PO: Rafineri konusu beni çok üzüyor

Güncelleme Tarihi:

PO: Rafineri konusu beni çok üzüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 14:38

Petrol Ofisi Ceo’su Melih Türker, kurmayı planladıkları ancak bazı hukuksal işlemler nedeniyle geciken rafinerinin, Türkiye ekonomisi için önemli yararlar sağlayacağına işaret ederek, “Neden bekliyorsunuz?’ sorusuna benim bir cevabım yok. Rafineriyi konuştukça çok üzülüyorum. Milyar dolarlık bir yatırım ve inanılmaz bir istihdam yaratmak istiyoruz. Ama sadece benim isteğimle olmuyor” dedi.

Türker 2007’nin Petrol Ofisi açısından iyi bir yıl olduğunu belirterek, sektörde petrol, motorin gibi beyaz ürün kategorisinde yüzde 8 ve üstünde bir büyümenin gerçekleştiğini kaydetti. Petrol Ofisi’nin net karda 2006’ya oranla yüzde 35 artarak 2007’yi 311 milyon YTL ile kapattığını bildiren Türker, geçen yıla göre, 2008’in değişik bir yıl olacağını ifade etti. Türker, olaylara pozitif yaklaşılmasının önemine değinerek, “Hem global, hem de iç siyasal süreçte sorunlar var. Türkiye, son yıllarda önemli işler yapıyor. Olaylara pozitif yaklaşmak önemli. Ekonomik anlamda geriye dönüşlerin yaşanmaması gerekiyor” diye konuştu. Akaryakıt sektörünün, olası krizlerden kısa süreli etkilendiğini belirten Türker, 2008 için 12 milyar dolarlık ciro hedeflendiğini söyledi. Türker, Petrol Ofisi’nin geçen yıl 6.5-7 civarında olan Pazar büyümesinin bu yıl da aynı olacağını kaydederek, felaket senaryoları yaratacak bir durumun olmadığını belirtti.

“RAFİNERİ, TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Petrol Ofisi’nin Ceyhan’da kurmayı düşündüğü rafineri konusuna da değinen Türker, hala beklediklerini dile getirdi. Türker, rafinerinin, Türkiye ekonomisi için olumlu olacağına dikkat çekerek, “Türkiye’ye yatırım yapmak istiyoruz. Milyar dolarlık bir yatırım ve inanılmaz bir istihdam yaratmak istiyoruz. Ama sadece benim isteğimle olmuyor” diye konuştu. Rafinerinin yapılacağı yeri nokta koordinatlarıyla belirlediklerini anlatan Türker, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) istediği, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gibi raporların da tamamlanarak yapılan başvuruyla ön lisansın alındığını hatırlattı.

Türker, Ekim başından beri lisans beklediklerine işaret ederek şunları söyledi:

“Bizim ön lisansı aldığımız arazinin içine başka bir grup, başka bir şey yapmak için yer alıyor. Her şeyi ilk tamamlayan Petrol Ofisi’dir. ‘Neden bekliyorsunuz?’ sorusuna benim bir cevabım yok. ‘Neden bekletiliyorsunuz?’ sorusuna ise, hukusal anlamda bazı sonuçların beklendiği söyleniyor. Biz de bekliyoruz. Rafineriyi konuştukça çok üzülüyorum. Türkiye ekonomisi için çok önemli. Bizim tüketimimiz açısından da 8-8.5 milyon ton kendi arz güvenliğimizi sağlamak için önemli.”

