Piyasada dalgalı gün

Güncelleme Tarihi:

Piyasada dalgalı gün
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 15:16

Piyasalar bugün dalgalı bir günü geride bıraktı.

Haberin Devamı

Dün Citigroup'un tarihi zararının ve olumsuz ABD verilerinin çarptığı piyasayı bugün de diğer bir finans devi Merrill Lynch vurdu. Borsa güne yükselişle başlamasına karşın ilk seans ortalarında başlayan ve ikinci seans hızlanan satışlarla 48 binin de altını gördü. Sonrasında ise gelen tepki alımları borsanın biraz olsun nefes almasını sağladı. Endeks, bir ara yüzde 2.8 değer kaybına ulaştığı günü yüzde 0.4'lük bir kayıpla 48 bin 904 puandan tamamladı.

ABD'li finans devleri yabancılara sarıldı

Bugün piyasanın merakla beklediği açıklama Merrill Lynch'den geldi, ancak büyük hayal kırıklığı yarattı. Üçüncü çeyreğin ardından dördüncü çeyrekte de beklentilerin çok üzerinde bir zarar açıklayan Merrill Lynch, 1989 yılından bu yana da ilk kez yılı zararla tamamlamış oldu.

Haberin Devamı

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Merrill Lynch, dördüncü çeyrekte 9.83 milyar dolar zarar açıklarken, hisse başına zararı ise 12.57 dolar olarak kaydedildi. Banka 2007 yılı geneli için net zararının da 8.6 milyar dolar olduğunu duyurdu.

BORSADA SERT HAREKET

Güne olumlu başlayan ancak ilk yarının ortalarından itibaren zayıflayan piyasalar Merrill Lynch'in olumsuz bilançosu ile beraber düşüşünü hızlandırdı. Satışlara direnen Avrupa borsaları açıklamanın ardından eksiye geçerken, İMKB'de kayıp çok daha fazla oldu.

Açılışta tepki alımları ile yüzde 1'in üzerinde değer kazanan ve 49 bin 800 puan sınırına kadar yükselen borsa, ilk seansı 48 bin 648 puandan noktalamasının ardından ikinci yarıda 48 binin de altına gördü. Gün içinde 47 bin 711 puana kadar gerileyen borsa, sonrasında gelen tepki alımları ile biraz toparlandı. Önce 48 bine tırmanan İMKB Ulusal 100 Endeksi, daha sonra 48 bin 700 bölgesine kadar çıktı. Kapanışta ise gelen alımlar endeksin 48 bin 904 puandan günü tamamlamasını sağladı. Hisse senetleri yüzde 0.4 değer yitirdi.

Uzmanlar, seansın son bölümündeki alımların ABD'de açıklanan iÅŸsizlik baÅŸvurusu verilerinin beklenenden çok daha az bir artış göstermesinden kaynaklandığını belirtiyor. Â

AÄžIR KAYIP

Haberin Devamı

Borsada şimdiye kadar gerçekleşen kayıpla birlikte 2008 faturası ağırlaşmaya başladı. Yılbaşından bu yana bir türlü rahat nefes alamayan borsadaki değer kaybı yüzde 12'ye dayandı. İMKB bu performansı ile dünyanın en çok değer kaybeden borsaları arasına girdi.

İMKB 2007 yılında ise yüzde 42.8 yükselişle en çok kazandıran beşinci borsa olmuştu.

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, ABD piyasalarında yaşanan sarsıntının içeride de fazlasıyla etkisini gösterdiğini belirtiyor. ABD'de resesyonu işaret eden her türlü veri, gelen her olumsuz bilanço borsaya satış olarak yansıyor. Uzmanlar, İMKB'nin toparlanabilmesi için ekonominin direksiyonunu elinde tutan ABD'de ortalığın sakinleşmesi gerektiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Yatırım analisti Hüseyin Taş, hurriyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, 50 bin seviyesinin kırılmasının orta vadeli düşüş yönünde ilk sinyali verdiğine işaret etti. Taş, borsada oluşacak tepkinin yetersiz kalması halinde düşüşün devam edebileceğini söyledi.

ABD vurdu, piyasa dağıldı

Faizi indir, hemen ÅŸimdi
 
DOLARDA GERGÄ°N BEKLEYÄ°Åž

ABD para birimi dolar sabahki hafif düşüşünün ardından yönünü tekrar yukarı çevirdi ve 1.18 seviyelerini gördü. Daha sonra gelen satışlarla hafif gevşeyen dolar, borsa kapanışında 1.1770-1.1780 seviyelerinden el değiştirdi. Hafta başında 1.14 sınırına kadar gerileyen dolar, aradan geçen kısa sürede yüzde 3.5 değer kazanmış oldu.

Haberin Devamı

Uzmanlar, doları ABD piyasalarının yönlendirdiğini belirterek, global arenada yaşanacak gelişmelerin içeride de etkili olacağını belirtiyor. Piyasanın tedirginliğini devamı doların 1.20 seviyelerine tırmanacağı tahmin ediliyor.

TEB Döviz Yöneticisi Levent Güven, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Global etkenlere bağlı olarak yükseliş hareketinin kısa vadede süreceğini tahmin ediyorum." ifadesini kullandı. Gülen, doların 1.19-1.20 YTL bandını aşması durumunda 1.23'e kadar gidebileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!