Güncelleme Tarihi:
PİYASALARDA NELER OLUYOR /CANLI YAYIN
SELİM OKUMUŞ/AK YATIRIM HAZİNE VE VADELİ İŞLEMLER MÜDÜRÜ
İlk etapta herkes Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor. İptal olursa piyasa kısa vadeli bir olumlu havaya girer. Dövizde satış baskısı getirebilir. Faizde uzun vadeli bir yatırım olduğu için daha temkinliyim. Orta vadede riskler beklentilerimizin biraz daha üstünde. Yatırımcılara kısa vadede temkinli olmalarını öneririz. Orta vadede fiyatlar riskleri içermiyor.
YARKIN CEBECİ /JP MORGAN-EKONOMİST
Uzun vadeli yatırımcı girdiği için piyasada tepki sınırlı kalıyor.
Türkiye'nin ekenomik temelleri eskiye göre çok daha sağlam. Kısa vadeli çalkantılara dayanıklı olabilir. Ama bu uzun vadeye yayılırsa zor. Şu anda kimse önünü göremiyor. Biraz beklemek gerekiyor. Mahkeme ne karar verecek ve hükümet nasıl davaranacak buna göre bir hareket yapılacak.
UĞUR CİVELEK/EKONOMİST
Kısa ve orta vadeye bakmakta yarar var. Piyasalar olağandışı durumu analiz etmeye çalışıyor. Piyasa üzerinde yerli değil yabancı sermaye belirleyici. Yabancı sermaye de bir teşhis koymak zorunda. Eski stratejiye devam mı edecek yoksa bir değişiklik mi beklenebilir. Buna kısa vadede cevap bulmak zor. Bunun net cevabı seçim sonrasında görülecek.
Şu anda piasalar yani yabancı sermaye tüm gücüyle mevcut pozisyonlarını ciddi yaralar almadan korumaya çalışacak. Yeni iş başına gelecek olanları mevcut politikalarda devam etmeye ikna etmeye çalışacak. Aksi takdirde pozisyonlarını değiştirmek zorunda kalacakları uyarısı yapacaklar. Belki tehdit edecektir. Yeni gelecek idare de bunu kayıtsız şartsız kabul edecem mi yoksa politikaları tümden mi değiştirecek, bu sorunun yanıtları beklenecek. Piyasa volatilitesi yüksek yatay bir bant içinde bir süre kalabilir. Bir bekle gör dönemi geçecektir.
Bugün döviz piyasasında borsadaki kadar bir telaş görmüyoruz. Ne kadar cumaya göre yüzde 4'lik bir yükseliş olsada. Şimdilik ülkenin rezervi var, hemde piyasada ciddi bir yabancı sermaye var. Kısa vadede çok büyük bir telaş yaşanmaya bilir. Ama süreç uzun sürerse yabancıların tavırları farklı olabilir.
GÖKHAN USKUAY/TURKİSH YATIRIML MENKUL DEĞERLER-ELEKTRONİK HİZMETLER &FİNANSAL STRATEJİ MÜDÜRÜ:
ABDULLAH ŞENER: EKONOMİK SİSTEM SAĞLAMDIR |
Devlet Bakanı Şener, piyasalardaki gelişmelerle ilgili olarak gazetecilere yönelik bazı açıklamalarda bulundu. Şener, piyasalardaki göstergelerin yakından izlendiği belirterek 'Gelişmeler ihtiyatlı bir şekilde takip ediliyor. Her zaman ekonomiye güvenen kazanmıştır." dedi. Bakanlarla konuyu değerlendirdiklerini ve bürokratlardan bilgi alındığını bildiren Şener şunları söyledi: "Uygulanan ekonomik program istikrarı sağlayacak düzeyde. Merkez bankası'nın rezervleri yeterli, Ekonomiye karşı içerde ve dışarda güven var. Ekonomiye bağlı politikalar başarılı bir şekilde devam ediyor. Ekonomik sistem sağlamdır." |
ATİLLA YEŞİLADA/ EKONOMİST:
Görüştüğüm yabancılar erken seçim olacağına inanıyor. Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusunu reddederse, bu piyasalar için hiç de hoş olmaz. Türkiye ciddi bir çatışta ortamına girre. Böyle bir ortamda halk alımını kısıtlar, iş adamı yatırımlarını azaltır, açık pozisyonlar kapatılmaya çalışılır. Merkez Bankası faizleri artırır.
Böyle bir dönemde yatırımücılar için en güvenli yatırım aracı repo. Piyasada ciddi bir gerilim var ama kriz yok. Bunun altını çizmek istiyorum. Merkez Bankası bir süre sonra dövize müdahale edebilir. Merkez'in yeterli döviz rezervi bulunuyor
HALİL RENÇBER/ ANADOLU YATIRIM STRATEJİST:
Şu an trend içinde bir dalgalanma yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 günlük süreç çok önemli. İMKB Ulusal-100 Endeksi'nin ilk etapta 41 bin 500 puana çekilmesi çok normal. Piyasa için iki senaryo geçerli. İyimser senaryoya göre: piyasa durulduktan sonra borsada yüzde 70 paya sahip olan yabancılar borsayı düştüğü noktaya geri getirmek isteyeceklerdir. Yani 2-3 haftalık vadedi borsanın eski seviyelerine gelmesini bekliyorum. Piyasada bu iyimser senorya çok kuvvetli
Kötü senaryoya göre: Eğer bu yabancılar piyasadan çıkmayı düşünürlerse bu bir felaket olur. Zaten alıcıda bulamazlar. Bu çok zayıf bir senaryo Yatırımcılar bu dönemde kredili pozisyonlarından çıksınlar.
MURAT SALAR/ A YATIRIM GENEL MÜDÜR YARDIMCISI:
Son günlerde yaşananlar, piyasaların daha önce yaşadığı bir süreç değil. Bu nedenle piyasaların bu noktada ne tepki vereceğini tahmin etmek güç.
Piyasalar, uzlaşı olup olmayacağına bakacak. Piyasanın tavrı, Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karardan sonra netleşebilir. Bu nokta birkaç senaryo var. Anayasa Mahkemesi seçimi iptal etmesi durumunda erken seçime gitme konusunda meşru bir ortamın oluşacak. Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmemesi halinde ise senaryolar daha da zorlaşacak.
Eğer Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı gelirse ve genel seçimler öne alınırsa, bu bence olumsuz algılanacak bir şey değil. Belirsizliğin azalması açısından da olumlu olabilir. Gelişmeler henüz çok taze, önümüzdeki birkaç gün çok önemli. Bu gelişmelerin piyasaya mutlaka bir yansıması olacak ancak şiddeti ne olacak bilemiyoruz. Bu noktaya gelmemek lazımdı. Fransa'da Amerika'da Cumhurbaşkanı aday adayları 1 yıl öncesinden belliydi. Bu anlamda Türkiye'de o şekilde demokrasi kültürünün yerleşmesi gerekiyor.”