Uğur ERGAN/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 00:00
Salı günü Ankara’ya gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın dosyasındaki en önemli maddeyi İran oluşturuyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise öncelikle PKK sorununu gündeme getirip, "Tahammül sınırımız aşılıyor. Siz önlem almazsanız, her seçeneği açık tutarız" diyecek.
ABD Dışişleri Bakanı
Condoleezza Rice’ın salı günü Ankara’ya yapacağı günübirlik ziyarette önceliği İran konusuna vereceği kesinleşti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise ABD’li meslektaşına,
"Terör örgütü artık hükümetimiz ve Türk kamuoyunda ciddi sorun haline gelmeye başladı. Tahammül sınırımız aşılıyor" mesajını verecek.
Rice’ın temasları sırasında Ankara ve Washington’un karşılıklı açacakları dosyaların içerikleri özetle şöyle:
RICE’IN DOSYASI İRAN Dosyanın en önemli maddesi. Rice, hükümetin tutumunu bildiğinden herhangi bir üs talebinde bulunmayacak. Vereceği
en önemli mesaj, ’İran konusunda sağlam durun, baskıyı hafifletici girişimlere fırsat vermeyin, İran’la karşılıklı ziyaret içine girmeyin’ olacak.
PKK VE IRAK
Irak’ta işlerin iyi gitmediğinin farkındayız. PKK’ya ilişkin kapsamlı istihbarat paylaşımı ve örgütün finans kaynaklarının kesilmesi konusundaki işbirliğimizden şüpha etmeyin. İmkanların daha da artırılmasının yolunu arıyoruz. Ancak Kuzey Irak’ta bir operasyon şu aşamada mümkün değil.
HAMAS Bizim gözümüzde terör örgütü. İsrail’i hedef alan açıklamaları ve eylemleri bunun göstergesi. Tel Aviv’deki son saldırı bunu net şekilde ortaya koydu. HAMAS’ın Ankara’yı ziyaret etmesi bizi çok şaşırttı. Yine de Türkiye’nin doğru mesajları vermesinden memnunuz.
GÜL’ÜN DOSYASI
İRAN
Sorunun barışçı yollardan, diplomasiyle çözülmesine katkı sağlamada sorumluluğumuz var. Aktif bir politika izlememiz gayet doğal. Tahran’a yanlış yolda olduklarını sürekli söylüyoruz.
PKK VE IRAK Terör örgütü artık hükümetimiz ve Türk kamuoyunda ciddi sorun. Tahammül sınırımız aşılıyor. Siz gereken önlemi almadıkça biz de örgüte karşı her türlü seçeneğimizi açık tutacağız. Bizim bütün amacımız, Irak’ın siyasi birliği, toprak bütünlüğünün korunması, demokratik barışçı bir rejim olması ve bu rejimin kendi halkı ve komşularıyla barışık olmasıdır.
HAMAS Daha da radikalleşmelerini önlemek için birilerinin iletişimde kalması gerekir. Ters yönde olduklarını kendilerine söyledik.
KIBRIS ABD’nin Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonu ortadan kaldırmak için adım atmasını bekliyoruz. Siz adım atın, AB’ye örnek olun.