Polis katilinin annesi konuştu

Güncelleme Tarihi:

Polis katilinin annesi konuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2024 07:00

"Ben çocuğuma üzülmüyorum. Bir anne olarak tek şey söylüyorum: Adalet neyse yerini bulsun. Müebbet ise müebbet yesin."

Haberin Devamı

İSTANBUL Ümraniye’de pazar gecesi polis merkezinden firar eden hırsızlık şüphelisi Yunus Emre Geçti (19), gözaltına alındığı sırada polis memurunun silahını alarak polislere ve etrafa ateş açmıştı. Geçti’nin ateşlediği tabancadan kurşunun başına isabet ettiği Şeyda Yılmaz (27), kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştu. Saldırıda polis memuru Kürşat Hakkı Sarıtepe ile saldırganın annesi Pınar Geçti de yaralanmıştı. Olayın ardından Yunus Emre Geçti ise tutuklanmıştı.

‘ONLARIN ACISI BENİM ACIM’

Saldırıda yaralanan Yunus Emre Geçti’nin annesi Pınar Geçti, olayla ilgili şöyle konuştu: “Hiçbir anne evladının kötü olmasını istemez. 26 suçtan benim çocuğumun kaydı varsa niye devlet bunu almadı? O kadar yalvardım. O kadar karakollara gittim. ‘Bu çocuk bağımlı, bu çocuk madde satıyor, bu çocuk madde kullanıyor.’ Bunların hepsini söyledim ben. Çocuğumun yerini yine ben söyledim, buldurdum. Cani miyim ben? Keşke, polisimize değil de bana gelseydi, ben öleydim. O kurşun benim kafama gelseydi. Biri mezara gitti, diğeri içeri girdi. Bir cahil, iki insanı mahvetti. Gece gündüz aranıyorum, videolarım paylaşılmasın. Polis Şeyda Hanım’a Allah rahmet eylesin. Yakınlarına da Allah sabır versin. Özür diliyorum. Zamanı gelince ailesinin yanına gitmek istiyorum. Onların acısı benim acım. Ben çocuğuma üzülmüyorum. Bir anne olarak tek şey söylüyorum: Adalet neyse yerini bulsun. Müebbet ise müebbet yesin, 10 yılsa 10 yıl yesin. Çocuğum polisimi öldürecek kadar adi köpek benim gözümde.”

Haberin Devamı

HUKUKÇULAR DEĞERLENDİRDİ

- İstanbul Ümraniye’de, 26 suç kaydı olan 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti tarafından görevi başında şehit edilen 27 yaşındaki Şeyda Yılmaz’ın ölümü, tüm Türkiye’yi hem üzdü hem de isyan ettirdi. Çünkü herkesin aklına gelen ilk soru “Bu kadar suç kaydı olan biri nasıl sokaklarda elini kolunu sallayarak dolaşır?” oldu. 26 suç kaydı olan bir kişinin neden cezaevinde olmadığını ve neler yapılabileceğini hukukçulara sorduk.

DOSYALARI TUTUKLAMA SEBEBİ SAYILABİLİRDİ

Haberin Devamı

- Emekli hâkim adli bilimler uzmanı avukat Demet Tanrıverdi Keskin: Polisimizin şehit eden şahsın yaşına bakınca hakkında açılan ceza davaları henüz 18 yaşın altında işlenmiş suçlara ilişkin gözüküyor. Hâkimlerimiz bir sanık hakkında açılan davaları kendi UYAP ekranlarında sorgulama yaparak görebiliyorlar, böylesine suça eğilimli birisi için görülmekte olan onlarca ceza davası sanık açısından kaçma şüphesi anlamına gelir ve bir tutuklama sebebi olarak kullanılabilirdi. Bir başka konu da pandemi ve sonrasındaki süreçte İnfaz Kanunu’muzda halk tabiriyle cezanın yatarını indirgeyen pek çok düzenleme yapıldı. Bu infaz düzenlemeleri de şahsın aramızda dolaşmasına sebep olmuş olabilir.

Haberin Devamı

- Ceza hukukçusu avukat Dr. Rezan Epözdemir: Kişinin ihtiyadi suçlu olup olmadığı, ıslah olup olmadığı, rehabilite olup olmadığı, topluma kazandırılıp kazandırılmayacağına karar veren Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’dur. Burada anladığımız kadarıyla henüz ıslah olmamış, rehabilite olmamış, toplumla yaşamasına imkân ve olanak olmayan bir fail var. Bu kişi hakkında serbestlik tedbirleri uygulanarak kararlar verilmiş. Son derece isabetsiz, hukuki ve fiili dayanaktan yoksun ve mesnetsiz kararlar. Ceza ve İnfaz Hukuku’nun temel evrensel prensibi ıslahtır. Cezaların amacı da ıslahtır. Bu amaç gerçekleşmeden hükümlüleri salıvermek işte böyle kamu vicdanını rahatsız eden canice suçların işlenmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

İLK SUÇ KAYDI 2 TEMMUZ 2021’DE

26 suç kaydı bulunan Geçti’nin sokaklarda elini kolunu sallayarak gezmesi tepkilere neden olmuştu. Geçti’nin emniyette bulunan 26 suç kaydına ilişkin detaylar ortaya çıktı. Geçti, ilk kez 2 Temmuz 2021’de “Ruhsatsız silah bulundurma” suçundan polis kayıtlarına geçti. 3 yıllık suç hayatında hiç cezaevine girmediği öğrenilen Geçti, annesini darp etti, amcasını yaraladı, çocukluk arkadaşını bıçakladı, bir doktoru tehdit etti, defalarca uyuşturucu madde ile yakalandı. Son 3 suç kaydı ise 19 Eylül 2024’te, “Kullanmak İçin Uyuşturucu Ve Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek Veya Bulundurma”, “Motosiklet Hırsızlığı” ve  “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” suçlarından oluşturuldu.

Haberin Devamı

19 Eylül 2024’te “Motosiklet Hırsızlığı”ndan gözaltına alındı. Müşteki F. O., ifadesinde beyanında, motosikletinin Altınşehir Mahallesi’nde çalındığını beyan etti, ilçe ekiplerince yapılan araştırmalar sonucunda şüpheli şahsın Yunus Emre Geçti olduğu tespit edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!