A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 18:10
Antalya'da, 27 Ekim tarihinde polisin “Dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'in ailesinin avukatı Münip Ermiş, gencin ölümüyle ilgili Antalya Cumhuriyet Savcılığından bilgi talep eden Antalya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu hakkında, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına şikayette bulundu.
Avukat Münip Ermiş, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına gönderdiği şikayet dilekçesinde, Çağdaş Gemik'in, polis memuru Mehmet E, tarafından vurularak öldürülmesiyle ilgili savcılık soruşturmasının, Antalya Valiliği ve Antalya Emniyet Müdürlüğünce etkilenmeye çalışıldığını iddia etti.
Antalya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu adına Vali Yardımcısı Mehmet Seyman imzasıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen soruşturmaya ilişkin bilgi talebini içeren resmi yazıda, olaya ilişkin resmi tespit ve düşüncelerin iletildiğini savunan Ermiş, şikayet dilekçesinde, “Bu yazıda açıkça ifade edildiği gibi Antalya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu, cinayetten suçlanan ve tutuklanan bir şahsın eylemini, kaza sonucu ölüm olmuş gibi değerlendirme çabası içerisine girmiştir” dedi.
İnsan haklarını korumak bahanesiyle, Cumhuriyet Savcılığına gönderilen bu yazıyla açıkça suç işlendiği öne sürülen dilekçede, Valiliğin soruşturması süren olayla ilgili resmi görüş aktararak soruşturmayı etkilemeye çalıştığı iddia edildi.
“ETKİ ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILMIŞTIR”
Avukat Münip Ermiş, Başkanlık İnsan Hakları Başkanlığına gönderdiği şikayet dilekçesinde, zanlı polis memurunun “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklandığı ve olayla ilgili soruşturmanın halen sürdüğünü hatırlattı.
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesinde, 'Savunma hakkına zarar vermemek koşuluyla, soruşturma çevresindeki usul işlemlerinin gizli olduğu' ilkesinin yer aldığını, Antalya Valiliğinin ise yazıyla bu ilkeden habersiz davrandığını öne süren Ermiş, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Bu konuda ailenin başvurusu olmadığı halde ve aileden bilgi almadan ölüm olayı ile ilgili görüş oluşturması tarafımızdan anlaşılamamıştır. Yazı Cumhuriyet Savcılığına olayla ilgili Valilik resmi görüşü olarak sunulmuş, Savcılık etki altına alınmaya çalışılmıştır. Bu anlamıyla bu eylem, Türk Ceza Kanunu'nun 277. maddesi ile yaptırım altına alınan ve iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülen 'Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs' suçunu oluşturmaktadır. Çağdaş Gemik ihmal sonucu değil, kasten adam öldürme suçunun mağdurudur. Bunu bizler değil tutuklamayı yapan yargı organı ifade etmektedir.”
İnsan haklarını korumak amacıyla oluşturulan kurulun, suç işleyen kamu görevlilerinin yerine, suçun mağduru vatandaşın haklarını savunması gerektiğini savunan Ermiş, dilekçesinde, “Aksi düşünce zaten bu kurulları göstermelik hale getireceği gibi, daha da beteri bu kurulları devlet görevlileri tarafından işlenen suçları örtbas etmenin bir aracı haline dönüştürecektir. Üzülerek ifade ediyoruz ki Antalya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu göndermiş olduğu bu yazı ile tam da buna dönüştüğünü göstermiştir” dedi.