Güncelleme Tarihi:
Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı (KOM) verilerinden derlenen bilgilere göre, narkotik ekiplerinin geçen yıl polis sorumluluk bölgesinde gerçekleştirdikleri 5 bin 714 operasyonda 11 bin 979 kişi gözaltına alınırken, yaklaşık 13 ton uyuşturucu madde ve yaklaşık 7 milyon adet uyuşturucu hap ele geçirildi.
Türkiye genelinde polis, jandarma, Gümrük ve Sahil Güvenlik ekiplerinin geçen yıl yaptıkları çalışmalarda ise, meydana gelen toplam 7 bin 581 uyuşturucu olayının faili oldukları gerekçesiyle 15 bin 120 kişi hakim karşısına çıkartıldı.
Narkotik polisinin son 3 yılda Türkiye genelinde düzenlediği 16 bin 199 operasyonda yakalanan 33 bin 922 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Türkiye'de meydana gelen uyuşturucu madde olaylarının illere göre dağılımında İstanbul yüzde 23.4'lük oranla ilk sırada yer aldı. İstanbul'u yüzde 8.5'lik oranla İzmir ve yüzde 6.8'lik oranla Bursa izledi.
Uyuşturucu tacirlerine yönelik geçen yıl gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan şüphelilerin yüzde 24'ü İstanbul'da, yüzde 6.1'i ise Ankara'da ele geçirildi.
OTOMOBİLLERİ TERCİH EDİYORLAR
Geçen yıl uyuşturucu madde kaçakçılığında kullanılan araçların cinslerine göre de değerlendirme yapan KOM, olaylara karışan araçların sayılarında bir önceki yıla oranla yüzde 16.5'lik azalma meydana geldiğini belirledi.
Buna göre, 2004 yılına göre geçen yıl uyuşturucu madde kaçakçılığında kullanılan otomobillerin sayısında yüzde 35.8, tır ve kamyonların sayısında yüzde 19.3'lük bir azalma olduğu, kamyonetlerin sayısında yüzde 50, otobüslerin sayısında ise yüzde 33'lük bir artış görüldüğü belirtildi.
Geçen yıl uyuşturucu maddenin taşındığı araçlar arasında 27 olayla otomobil ilk sırada yer alırken, 21 olayda TIR ve kamyon, 10 olayda kamyonet, 4 olayda otobüs, 4 olayda da minibüs kullanıldığı tespit edildi.
OLAYLARA KARIŞAN KADIN SAYISI ARTTI
Geçen yıl yakalanan şüphelilerin cinsiyetlerine göre dağılımını da inceleyen KOM ekipleri, erkek şüphelilerin sayısının kadın şüphelilerin sayısından daha fazla olduğunu belirledi. Olaylarda 11 bin 473 erkek gözaltına alınırken, kadın sayısının 506 olduğu, şüphelilerin yüzde 95.7'sini erkeklerin, yüzde 4.3'ünü ise kadınların oluşturduğu kaydedildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında erkeklerin oranının yüzde 1.3 arttığı, son 5 yıllık artış incelendiğinde ise erkeklerin oranının ortalama yüzde 13.4, kadınların oranının ise yüzde 17.5 artış gösterdiği bildirildi. Raporda, uyuşturucu olaylarına karışan kadınların sayısının artış göstermesinin sebebi “toplumda meydana gelen sosyal değişiklikler, kadınların sosyal statü değişikliği, toplumda daha fazla yer edinmeleri ve sosyalleşmeleri” olarak gösterildi.
Raporda ayrıca uluslararası uyuşturucu ticaretine karışan Türklerin sayısında da 2004 yılından itibaren artış olduğu ifade edilirken, bu oranın geçen yıl yüzde 12 olduğu belirtildi.
UYUŞTURUCUYA 5 YILDA 78 KURBAN
Uyuşturucu ile bağlantılı ölüm olaylarını da değerlendiren emniyet yetkilileri, İstanbul'un her yıl, Adana ve Gaziantep'in ise hemen hemen her yıl istatistikler içerisinde yer aldığını tespit etti. Verilere göre, geçen yıl İstanbul'da 20 kişi ölürken, Adana ve Hakkari'de 2'şer, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta ise 1'er kişi uyuşturucuyla bağlantılı olarak hayatını kaybetti.
Geçen yıl bir önceki yıla oranla uyuşturucudan ölüm olaylarında yüzde 10.4'lük bir azalma olduğu belirtilirken, 2001'de 8, 2002'de 9, 2003'de 6, 2004'de 29, 2005'te 26 olmak üzere son 5 yıl içinde toplam 78 kişinin uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.