Pizzaya bakın, pide kavgasını bırakın

Güncelleme Tarihi:

Pizzaya bakın, pide kavgasını bırakın
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 24, 2005 00:00

Bafra ile Terme arasındaki ‘pide çekiÅŸmesi’nde Termelilerin ÅŸahit gesterdiÄŸi TOBB BaÅŸkanı Rifat HizarcıklıoÄŸlu iki ilçede ve Samsun’da pide yediÄŸini belirterek, ‘Hepsi de ayrı ayrı lezzetliydi. Bir an önce uzlaşıp ‘yöreye has pideyi’ markalaÅŸtıralım ve Pizza gibi dünyaya tanıtalım’ dedi.SAMSUN’da yaÅŸanan ‘pide’ kavgasına Terme’den taraf olarak katıldığı ileri sürülen Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, Samsun’daki pide çekiÅŸmesinin yanlış olduÄŸunu söyledi. HisarcıklıoÄŸlu, ‘Ben Samsun’da, Bafra’da ve Terme’de pide yedim. Üçü de birbirinden lezzetliydi. Bu pideye ad konusunda çekiÅŸme ya da kavga yanlış olur’ dedi.PÄ°ZZA GÄ°BÄ° OLALIM: HisarcıklıoÄŸlu, Samsunluların çok deÄŸerli bir lezzete sahip olduklarını bu nedenle de pidenin adı konusunda bir an önce uzlaÅŸmaları gerektiÄŸini söyledi. HisarcıklıoÄŸlu şöyle konuÅŸtu: ‘Birçok vilayetimizde olduÄŸu gibi Samsun’da da aslında uluslararası marka olabilecek bir lezzet var. Buna Bafra Pidesi, Terme Pidesi ya da Samsun Pidesi demek için kavga etmek yanlış olur ve vakit kaybettirir. Piza nasıl markalaÅŸtıysa dünyaya yayıldıysa biz de bu konuda aynı yolu izlemeliyiz. Pidenin standart bir tarifini formülünü oluÅŸturmalıyız. Sonra da Bafra usulü, Terme usulü gibi farklılıkları vurgulamalıyız. TOBB olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız.’TARTIÅžMA NEDEN ÇIKTI: DoÄŸan Yayın Holding (DYH)’in 20 Nisan’da Samsun’da düzenlediÄŸi Anadolu’daki Avrupa Toplantıs’nda Samsun’un markalaÅŸacak, uluslararası deÄŸerleri konusunda önerilerde bulunuldu. Mehmet Ali Birand’ın ManÅŸet Programı’nda Bafra Pidesi’nin markalaÅŸtırılması projesi dile getirilince Termeliler TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu’nu da ÅŸahit göstererek, ‘Sayın TOBB BaÅŸkanı Terme’ye geldi ve bizim pidemizi yedi. Çok beÄŸendiÄŸi için bu pidenin adı artık ‘Bafra deÄŸil Terme Pidesi olsun’ diye konuÅŸtu. Bu yüzden Terme Pidesi’ni markalaÅŸtıralım’ diye tartışma baÅŸlattı.Pizza kraliçeyle ünlü oldu, dünyaya yayıldıPÄ°ZZA bir Ä°talyan yemeÄŸi olarak yüzyıllarca önce Ä°talyan köylüleri tarafından yapılırdı. Pizzanın dünyaya yayılmasını saÄŸlayan kiÅŸi ise Napoli’li fırıncı Raffaele Esposito oldu. Tam adı Esposito Pizzeira Di Pietro olan bu fırıncı 1889’da Ä°talya Kralı 1’inci Umberto ve karısı Kraliçe Queen Margherita’nın Napoli ÅŸehrini ziyaretinde kendilerine bir pizza türü olan Pizza Alla Marinara’yı piÅŸirdi ve takdim etti. Lezzetinin yanında içerdiÄŸi malzemelerin görünümüne de özen gösteren Esposito’nun pizzası Ä°talyan bayrağının renklerini yansıtıyordu. Bu lezzete ve görünüme hayran olan Kraliçe Margherita’nın ilgisiyle bu pizzanın adı Pizza Margherita ismiyle tüm Kuzey Ä°talya’da yayıldı. Zaman içinde de tüm dünyada benimsendi ve bu tarihi olay yüzünden de Napoli ÅŸehri dünyanın pizza baÅŸkenti oldu, Pizza Ä°talyan kültürünün sembolü haline dönüştü.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!