Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanlığı'nın, tartışmalı kararnamesi ile gazeteci Metin Göktepe davasında sanık polisleri tutuklatan hakim Fatma Nilgün Uçar'ın, Edirne'ye sürgünlerinin istendiği ortaya çıktı. Afyon'da görev süresi dolmayan ve atama talebi de bulunmayan Fatma Nilgün Uçar'ın yer aldığı atama kararnamesine, aynı yerde görev yapan kendisi gibi hakim olan eşi Hayati Uçar da dahil edildi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) hakim ve savcı atamalarında ‘sicil durumu, görev süresi, başarı durumu, istek, eş durumu, mazeret, görevin gereği’ gibi kriterleri gözönünde bulunduruyor. Bu kriterlere göre, Afyon'daki görev süresinin dolmasına üç yılı aşkın süre bulunan, Edirne'ye gitme yönünde talebi, sicil bozukluğu bulunmayan ve eşi de kendisiyle birlikte Afyon'da görev yapan Fatma Nilgün Uçar'ın atamasının HSYK'dan geçmeyebileceği ve tartışma yaratacağı bildiriliyor. Ancak atama kararının HSYK'dan geçmesi halinde yargı yolunun kapalı olduğu bildirildi.
HAKİMLERE GÖZDAĞI MI?
Birinci bölgede yeralan Uçar çiftinin atamalarının da birçoğu tenzili rütbe yapılarak, düz savcı olarak sürgün edilen 20'ye yakın başsavcı ile birlikte yarın HSYK’de ele alınacağı öğrenildi. HSYK'nin dün üçüncü bölgedeki hakim ve savcı atamalarını ele aldığı ve toplantıya Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun katılmadığı öğrenildi.
Göktepe davasının yarın yapılacak duruşmasından önce Uçar'ın Edirne'ye atanmak istenmesi, ‘polisleri yargılayanlara gözdağı’ olarak nitelendi. Göktepe davasının avukatlarından Semih Mutlu, ‘‘Bu atamalar polisleri ve çeteleri yargılayanlara bir gözdağıdır’’ dedi.
Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, Uçar'ın, başarılı görüldüğü için Afyon'dan Edirne'ye atanarak ödüllendirildiğini savundu. Sungurlu, ‘‘Bu hakimi sürmemişler, taltif etmişler. Edirne'ye giden de sürüldüm diyorsa ben ne yapayım?’’ dedi. Sungurlu, Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Edirne'de hakim açığımız var. İyi ve başarılı hakim aradık. Hakim, savcı açığı olan birinci bölgedeki yerlere ve İstanbul'a verdik. Edirne de birinci bölge. Birinci bölgeye 58 tane hakim, 62 tane savcı takviyesi yaptık. Bunların her birinin elinde davalar var. Şimdi biz nasıl yapalım.’’
DAVAYA KİM BAKACAK?
Yarın Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak Göktepe davası duruşmasına hangi heyetin çıkacağı da tartışma konusu oldu. Kamil Şerif'in çekilme kararını uygun bulan Sandıklı Ağır Ceza Mahkemesi, davaya Mustafa Birışık başkanlığında İbrahim Demirtaş ve Emine Zigen'in bakmasını kararlaştırdı. Ancak Afyon Cumhuriyet Başsavcılığı Sandıklı'daki mahkemenin üyeleri belirleme yetkisi olmadığını belirterek bu karara itiraz edip dosyayı Dinar Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Dinar Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığın itirazını haklı buldu. Bu karardan sonra duruşmaya Mustafa Birışık başkanlık yapacak. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İbrahim Demirtaş'ın görev alacağı heyette üçüncü yargıcın kim olacağı henüz belirlenmedi.
Kararnamede kimler var?
Tartışmalı kararname ile düz savcı olarak sürülen başsavcıların adları ve önerilen görev yerleri şöyle: Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı Veli Engin Aslan Antalya'ya savcı, Rize Başsavcısı Hamdi Yaver Aktan Üsküdar'a savcı, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ali Şanver İzmir'e başsavcı vekili, Kartal Cumhuriyet Başsavcısı Osman Talat Bektaş İstanbul'a savcı, Aczimendilere dava açan Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Himmettin Köklü İstanbul'a savcı, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yücel İstanbul Şişli'ye savcı, Adana Osmaniye Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çetin Mersin'e savcı, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Yavuz Yılmaz Kadıköy'e savcı, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Turgay Erşen Bursa'ya savcı, Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uyanık İzmir'e savcı, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Kılıç Bağcılar'a savcı, Gaziantep Başsavcısı Naci Ayas İstanbul'a savcı.
Kararnameyle Seydişehir Cumhuriyet savcısı Zafer Çankerten Dinar Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine, Bolvadin Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Günay Güner Düzce'de mahkeme üyeliğine, Kaltal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ekrem Kibaroğlu İstanbul'da düz hakimliğe önerildi.