de ithal yetkisi verilmeli” talebinde bulundu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri de “Biz de adli kolluk gibi çalışıyoruz. Kaçakçılık olaylarının takibini yapıyoruz” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Komisyon’a şu önerilerde bulundu:
GENEL MÜDÜRE EMEKLİLİK SİLAHI
“Ateşli silahların ithalatında diğer kolluk birimlerine tanınan hak, Gümrük ve Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne de tanınmalı. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü de armağan silah teslim alma hakkına sahip olmalıdır. İthalatta silah ve malzemelerin transit geçişine Milli Savunma Bakanlığı’nın izin vermesi ancak Gümrük mevzuatı hükümlerinin saklı tutulması sağlanmalı. Görevi sona eren Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü’nün de silah taşıma ruhsatı devam etmeli. Halen bu haktan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı gibi üst düzey makam emeklileri yararlanabiliyor.”
ASKER İTİRAZDA BULUNMADI
Alt Komisyon toplantısında Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay temsilcileri emniyetin silah ithal edebilecek kurumlar arasına alınmasına herhangi bir itirazda bulunmadı. 2009’da Silah Yasa Tasarısı Meclis’te görüşülürken Genelkurmay, Emniyet ve MİT’in ağır silah ithaline yazılı görüşle karşı çıkmıştı. Umut Vakfı temsilcileri ise silah ruhsatı verilmesine heyet raporu, ruhsat yaşının 21 ya da üzerinde olması, silah ruhsatı verilmesinde eş izni aranmasını talep etti.
M-16 ŞEKLİNDE AV TÜFEĞİ
Silah Sanayicileri, SAFİR Firması, Av ve Yaban Hayatı Koruma temsilcileri ise M-16 silahına benzeyen av tüfeklerinin makinalı tüfek görüntü-
sü nedeniyle av tüfeği ruhsatı verilmemesinden yakındılar. Yine arı kovanı sahipleri, büyükbaş hayvanı olanlara verilen silah ruhsatlarının da hangi şartlarda verileceği konusunda çalışma yapılması istendi.