Piyasalar kritik Fed toplantısı öncesi gergin bekleyişte

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar kritik Fed toplantısı öncesi gergin bekleyişte
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 10:51

ABD'de ara seçim sonuçları gündemi meşgul ederken, piyasalar bu akşam yeni varlık alım programını açıklaması beklenen ABD Merkez Bankası’na (Fed) kilitlenmiş durumda. Fed’in ikinci bir parasal genişleme paketi başlatacağına yönelik beklentiler Asya borsalarını yukarı çekerken, dolar euro karşında değer kaybetti. İçeride ise dolar/TL 1.40'lı seviyelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor      

 

Dünyanın en büyük ekonomisinin deflasyon sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceğinden endişe eden ve ülkede 14.9 milyona ulaşan işsiz sayısını aşağı çekmek isteyen Fed’in bu akşam Türkiye saatiyle 20.15’te yeni tahvil alım programı kararını açıklaması bekleniyor.

 

Ekonomistler, Fed’in satın alacağı Hazine kağıtlarının tutarının, altı aylık sürede yaklaşık 500 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ediyor.

  

ABD’li JPMorgan Chase bankasının ABD Başekonomisti Michael Feroli, “Fed’den gelecek açıklamanın, akıllarda soru işareti bırakmadan, ekonomik şartların gerektirmesi durumunda, varlık satın alımlarını artırabileceği mesajını vermesini bekliyoruz” dedi.   

 

Haberin Devamı

DOLAR DÜŞTÜ, PETROL YÜKSELDİ

Fed’den gelecek yeni teşvik paketinin miktarıyla ilgili beklentiler, dün 1.40’ın üzerine çıkan euro/dolar paritesini yeniden 1.40’ın altına çekerken, doların yen ve sterlin karşısında yükselmesini sağladı.  Dolar/TL içeride 1.40'lı seviyelerden işlem görürken, euro/TL ise 1.98'in hemen altında bulunuyor.

 

İngiliz Barclays bankasının analistlerinden Yingxi Yu, “Piyasa çok gergin… Teşvik paketinin büyüklüğünün beklenin altında olması doların değerlenmesine ve emtia piyasalarında düşüşlerin yaşanmasına neden olabilir” dedi.

 

Yatırımcılar her ne kadar Fed’in adımı öncesinde temkinli hareket etse de Asya borsaları Çarşamba gününü yüksek seviyelerde kapattı. Japonya borsası resmi tatil yüzünden kapalıydı ancak Çin ve Güney Kore’de yüzde 1’in üzerine artışlar görüldü.

 

Borsaların yükselmesine, ABD’deki ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin zaferle ayrılması da etki etti.

 

Haberin Devamı

Petrol ise, hem Fed’den gelecek ikinci bir teşvik paketi hem de bu sabah sona eren ABD’deki ara seçimlerin sona ermesinin ardından 84 doların üzerine çıktı.

 

Geçtiğimiz aylarda 1.387 dolarla tarihi rekor kıran altının ons fiyatı son iki haftada gördüğü en yüksek seviye olan 1.365 dolardan 2.40 dolarlık düşüşle, 1.354.6 seviyesine geriledi.

 

EKONOMİYİ CANLANDIRACAK BEKLENTİSİ

Fed’in yeni programını destekleyenlere göre, bankanın varlık satın alımlarını artırması, mortgage kredileri başta olmak üzere diğer kredilerin faizlerini aşağı çekecek. Ucuzlayan krediler, bireyler ve şirketleri daha fazla borçlanmaya ve harcamaya teşvik edebilir. Bu da son yılların en büyük kriziyle baş çıkmaya çalışan ABD ekonomisini canlandırabilir ve şirketlerin işe alımlarını artırıp, işsizlik sıkıntısını çözmeye başlamasına yardımcı olabilir.

 

Haberin Devamı

Ancak yine de Fed’in yeni planının ekonomiye sağlayacağı fayda sorgulanmaya devam ediyor.

  

Yeni teşvik planına karşı çıkanlar, Fed’in faiz oranlarını hâlihazırda sıfıra yakın seviyelerde tuttuğunu ve net açıklama gelmese de Banka’nın yeni programına yönelik beklentilerin mortgage kredilerinin faizlerini aşağı çektiğini, ona rağmen ekonomi de herhangi bir iyileşmenin görülmediğine dikkat çekti.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                        

                             

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:     

http://twitter.com/HurriyetEkonet         

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!