Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 00:00
Mehmetçik Kuzey Irak’ta PKK ile mücadelesini sürdürürken TSK’ya yönelik giyecek ve bot üretimi yapan Mesel Grubu, terörden yoğun etkilenen Şırnak ve Yüksekova’da üretime hazırlanıyor. "Terörün kökünü istihdam kazır" diyen Mesel Yönetim Kurulu Başkanı Selim Keresteci, TSK’nın ihalelerine girmek isteyen şirketlere doğuda üretim şartı konulmasını önerdi.
KUZEY Irak’a yapılan kara harekatında asker PKK’yı Kandil’de kıstırırken, orduya yönelik üretim yapan şirketler de terörün önüne geçilmesini sağlayacak projeler geliştiriyor. İstanbul, Sarıkamış ve Adıyaman’daki fabrikalarında askerin kullanımına yönelik giyim ve bot üretimi yapan Mesel Grubu, şu anda terörden en yoğun etkilenen Şırnak ve Hakkari Yüksekova’da da üretim tesisi açmaya hazırlanıyor. "Bu bölgede teşvikler var. Ancak, doğu ve güneydoğuda istihdamı artırmak için zararı da göze aldım" diyen Mesel’in Yönetim Kurulu Başkanı Selim Keresteci, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihalelerine girmek isteyen şirketlere Doğu veya Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde üretim ön şartı konulmasını da önerdi.
ORDU EN İYİ TÜKETİCİ: Orduya yönelik iş yaptığını ve bu yolla para kazandığını hatırlatan Keresteci "Ordu en iyi tüketicidir. Her yıl düzenli olarak alım yapar. Ordu ile çalışmak bu avantajları ile önemli" dedi. Keresteci, terörün yoğun olduğu bölgelere istihdam götürmenin önemine dikkat çekerek bölgedeki üretim tesislerinde başından geçen ilginç hikayeleri şöyle anlattı: "Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ’Bize 3-5 ay para verme ama iş ver’ diyen çok sayıda kişi var. Çünkü, yapacakları, ilgilenebilecekleri hiçbir şey yok. Boş oturmaktan o kadar sıkılmışlar ki parayı da unutmuşlar. Bu insanları terörün pençesinden ancak istihdam kurtarabilir."
150 KİŞİLİK TESİSLER: Sarıkamış’ta ve Adıyaman’da bugüne kadar terörle ilgili hiç bir sorun yaşamadığını belirten Keresteci, hedefinin Şırnak ve Hakkari Yüksekova’da 150’şer kişilik tesis açmak olduğunu belirtti. Bu yolla bölgede istihdam yaratarak terörün gücünü azaltmanın yanı sıra nakliye masrafının da düşürülebileceğine dikkat çeken Keresteci avantajlar konusunda şunları söyledi:
MALİYET AZALIR: "Ordunun bazen acil ürün ihtiyacı oluyor. Buradaki üretimin ardından nakliye de işin içine girince üretici firmalar zaman konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Biz zaten kıyafetleri çoğunlukla doğuda kullanıma yönelik yapıyoruz. Böylece zaman kazanıp maliyet düşürmek de mümkün. SSK primlerinin 3’te biri ödeniyor. Enerjide sayısız teşvik var. Bu teşviklerin artması da gündemde. Toplam maliyet İstanbul’a oranla yüzde 25 düşüyor. Tüm bu nedenlerle Şırnak ve Yüksekova’da tesis açma hayalimi çok kısa süre içinde gerçekleştireceğim."
1 kişi çalışıyor 7 kişi kurtuluyor
DOĞUDA çalıştıracak nitelikli iş gücü bulmak konusunda sıkıntı yaşamadığını da belirten Selim Keresteci "İstanbul fabrikamda 33 yıl müdürlük yapmış çalışanımı Sarıkamış’a gönderdim. Burada önemli olan bu tip çalışanlara yönelik yatırımı göze almak. Gerekli parayı alan doğuya da gidiyor. Adıyaman’da 500 kişiye istihdam sağlıyorum. Bölgede ailelerdeki kişi sayısı ortalaması yedi. Bir kişi çalışınca 7 kişinin karnı doyuyor. Sadece Adıyaman’da 3500 kişi benim tesisim sayesinde para ile tanışıyor" dedi.
Kaprol tasarımı kamuflajdan ter dışarı, su içeri geçmiyor
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin 1985’ten bu yana kullandığı üniformasını Arzu Kaprol’un TÜBİTAK ile işbirliği içinde yeniden tasarlamasının ardından askerin kıyafeti çok sayıda yeni özellik kazandı. TÜBİTAK’ın uzaydan yedi ayrı coğrafi bölgeden çektiği fotoğraflara göre yeni bir desen oluşturulan kamuflaj artık dört mevsim kullanılıyor. Kışın üşütmeyen, yazın yakmayan bu kamuflajların içeriğinde yüzde 85 pamuk bulunuyor. Antibakteriyel olduğu için ter kokusunu engelleyen kamuflajlar 30 yıkamaya kadar teknik özelliklerini koruyor. Askerleri ultraviole ışınlarından da koruyan üniformalar normal kumaşlara oranla 6-8 kat hızlı kuruyor. Kaprol dizaynı askeri iç çamaşırlarında da ter dışarı çıkmıyor, su içeriye girmiyor.
Ordu harekát için 12 bin gözlük aldı
KUZEY Irak’a kara harekatının başlamasıyla birlikte ordunun acilen 12 bin kar gözlüğü sipariş ettiğini söyleyen Selim Keresteci, "Gözlükler ihale ile tanesi 12 YTL’den üretildi. Ancak, ordu normal dönemde 3 yıllık ihtiyacını deposunda bulundurur. Biz ve diğer bazı firmalar harekatta kullanılan kar kamuflajını da Türkiye’de üretiyoruz. Naylondan yapılan bu kamuflaj dışarıdan gelen soğuk, nem ve tozu emiyor. Bir tür yağmurluk görevi gören bu tulum karlı havalarda askerin görünmesini de engelliyor" diye konuştu.
44 yıldır orduya üretiyor
1964 yılında ilk askeri ihaleye katılan Mesel Grubu, Büyükçekmece’de 8 bin metrekare alanda 150 kişilik kadrosuyla hizmet veriyor. Adıyaman’da 500 kişilik kadrosu bulunan firma özelleştirme kapsamında Sarıkamış’ta satın aldığı Sümerbank’ta da 150 kişi ile yılda 2 milyon çift bot ve ayakkabı üretiyor, 800 kişiye istihdam sağlıyor.