Güncelleme Tarihi:
Bakan Yıldız, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz’de bulunan Piri Reis Gemisi’nin kendisine verilen bir başka koordinatı değerlendirmek üzere görevine devam ettiğini ve ’bugün itibariyle geri döneceği’ yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.
Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağı ile Güney Afrika’ya gitmek için bugün saat 11:30’da İstanbul’a gelen Bakan Yıldız, Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilerin, Piri Reis sismik arama gemisiyle ile ilgili soruları üzerine şunları söyledi:
”Piri Reis sismik arama gemisi kendisine verilen bir başka koordinatı değerlendirmek üzere görevine devam etmektedir. Kendisine verilen görevleri yaptıktan sonra tabii ki geri dönecektir. Bir kısım medyadaki haberler, bugün itibariyle geri döneceğini söylüyor. Bu doğru değildir. Tabii ki görevi bittiğinde geri dönecektir.”
Sismik aramada kayda değer sonuçlar çıkabileceği gibi çıkmayabileceğinin de belirten Yıldız, ”Bunların her biri teknik konudur. O yüzden sismik aramalar yapılır. Her sismik aramadan petrol ve doğal gaz çıkacak diye bir kayıt yoktur. Bu konuları dikkatle takip ediyoruz” dedi.
"TÜRKİYE GAZSIZ KALMAYACAK"
Türkiye’nin, Batı Hattı Kontratı’nı sonlandırmış olmasının o boru hattından gaz geçmeyeceği anlamına gelmediğini altını çizen Yıldız, ”Oradan yine gaz geçer. Ama özel sektör marifetiyle, kamunun eliyle olmayabilir. O yüzden Türkiye’nin gazsız kalması inşallah sözkonusu değildir” diye konuştu.
Bakan Taner Yıldız, kontratın istenen indirim verilmediği için sonlandırıldığını hatırlattı. Özel sektörün payının artırılmasının söz konusu olduğunu ifade eden Yıldız, BOTAŞ’ın daha rekabetçi bir piyasa oluşması açısından da gaz kontratlarını zaman zaman devrettiğini anımsattı. Bunların ihale yoluyla şeffaf bir şekilde yapıldığını söyleyen Yıldız, gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.
Enerji Bakanı Yıldız, İran’ın Türkiye ile doğal gaz santrallarına ilişkin iş yapma istediğinin hatırlatılması üzerine, ”Eğer uygun görülmesi halinde İran’ın doğal gaz santrallarıyla alakalı talepleri var. Bunları yine karşılıklı değerlendiriyoruz. Türkiye’de birçok batılı firma olduğu gibi İranlı firmalar da iş yapmak istiyor. Türkiye bu anlamda hem hukukuyla hem de enerji sektöründeki zeminiyle son derece yatırım yapmaya müsait iyi bir ortamdır” açıklamasını yaptı.
Dövizdeki yükseliş hatırlatılarak doğal gaz fiyatlarında yeni bir artış beklenip beklenmediğine ilişkin olarak ise, spekülatif haberlerden daima uzak kaldıklarını dile getiren Bakan Yıldız, ”Yakında, uzakta zam gelir mi gelmez mi, konuları her ay kendi içerisinde değerlendiriliyor. Tabii ki ithalat yapılan bir kalem... Son 29 ay içerisinde aldığımız doğal gaz fiyatına yüzde 39 civarında zam gelmişti. Tabii ki ithal kalemlerinde dövizin artmış olması bizim için sevindirici bir nokta değildir” şeklinde konuştu.