“10 NUMARA GİBİ YAĞLAR İÇİN KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

Türker, kayıt dışının kayıtdışının kontrol altına alınması gibi aksiyonların sektör açısından önemli gelişmeler olduğunun altını çizerek, sektörün, önceki yıllarda kaçak ürünlerden dolayı sıkıntı yaşadığını anımsattı. 10 Numara yağ kullanımına değinen Türker, “10 Numara yağ, ince yağdır. Kullanım alanı ve miktarı bellidir. Bugün, fiyatı ucuzlattığı için bunu alarak yakıta karıştırıyorlar” dedi. Türker, 10 Numara yağ konusunun, ancak, maliyesel, vergisel ve ÖTV’siyle ilgili önlemler alarak çözülebileceğini dile getirerek, şirketlerin, EPDK’nın, TOBB’un birlikte harekete geçmesinin gerekli olduğunu söyledi. 10 Numara yağın, pazarı yüzde 5 civarında etkilediğini kaydeden Türker, “Sadece 10 Numara için bir şey yapmak yetmez. Yarın 15 numara çıkar. Kalıcı çözümler gerek. Hedef AB’ye girmek ama AB’de böyle şeyler yok. Piyasa düzenleme kurulu var. Bizim de böyle şeylerle uğraşmamız gerek. Olay tamamen duygusal yani. Nakliye fiyatlarının da biraz değişmesi lazım” diye konuştu.

“GÜRCİSTAN’DA TOPLAM 30 İSTASYON KURULACAK”

Gürcistan projesi hakkında da bilgi veren Türker, Gürcistan’da ayrı bir şirket kurularak hava ikmaline de başlandığını bildirdi. Türker, Gürcistan projesi kapsamında bir network planı yapıldığını ifade ederek, 2008’de 8, 3 yıl için de ise toplam 30 istasyonun kurulacağını dile getirdi. Türker, Gürcistan’ın coğrafi konumu, liberal ekonomisi ve alan açısından geniş bir ülke olmamasından dolayı Gürcistan’ın tercih edildiğini anlattı.

“2008’İN OCAK-ŞUBAT DÖNEMİ SERT GEÇTİ”

Petrol Ofisi Perakende Satışlar Direktörü Ertan Çakır da, 2007’nin Kasım ayından beri satışlarda bir düşüş yaşandığını vurgulayarak, görülen daralmanın Aralık, Ocak ve Şubat’ta da devam ettiğini dile getirdi. Çakır, toplam sektörün geçen yılın Ocak-Şubat aylarında yüzde 6 büyüdüğünü anımsatarak, 2008’in aynı dönemindeki büyümenin 2-2.5 civarında gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu yılın Ocak-Şubat aylarının hava şartları açısından sert geçmesinin büyümeye etki ettiğini söyleyen Çakır, “Bütün bunlara rağmen Pazar yine de büyüyor. Petrol Ofisi’nin de büyüme oranı pazarla aynı. Çakır, 2008’de pazardan fazla büyümenin hedeflendiğini belirterek, ayrıca istasyonların yenilenmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

“TÜRKİYE’NİN 2007 VERGİLERİNİN YÜZDE 2’SİNİ PETROL OFİSİ TAHSİL ETTİ”

“Gizli Müşteri” adlı bir çalışmanın olduğunu anlatan Çakır, “Gerçek mesleği, doktorluk, mühendislik gibi alanlarda olan kişilerle bir anlaşma yaptık. Bunlar sıradan müşteriler gibi bayilere giderek gizli denetleme yapıyorlar. Bu kişilerin kimliklerini biz de bilmiyoruz. Denetlemeden sonra da bize raporlarını yolluyorlar. Bayilerin iyileştirilmesi açısından önemli bu çalışma” dedi. Çakır, tüm çalışmaların, Petrol Ofisi’nin pazar payını, pazarın üstüne çıkarmak ve operasyonel kaliteyi yükseltmek amacıyla yapıldığını aktararak, Petrol Ofisi’nin 2007 yılı toplam akaryakıt ürünlerindeki pazar payının yüzde 35 olduğunu söyledi. 2007 vergilerinin yüzde 2’sinin Petrol Ofisi tarafından tahsil edildiğini söyleyen Çakır, “Tüm Türkiye’deki vergilerin toplanmasında biz aracılık ettik” dedi. Çakır, piyasada 1.5 milyon Positive Card’ın olduğunu belirterek, 900 bininin kullanımda olduğunu dile getirdi. Kartların penetrasyon oranının yüzde 25 olduğunu bildiren Çakır, kredi kartıyla eşleştirilen Positive Card oranının ise yüzde 5 olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!