Güncelleme Tarihi:
TALABANİ GÜL'Ü BÖYLE KARŞILADI
33 yıl sonra ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı Irak'ta. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü taşıyan uçak Bağdat'a indi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret amacıyla Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat uluslararası havaalanında Başbakan Yardımcısı Sabır El İsavi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve İnsan Hakları Bakanı Vicdan Mikail tarafından karşılandı.
Karşılamada, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay ve Irak özel temsilcisi Murat Özçelik de hazır bulundu.
Gül, havaalanında bir süre dinlendikten sonra Bağdat'ın merkezinde bulunan Irak Cumhurbaşkanlığına gidecek. Gül, Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından El Selam sarayında resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün 26 Nisan 1976 tarihinde yaptığı ziyaretten 33 yıl sonra Irak'ı ziyaret eden ikinci Türk cumhurbaşkanı oldu.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
"Sayın Cumhurbaşkanımız, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine, 23-24 Mart 2009 tarihlerinde Irak'ın başkenti Bağdat'a resmi bir ziyarette bulunacaklardır. Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyaretleri sırasında Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Sayın Beşir Atalay ve diğer yetkililerden oluşan bir heyet eşlik etmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Irak'ı ziyaretleri, hem yeniden yapılanma sürecindeki Irak'a desteğimizin en üst düzeyde gösterilmesi hem ülkemizden Irak'a Cumhurbaşkanı düzeyinde 33 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyaret olması bakımından önem taşımaktadır. Ziyaret sırasında ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması öngörülmektedir. Ayrıca, iki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalanacaktır."
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül'ün dün basına duyurulan bugünkü programı iptal edildi.
TALABANİ: "PKK YA SİLAH BIRAKIR YA DA IRAK'I TERK EDER"
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, ‘PKK ya silahlı mücadeleyi ya ülkemizi terk edecek' dedi. İki ülke arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül ise, ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün beklenen Irak ziyareti bugün gerçekleşti. Resmi ziyaret amacıyla Irak'a gelen Cumhurbaşkanı Gül, Talabani tarafından törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül için, Dicle Nehri kenarındaki El Selam Sarayı'na gelişinde resmi tören düzenlendi. Talabani ve eşi, Gül ve eşini El Selam Sarayı'nda törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Talabani, törenin ardından baş başa görüştü. Bu görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve sonrasında iki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı.
Görüşmelerin ardından yapılan basın toplantısında konuşan Irak Cumhurbaşkanı Talabani, yapılan anlaşmanın önemine dikkat çekti ve Irak olarak, ekonomik, ticari, emniyet tüm alanlarda işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Gösterilen yakın dostluktan duyduğu memnuniyeti anlatan sözlerine başlayan Gül, ziyaretin, iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açacağını söyledi. Irak'ın kendi içerisindeki farklılıklarının zenginlik olarak görülüp refahı arttırmanın önemine dikkat çeken Gül, “Türkiye ve Irak tarihten gelen dostluk ve işbirliği içerisindedir. Ortak tarihimiz, ,inançlarımız vardır” dedi.
“Bir ülkenin komşusu zor günlerden geçerken kendisinin huzurlu ve rahat olması mümkün değil” diyen Gül, “Irak’ın geçtiği zor süreçte sıkıntıları yakından hissettik. Bu süreci bir an önce aşması için gerekli desteği verdik ve vermeye devam edeceğizö ifadelerini kullandı. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Faydalı ve samimi heyetler arası bir görüşme yaptık. Bu görüşmelerle ilişkilerimizi her alanda gözden geçirdik ve siyasi iradelerimizi ortaya koyduk. Ekonomik alandaki işbirliğimizin çatısını, çerçevesini ve hukuki altyapısını oluşturduk.”
“Türkiye, bölgesel Kürt hükümetinden ne bekliyor?” sorusuna da yanıt veren Gül, “Biz Irak’ın bütünüyle ilişki içerisindeyiz. Bu çerçevede üçlü bir güvenlik komitesi vardır. Bu komite Türkiye, Irak, ABD arasında güvenlik çalışmaları yapmaktadır. Bu çalışmaları takdir ediyoruz. Fakat şu da bir gerçektir ki terör örgütünün kampları ve liderleri Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde olduğu için onların da bu konudaki desteği çok önemlidir. Irak ile Türkiye arasındaki işbirliğinin ileriye götürülmesinin gerektiği böyle kritik bir dönemde bu tip sıkıntılı unsurları aradan çıkartmanın zamanı çoktan gelmiştir. Terörü tamamen ortadan kaldırmak için her türlü çalışmanın beraber yapılması gerektiğine inanıyorum. Kapsamlı bir çalışma gerekir. Burada herkese iş düşer. Şüphesiz ki terör örgütünün ileri gelenlerinin ve kamplarının bulunduğu yerde sorumlu olanlara çok daha fazla iş düşmektedir. Bu konuda da ben herkesin iyi niyet içerisinde olduğunu biliyorum. Bu konuda, Bağdat’taki merkezi yönetim başta olmak üzere bölgesel yönetimin yetkililerinin de iyi niyetli bir çalışma içerisinde olacaklarına inanıyorum” diye konuştu.
Talabani, PKK terörünün ülkeden çıkarılması için Türkiye’ye nasıl destek vermeyi planladıkları sorulması üzerine şöyle dedi:
“Irak anayasası yabancı silahlı kuvvetlerin topraklarında bulunmasını yasaklamaktadır. Bu çerçevede PKK’nın da Irak toraklarında bulunması yasaklanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için her şeyden önce bölgede ABD, Irak ve Türkiye’nin içerisinde bulunduğu üçlü mekanizma çalışmaları takip etmektedir. Bununla ilgilenen, merkezi Bağdat’ta bulunan daimi bir komisyon da vardır. Erbil’de bu komisyonun bir alt kurulu var. O halk adına yapıldığı sözlenen eylemlerin de o halka zarar verdiğini düşünüyoruz. PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunması, 500 köy halkının o bölgelere dönmesini engeller. Bu insanlar diğer bölgelerde evsiz barksız olarak bulunmaktadır. Biz onların köylerine dönmelerini istiyoruz. PKK ya silahlı mücadeleyi ya da ülkemizi terk edecek. Birinci çözümü kabul etmelerini temenni ediyoruz.”