Polis memurunun tahliye talebi reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Polis memurunun tahliye talebi reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 22:21

AVCILAR’da, Ekim 2009’da üniversite öğrencisi Güney Tuna’nı darp ederek beyin kanaması geçirmesine neden olduğu gerekçesi ile tutuklu yargılanan polis memuru Muhammet Bağcı ifadesinde sadece görevini yaptığını söyledi.

Cumhuriyet savcısı polis memurunun ‘işkence’ suçunu işlemediğini belirterek tahliyesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddederek diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

Avcılar’da 3 ekim 2009 akşamı Aydın Üniversitesi Mütercim Tercümanlık öğrencisi 21 yaşındaki Güney Tuna ve arkadaşları Mustafa Burcu parkında arkadaşları ile alkol alırken, asayiş uygulaması yapan Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı iki kişilik yunus ekibi gençlerin yanına gelerek içkiyi kaldırıp parkı terk etmelerini istedi.

İki yunus polis daha sonra yine geleceklerini söyleyerek oradan ayrıldılar. 15 dakika sonra polisler olay yerine tekrar geldiklerinde gençlerle polisler arasında tartışma çıktı. Tartışma daha sonra arbedeye dönüştü. Gözaltına alınan Güney Tuna’nın diz kapağının kırıldığı ve aldığı darbeler yüzünden beyin kanaması geçirdiği ortaya çıktı.

Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, müşteki Güney Tuna, tutuklu sanık Muhammet Bağcı, tutuksuz sanıklardan polis memurları Evren Bakırtaş, Zafer Arık, Fatih Fidan, Enes Paray ve Doktor Ergin Ertan ile avukatları katılırken, tutuksuz sanık polis memuru Samet Durmaz ise duruşmaya gelmedi.

İŞKENCEDEN DAVA AÇILDI

Polis memurları Muhammet Bağcı(23), Samet Durmaz, Evren Bakırtaş (28), Zafer Arık (22), Fatih Fidan(20), Enes Paray(22) hakkında ‘işkence’ ve ‘Görevi kötüye kullanmak’suçundan 21 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Güney Tuna’ya olay günü ‘sağlam’ raporu veren Avcılar Devlet Hastanesi doktoru Engin Ertan hakkında ise ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

6-7 POLİS KAFAMI TEKMELEDİ

Duruşmada ifadesi sorulan Güney Tuna olay günü arkadaşlarıyla alkol alırken iki polis memurunun gelerek kendilerini ikaz ettiğini, tekrar geldiklerinde de kendilerine sert bir üslupla parktan gitmelerini ve ardından kimliklerini istediklerini söyledi.

Tuna ifadesinin devamında ise olayı şöyle anlattı: “Polis memurlarının öfkeli olduğunu görünce onları sakinleştirmeye çalışarak şakalaşmaya başladık. Bir taşkınlıkta bulunmadığımızı söyledik. Bizi buradan götürmeye haklarının olmadığını söyledim. Bunun üzerine benim üzerime yönelerek ’sen gel’ dediler. Muhammet Bağcı beni yumruklamaya başladı. Yere düştüm. Sonra Muhammet Bağcı benim kolumdan bükerek kelepçeli. Küfür etmeye başladı. Diz çöktürürek bekletti. Sol bacağıma bir çelme taktı, dizimin üzerine düştüm. Dizim sanırım o sırada kırıldı. Arkadaşlarımı uzaklaştırdıklar. 6-7 kişilik bir polis grubu bana tekme tokat vurmaya başladı. Elim kelepçeliydi. Muhammet Bağcı yanıma yaklaşıp ’yüzüme bak yüzüme Türk polisini tanı’ dedi. Ve beni darp etmeye devam ettiler. Tekme ile başıma vuruyorlardı. Sonra ekip otosuna bindirdiler. Aracın içinde de beni darp ettiler. Zannedersem o araç içinde kafama aldığım darbelerle beyin kanaması geçirmeye başladım. Sonra da hastaneye götürdüler. Hastane görevlisi bir şeyin var mı diye sorunca polislerden çekinerek bir şeyim yok dedim. Doktor beni muayene etmedi. Polis bir kağıt uzatarak imzala dedi imzaladım. Sonra da karakola götürüldüm.”

