Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2007 10:09
CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) hazırladığı rapora göre, son iki yılda 34 kişi polis müdahalesiyle hayatını kaybetti.
MYK raporunda, son haftalarda polisin neden olduğu ölümlü olaylar üzerinde yapılan bir araştırmaya yer verildi.
Raporda söz konusu araştırmaya göre, ölenlerden 8'inin polis takibinde, 16'sının polis cinneti ya da polisle çıkan tartışmada, 3'ünün polisin yaptığı suçüstünde, 2'sinin suçlu takip eden polisin kurşununun hedef şaşırmasında, 2'sinin maganda polisin kurşununda, 3'ünün de gözaltında hayatını kaybettiği kaydedildi.
Söz konusu olayların faili 2 polisin, işlediği cinayetlerin ardından intihar ettiği belirtilen raporda, olayların faili oldukları iddiasıyla 14 polisin tutuklandığı, 6'sının gözaltındaki ölümlerle ilgili olmak üzere 11 polis hakkında da soruşturma açıldığı kaydedildi.
Raporda İçişleri Bakanlığı'nın 2007 yılının başında yaptığı araştırmaya da yer verildi. Söz konusu araştırmaya göre, son 5 yılda 122 polisin intihar ettiği 40 polisin de çatışmada şehit düştü. Yine aynı araştırmada, 869 polis memurunun psikolojik tedavi gördüğü, çeşitli suçlara karışan bin 294 emniyet mensubunun meslekten ihraç edildiği, 328 polisin de istifa ettiği saptandı.
BUNALIM VE DEPRESYONA SÜRÜKLENİYORLAR
CHP MYK raporunda, yapılan başka bir araştırmada polislerin yoğun mesaiden şikâyetçi olduğunun belirlendiği ve polisin adli birimlerde 15, karakollarda ise ortalama günde 12 saat çalıştığı bilgisi verildi. Polislerin üniformanın verdiği ciddiyet nedeniyle psikolojik destek almaktan kaçındığının belirlendiği kaydedilen raporda, polislerin sürekli olarak suç ve suçlularla uğraşmanın verdiği bunalımla da depresyona sürüklendiği ifade edildi.
Raporda, 2 Haziran 2007 tarihinde değişiklik yapılan Polis Vazife ve Salahiyetleri Yasası’nın polisin silah kullanma yetkisini yeniden düzenleyen 16. maddesine göre polise "dur ihtarı", ardından "havaya uyarı ateşi açması" ve devamında kaçma eyleminin devam etmesi halinde "ölçülü" biçimde ateş açabileceği yetkisi verildiği hatırlatıldı.
Raporda, şunlar belirtildi:
“Emniyet güçlerinin sıradan olaylar karşısında ölçüsüz ve kontrolsüz şekilde tepki koyması ve ölçüsüz şiddet kullanımını emniyet teşkilatında görev yapanların, hem zihinsel, hem de fiziksel yorgunluk içinde oldukları, siyasi kadrolaşma, tarikat ve cemaat kadrolaşması kıskacında bunaldıklarını, morallerin, psikolojik dengelerinin ve eğitimlerinin yetersiz düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır.
Kısaca Emniyet Teşkilatı, AKP’nin yanlı yönetiminin, kamu çalışanlarını geçim sorunu altında bunaltan ekonomi politikalarının, çökertilen sosyal devletin yaratmakta olduğu yaşamsal sorunlar altında ezilmekte, stres altında kontrolünü sık sık yitirmekte, hata yapmaktadır.
AKP iktidarı derhal Emniyet Teşkilatı’nın sorunlarına el atmalı, her türlü insan hakları ihlallerinin önünü almalıdır.”