Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanlığı, çatışmada ölen polislerin ailelerine ödenecek tazminatı, PKK'lıların ailelerinden isteyecek. Bakanlık, Elazığ'da öldürülen polisin tazminatı için Elazığ Asliye Hukuk Ceza Mahkemesi'ne resmen başvurdu.
İÇİŞLERİ Bakanlığı, PKK ile girdiği çatışmada ölen polisin ailesine ödediği tazminatı çatışmada yakalanan sanıkların ailelerinden dava yoluyla istedi. İçişleri Bakanlığı geçen yıl Elazığ kent merkezi'nde bir kıraathanenin taranması sırasında şehit olan Mustafa Demirci adlı polis memurunun ailesine ödediği tazminatın, çatışmada yakalanan 12 PKK'lının ailesinden tahsil edilmesi için Elazığ Asliye Hukuk Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.
Elazığ'da 1 Temmuz 1999 tarihinde Poyraz Kıraathanesi'nin taranması sırasında şehit olan Mustafa Demirci adlı polis memurunun ailesi; İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı tazminat davasını kazandı. Demirci'nin ailesi mahkeme yolu ile İçişleri Bakanlığı'ndan 11 milyar 400 milyon lira tazminat aldı. İçişleri Bakanlığı avukatları da, Demirci'nin ailesine ödenen tazminatın, Malatya 2 No'lu DGM'de yargılanan Sudiye Adalı, Vahide Kahraman, Nedim Kahraman, Hüseyin Karakaya, Hasan Kahraman, Sait Kahraman, Ali Özel, Nurcan Yücel, Aysel Akyol, Kemal Geçgel, Ramazan Başarı ve Mahide Karakaya adlı PKK sanıklarının ailelerinden tahsil edilmesi için Elazığ Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu.
11 MİLYAR LİRA
İçişleri Bakanlığı avukatı Osman Akdemir, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, ‘Dava konusu 11 milyar 400 milyon liralık meblağı davalıların vaki haksız fiili sonucu polis memuru Mustafa Demirci’nin vefatı nedeniyle 2330 sayılı kanun gereğince mirasçılara ödenmiştir. Polis memurunun hiç bir kusuru yoktur. Haksız fiil, faili olan davalılar, devleti mütevefanın mirasçılarına karşı tazminat ödeme külfeti altına sokmuştur ve devletin mal varlığında bir eksilmeye neden olmuştur. Bu dava ile rücu hakkımız Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararı ile sabittir' dedi.
Diyarbakır'da 242 kasetin satışı yasak
DİYARBAKIR'da çoğunluğu Kürtçe şarkılardan oluşan toplam 242 kasetin satışı, Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün kasetlerin Eser İşletme Belgesi'ni iptal etmesi üzerine valilik kararıyla yasaklandı. Yasaklanan kasetlerin listesi Diyarbakır'daki müzik marketlere dağıtıldı. Yasaklı isimler arasında Türk Halk Müziği sanatçılarından Songül Karlı, Ahmet Kaya, Ferhat Tunç, Selda Bağcan ve Tarkan'ın 'Şımarık' parçasını Kürtçe olarak okuyup ilk kez Kürtçe pop kaset çıkaran Kızıltepeli Emin Arbani ile Grup Kızılırmak, Grup Yorum, Grup Munzur ve Kutup Yıldızı bulunuyor. Halen Fransa'da yaşayan Ahmet Kaya'nın bugüne kadar çıkardığı kasetlerin birçoğu yasaklanmış durumda. Songül Karlı'nın ‘Böyle Olur mu’ adlı kaseti ile Kızıltepeli sanatçı Emin Arbani'ye ait ‘Zalim Aynur’ adlı kaset de yasaklılar arasında. Ferhat Tunç'un ‘İstanbul Konserleri’ ile Selda Bağcan'ın ‘Özgürlük ve Demokrasiyi Çizmek’ adlı kasetleri de yasaklı listesinde. En çok yasaklanan Kürtçe kasetler Avrupa'da yaşayan ve çoğunlukla doğa, aşk ve sevgi üzerine türkü okuyan Şıvan Perver'e ait. Olağanüstü Hal Bölgesi'ne halen 12 basın organının girişi de yasak.