SADECE ETKİSİZ HALE GETİRDİM

Tutuklu sanık polis memuru Muhammet Bağcı ise ifadesinde olayı şöyle anlattı: “Parka geldiğimizde ses ve gürültü vardı. Masalara yaklaştık ve kişilere alkol almamalarını ve çevreyi rahatsız etmemelerini söyledik. 15 dakika sonra yine gittiğimizde alkola devam ettiklerini görünce kimliklerini istedik. Ancak vermediler. Güney Tuna, Samet Durmaz’a ’alkol almamıza karışmazsınız’ diyerek sinkaflı küfürler etti. Ve tekme savurdu. Bunun üzerine şahsı almaya çalıştım ancak arkadaşları bana engel oldu. Güney Tuna’nın kolunu bükerek ve zor kullanarak etsiziz hale getirdim. Parkın dışına çıkardık. O sırada anons geçtiğimiz için diğer ekiplerde geldi. şahsı ve arkadaşını ekip otosuna bindirerek biz de motorlarımızla hastaneye götürdük. Muayeneyi Ergin Ertan yaptı. Ve darp ve cebir izine rastlanmadığına dair rapor düzenledi. Sonra da polis merkezine gittik. Ben sadece görevimi yerine getirerek şahsı etkisiz hale getirdim. Şiddet kullanmadım ve kafasına vurmadım.”

MUAYENE ETTİM BİR ŞEYİ YOKTU

Tutuksuz sanık doktor Engin Ertan ise ifadesinde "Müştekinin ayakta yürüyerek geldiğini gördüm. Muayene ettim. Elbiselerimi soydum. Vücudunda herhangi bir lezyon ya da hasar yoktu. Kendisine sordum. Şiddete maruz kalmadığını beyan etti. Tespitlerimi yaptım. Darp ve cebir izine rastlanmadığına dair rapor düzenledim. Suçlamayı kabul etmiyorum“ dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen ve olay günü her aşamada Güney Tuna’nın yanında olan arkadaşı Mustafa Söylemez ise polis Muhammet Balcı’nın Güney Tuna’ya yumruk attığını belirterek o sırada Güney’in ’yapma abi’ diye bağırdığını söyledi. Söylemez aynı polisin Güney Tuna’ya ayaktayken yere itip bastırdığını ve diğer polislerle birlikte darp ettiklerini söyledi. Söylemez ifadesine şöyle devam etti: “Ben olayı cep telefonumla görüntüledim.
Televizyonlarda çıkan görüntüler o görüntüler. Bizi ekip otosuna aldıklarına bütün polis memurları Güney’i teker teker yumrukladılar.”

Tanık Semra Aluç ise parkın yanında oturduğunu ve duyduğu gürültü üzerine olay yerine gittiğinde Güney Tuna’nın polis memuruna küfür ettiğini duyduğunu anlatarak “Hayıfladındım. Acaba polis niye bir şey yapmıyor dedim. polis çocuğu kelepçelemeye çalıştı. Diz çöktürdü. Orada bulunan kısa boylu bir çocuk diğer polis memuruna tekme attı. Polisin ağzı kanadı. Hatta mendil vermek istedik almadı” diye ifade verdi.

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ

Savcı tutuklu polis memuru Muhammet Bağcı’nın suçunun vasıflı kasten yaralama suçu olduğunu yapılanların işkence suçuna girmediğini belirterek sanığın tahliyesini talep etti. Mahkeme bu talebi de reddederek diğer tanıkların dinlenmesi ve askerde olan diğer sanık polis memuru Samet Durmaz’ın ifadesinin alınabilmesi için duruşmaya çağrılmasına karar verdi. Adli tıptan rapor istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

BABA: VURDUKLARI GÖRÜNTÜLERDE VAR

Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan baba Ahmet Cengiz Tuna ‘polislerin vurmadık’ iddialarının sorulması üzerine “Şimdi kesin olarak yaptılar zaten görüntülerde var. Güney çok uzun süre çok büyük sıkıntılar çekti. Adli tıp raporlarında da Güney’in hayati tehlike oluşturacak biçimde dövüldüğü çok açık bir şekilde görülüyor. Bacağındaki kırığın iyileşmesi zaten yaklaşık 2 ay sürdü. Hayatımızı hiç toparlayamadık. Güney psikiyatrik tedavi görüyor şu anda, açıkçası durumu çok iyi değil. Olayın hemen arkasından ben ciddi bir şekilde mide kanaması geçirdim. Yani üst üste geldi her şey. Bizim hayatımız alt üst oldu. Kaygılıyız, tedirginiz. Güney evden çıkarken bile çok tedirgin oluyoruz. Bizim hayatımız alt üst oldu" dedi.

Güney Tuna ise “Hepsi oradaydı. Bir tanesi askere alınmış. Olayın gerçekleştiği sırada başıma darbeler aldığım için hepsini net hatırlayamıyorum. 2 tanesini teşhis edebildim. Sürekli darbeler alıyordum başıma. Tekmeler atıyorlardı, başımı kaldırıp bakamadım ama kamera ve MOBESE görüntülerinde hepsi net olarak görülüyor. Bu olay okulumu bayağı kötü etkiledi. 2 ay okula gidemedim. Derslerden geri kaldım. Sonrada direk sınavlara girdim sınavlarda sorun yaşadım" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!