Piyasalarda büyük tedirginlik

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda büyük tedirginlik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 10:42

ABD'de yeniden gündeme gelen kredi krizinin etkisi sert oldu. Borsalara yağmur gibi satış gelirken, ABD'den Asya'ya, Avrupa'dan gelişmekte olan ülkelere kadar tüm borsalarda can sıkıcı bir gün yaşanıyor.

Haberin Devamı

ABD borsalarında dün yılın en kötü günlerinden biri yaşandı. Dow Jones endeksi tam 361 puan düşüşle yüzde 2.65 değer yitirdi ve yatırımcılar yılın en kötü beşinci gününü tecrübe etmiş oldu. Öte yandan uzmanlar, Dow'da bir hafta içerisinde ikinci kez 300 puanın üzerinde düşüş yaşandığına da dikkat çekiyor.

ABD'de yaşanan düşüşün en büyük sebebi şirketlerden gelen olumsuz karlar ve kredi krizine ilişkin korkuların yeniden tetiklenmesi. Özellikle ABD'nin en büyük otomobil üreticisi General Motors'un  üçüncü çeyrekte rekor zarar açıklaması ve dev finans kurumlarından gelen zararların büyüyeceğine dair sinyaler borsaların sert bir şekilde vurdu. Citigroup, Goldman Sachs ve Lehman Brothers gibi finans devlerinin hisselerinde yüzde 6'ya varan kayıplar yaşandı.  

Haberin Devamı

ASYA'DA BÜYÜK DÜŞÜŞ

ABD'deki düşüşler bugün Asya'da da etkisini gösterdi. Asya'da ortalama yüzde 3 seviyesinde düşüşler izlenirken, son 3 aydaki en büyük kayıplar gerçekleşti. Düşüşte, ABD borsalarını da düşüren kredi krizine ilişkin tedirginlikler etkili oldu.

Tokyo'da Nikkei Endeksi yüzde 2.0 düşüşle son dokuz haftanın dibine inerken, Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi yüzde 3.3 değer yitirdi. Morgan Stanley Endeksi'ndeki bu düşüş, 16 Ağustos'tan bu yana gerçekleşen en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti. 

İMKB'YE SATIŞLAR GELİYOR, DOLAR YÜKSELİYOR

Yurtdışındaki bu olumsuz hava içeride de tüm şiddeti ile hissediliyor. İMKB sabah açılıştan bu yana sert satışlara hedef olurken, dolarda yükseliş izleniyor.
Güne 56 bin 76 puandan başlayan borsa, seansın ilk bölümü geride kalırken yüzde 2.5 kayıpla 54 bin 704 puana geriledi. Özellikle mali sektör hisselerindeki yüksek kayıplar göze çarparken, Akbank ve Garanti Bankası hisselerinde yüzde 5'e yakın kayıplar izleniyor.

İMKB'nin tamamen yurtdışına bağlı bir şekilde hareket ettiğine işaret eden uzmanlar, bundan sonraki yönü de global piyasaların belirlemesini bekliyor. Yabancı yatırımcı ağırlığının yüzde 70'in üzerinde olduğu İMKB'de yerel gelişmelerin endeks üzerinde fazla bir etkisi olmuyor.

Haberin Devamı

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, 56 bin 200’deki destek noktasının altına inen endekste 54 bin 500’e doğru gerilemenin mümkün olduğunu belirtti. Reçber, "Bu açıdan 56 bin 200 ilk direnç konumuna geldi. 54 bin 500’ün aşağı kırılımı ise 53 bin 400-50 bin bandına doğru geri çekilmeye yol açacağı için önemli." dedi.

Borsada hızlı bir düşüş izlenirken, dolarda da yükseliş hakim. Dün 1.17 sınırına kadar gerileyen dolar bugün tekrar 1.18'in üzerine çıktı. Dolar şu sıralar 1.1850-1.1860 aralığında el değiştiriyor.

Uzmanlar, dolardaki hareketin de yurtdışı kaynaklı olduğunu ancak YTL'nin cazibesini koruduğunu belirterek, "TL'nin reel faizi oldukça yüksek ve dolardaki yükselişler YTL'ye geçiş fırsatı oluşturuyor" diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Finans Yatırım raporunda, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ve Euro/dolar paritesindeki hareketlerin bugün piyasalar tarafından önemle takip edileceği belirtilerek, "dolar/YTL’nin 1.1750-1.2000 bandında hareket etmesini bekliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!