Bülent SARIOĞLU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00
AB organlarında temsil görevi bulunan milletvekillerine bilgilendirme amacıyla rapor gönderen Jandarma Genel Komutanlığı, PKK’nın kuruluşundan beri tüm aşamalarını ayrıntılı olarak anlattı. Raporda “Bölücü terör örgütü, AB’nin sözde Kürt sorunu konusunda taraf olmasına ve Türkiye üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanılmasına çalışmaktadır” denildi.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile muhalefet arasında gerilime neden olan, “belediye projeleriyle örgüte fon sağlama” tartışması Jandarma Genel Komutanlığı’nın son terör raporunda da yer buldu. Raporda, PKK’nın, belediyelerce hazırlanan projeler aracılığıyla AB’den finansman sağlama çabasını yoğunlaştıracağı belirtildi. Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü, AB organlarında temsil görevi bulunan milletvekillerine, temasları öncesinde bilgilendirme amaçlı kılavuz notlar gönderdi.
‘İslami terör’ ikazıEmniyet’in bilgi notunda, “Dini motifler kullanılarak gerçekleştirilen terörizme karşı yürütülen mücadelenin tüm kesimler tarafından başarıya ulaşabilmesi için ‘İslami terör’ kavramı yerine ‘dini istismar eden terör’ kavramının kullanılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” denildi.
6 bin 198 şehit
Jandarma Genel Komutanlığı ise raporunda PKK’nın kuruluşundan beri tüm aşamalarını ayrıntılı olarak anlattı. 1984’ten 2010’a kadar jandarma bölgesinde gerçekleşen 43 bin 930 terör saldırısında 4 bin 186 vatandaşın öldürüldüğü, 6 bin 198 güvenlik görevlisinin şehit olduğu, 305 okul, 32 sağlık kuruluşu ve 2 bin tesisin tahrip edildiği belirtildi. Raporda şu görüşler yer aldı: “Teröristbaşının yakalandığı 1999 yılından itibaren yaşanan gelişmeler silahlı mücadelenin ikinci plana atılmasına neden olmuş, örgüt ‘bağımsız Kürdistan’ı hedefleyen silahlı mücadele stratejisi yerine Kürt kültürel kimliğinin tanınması için siyasal mücadele stratejisi yöntemini ön plana çıkartmıştır. Terör örgütü, teröristbaşının durumu ve AB eksenli gelişmeler çerçevesinde 2005 yılı başında strateji değişikliğine giderek teröristbaşının esaslarını belirlediği ‘demokratik konfederalizm’ modelini ortaya atmıştır.
Paravan oluşumlar
Terör örgütü, uluslararası zeminde baskılardan kurtulmak, silahlı eylemlerin kendisinden bağımsız oluşumlarca gerçekleştirildiği intibası yaratmak maksadıyla Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), Kürdistan Özgürlük Kartalları, Altın Hilal Savaşçıları, Başkan Apo’nun Talebeleri ve Öz Savunma Birlikleri gibi adlar altında paravan oluşumları hayata geçirmiştir.
AB’yi hedefliyorlarBölücü terör örgütü, AB’nin sözde Kürt sorunu konusunda taraf olmasına ve Türkiye üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanılmasına çalışmaktadır. Terör örgütünün önümüzdeki dönemde hükümeti sözde Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmaya zorlayıcı eylemlere devam edeceği, teröristbaşının muhatap kabul edilmesini sağlamak maksadıyla imza kampanyalarına ivme kazandıracağı, güdümündeki siyasi parti belediyelerince hazırlanan projeler vasıtasıyla AB’den finansman sağlama gayretini sürdüreceği, faaliyetlerini bu yönde yoğunlaştıracağı değerlendirilmektedir.
Örgütün 5 hedefiTerör örgütünün eylem ve etkinliklerinde teröristbaşının sözde tecrit koşullarının değiştirilmesi, teröristbaşını da kapsayacak genel bir af çıkarılması, AB müzakere sürecinde teröristbaşının muhatap kabul edilmesi,
seçim barajının AB ülkelerinde uygulanan seviyeye indirilmesi, anadilde eğitim konularının müzakere sürecinde şartlar olarak Türkiye’ye dayatılması amaçlanmaktadır.”