Pirinçlik'te NATO üssü tartışması

Güncelleme Tarihi:

Pirinçlikte NATO üssü tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 19:00

NATO Füze Savunma Sistemi’nin kurulacağı yerler arasında gösterilen Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi Pirinçlik Mahallesi’nde iki ayrı görüş ortaya çıktı. 1998 yılında kaldırılan NATO üssünün tekrar kurulacağı haberleri çoğu kişi tarafından ’Bölgeye büyük fayda sağlar’ şeklinde değerlendirilirken, bazı kişiler ise üssün kurulmasına karşı çıktı.

Diyarbakır’a 20 kilometre uzaklıkta bulunan, Şanlıurfa karayolu üzerindeki, daha önce köy olan ancak merkez Kayapınar İlçesi’ne bağlı mahelleye dönüştürülen Pirinçlik’te tekrar NATO üssünün kurulacağı haberleri, bölge halkının birinci gündem maddesi oldu. 1958 yılında soğuk savaş döneminde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) etkisi altındaki Ortadoğu ülkelerinin izlenmesi amacıyla Pirinçlik bölgesine kurulan NATO savunma sisteminin bir parçası olan radarlar, Sovyet blokunun dağılmasından sonra 1998 yılında kaldırıldı.

Türkiye’nin NATO füze savunma sisteminin önemli parçası olan radarlara ev sahipliği yapmayı kabul etmesinden sonra, radar üssünün Güneydoğu’da kurulacağı yerler arasında gösterilen Pirinçlik Mahallesi’nin tekrar gündeme gelmesi vatandaşların bir bölümünü sevindirirken, bir bölümünü ise kaygılandırdı.

Diyarbakır’ın en değerli arazilerine sahip olan 700 haneli, yaklaşık 6 bin nüfuslu Pirinçlik Mahallesi’nde üssün kurulacağı söylentileri herkes tarafından değerlendirilmeye başlandı.

NATO’NUN ÇÖPÜ BİLE YARARLIYDI

Pirinçlik’te NATO radar üssünün kurulmasının yararlı olacağını düşünen mahalle sakinlerinden Mehmet Çetin, "Diyarbakır için bu üssün kurulması çok faydalıdır. Turistler de gelir bu üs sayesinde ilimize döviz girer. Her türlü katkısı olur. NATO üssü köyümüzdeyken adamların çöpü bile bize yarıyordu. Demiri, bakırı, tahtası bize yarıyordu. Her yönüyle köyümüze yararlıydı bu üs" dedi.

Başka bir mahalle sakini ise "Köyden 50 kişi bu üste çalışıyordu. Kente gidip geldiklerinde bizim araçlarımızı kiralıyorlardı. Faydaları vardı, zararları yoktu. İş çıktığında ise köy gençleri çalışıyordu. Yoğurdu, peyniri köyden alıyorlardı. Hatta bu üste çalışıp İngilizce öğrenen gençler, şimdilerde Bodrum’da, Marmaris’te tercümanlık yaparak geçimini sağlıyor. NATO 1998’de gitti, yerine 7. Kolordu Komutanlığı’nın ağır bakım merkezi geldi. NATO üssü burdayken yollarımızı bile kendileri yapıyordu. Kış mevsiminde kar yağıdığında hemen kendileri temizliyordu. Onun için biz Nato üssünün buraya kurulmasının faydalı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

’BİR FAYDASI OLMAZ’

Pirinçlik Mahallesi Muhtarı Mehmet Güler, bölge ve mahalleleri için ne hayırlısıyla onun olmasını istediğini söyledi. Güler, "Bu üssün tekrar buraya kurulmasının bize bir faydası olacağını sanmıyoruz. Bir savaş çıkarsa ilk başta buralar bombalanır veya baskına uğrar. Zaten üs kurulursa dışarıdan adam getirip çalıştırırlar. 1998’e kadar üs kuradayken köyden ancak 10 kişi çalışıyordu. Ara sırada köylüleri inşaatlarda çalıştırıyorlardı. Yani bize pek bir faydası yoktu. Ancak belki şu olabilir, köyümüzün yolu çok bozuk o yapılabilir, sağlık ocağı ve lise sorunumuz var, bunlar yerine getirilebilir. Biz 50 dönüm arazi bağışladık ama ödenek olmadığı için maalesef lisemiz yapılamadı" diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Hüseyin Demirel, NATO üssünün tekrar kurulmasına karşı çıkarak, "Biz tekrardan kurulmasını uygun görmüyoruz. Mahalle halkı olarak bu konuda henüz ortak karar veremedik. NATO üssünün buraya tekrar kurulduğunda huzurumuzu kaçıracak. Şimdi çok rahatız. Allah muhafaza en ufak bir savaşta burası hedef alınır. Zaten komşu ülkeler karışık, biz de bu karışıklığı yaşamak istemiyoruz. Rahatımızın kaçmasını istemiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!