‘Piraye’ savaşları

Güncelleme Tarihi:

‘Piraye’ savaşları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2011 00:00

Haberin Devamı

Çok satan romanı Piraye’nin dizi haklarını 6 yıl önce Limon Yapım’a satan Canan Tan, noter aracılığıyla sözleşmeyi iptal etti. Karşı
dava açan yapım şirketi ise mahkemeden ihtiyati tedbir istedi.

YAZAR Canan Tan’ın çok satan romanı ‘Piraye’nin dizi film çekimi mahkemelik oldu. Tan’ın avukatı Abdullah Egeli, romanın yayın hakkını satın alan Limon Yapım’la aralarındaki sözleşmeyi noter ihtarıyla feshetti. Gerekçe olarak, yapım şirketinin 6 yıldır sözleşmeye aykırı olarak romanı filme çekmemesi gösterildi. Limon Yapım da sözleşmenin feshine itiraz edip İstanbul 1’inci Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı, ihtiyati tedbir istedi. Tedbir istemini reddeden mahkeme, bilirkişi tayin etti, gelen rapora göre karar verilecek.

Limon Yapım’ın sahibi Hayri Aslan, kısa süre önce romanın dizi filme çekileceğini, senaryo ve oyuncu seçimi çalışmalarına başladıklarını açıklamıştı. Canan Tan’ın avukatı Egeli ise, “Limon Yapım’ın eser üzerinde hiçbir hakkı kalmadı, değil dizi yapmak, tek bir noktasına dokunamaz. Basına yansıyan dizi film açıklamaları yanıltıcı ve yasadışıdır. Yasal yollara başvuracağız” dedi.
Yazar Canan Tan da, “Limon Yapım 6 yıldır hiçbir şey yapmadı, eserimi menfaat için koz olarak kullandı. Çok yıprandım, artık Piraye’nin dizi yapılmasını istemiyorum, edebiyat eseri olarak kalsın, dizi yapılacaksa da bunu Limon Yapım yapmayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

8 yıldır çok satanlar listesinde

2003 yılında basılan kitap, 8 yıldır çok satanlar listesinde. Roman, Piraye isimli genç bir kızın aile, okul, aşk ve evlilik yaşantısına odaklanıyor. Romanın ilk sayfalarında idealleri olan genç bir kız olarak tanıdığımız Piraye, sayfalar ilerledikçe ilişkilerin farklı boyutlarını yaşayacak, aşk duygusunun karşılığını kendi hayatına yerleştirmeye çalışacaktır.

Michael Jackson’ın bilinmeyen tabloları
DIŞ HABERLER

ÜNLÜ şarkıcı Michael Jackson’ın bu güne kadar bilinmeyen resim çalışmaları dün gece, değerinin onda biri fiyatına 565 milyon Sterlin’e satıldı. Geçen yıl hayatını kaybeden pop efsanesi geride ‘değer biçilemez cinsten’ 182 tablo ve skeç bıraktı. Jackson’ın avukatları tabloları, kimliği gizli tutulan iş adamından geri alıp çocukları Prince (14), Paris (13) ve Blanket’e (8) iade etmeye çalışıyor. Tabloların arasında Jackson’ın otoportreleri ve moonwalk (ay yürüyüşü) yapan ayaklarının resimleri bulunuyor. 81 yaşındaki annesi Katherine, Michael’ın her zaman resim çizdiğini belirtti.

Kuruçeşme’de horonla isyan

Haberin Devamı

BU yıl kuruluşunun 20’nci yılını kutlayan Kalan Müzik’in Karadenizli sanatçıları; nükleer enerjiye, suların ticarileştirilmesine ve doğanın talan edilmesine karşı 9 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.00’de Kuruçeşme Arena sahnesine çıkıyor. ‘Horon İsyandır’ adını taşıyan konserde, Karadeniz müziğinin önde gelen isimleri Fuat Saka, İhsan Eş, Cem Tarım, Volkan Arslan, Selçuk Balcı, Ayşenur Kolivar ile Karmate ve Marsis grupları sahne alacak.
“Sesimiz Kaçkarlar’ın tepelerinden esen bir rüzgâr gibi dört bir yana dağılacak” diyen sanatçılar nükleer santrallara, HES’e, doğanın talan edilmesine ve anadilde konuşma baskılarına karşı ses vermek için bir araya geliyor. Türkçe, Lazca, Gürcüce, Hemşince, Rumca ezgilerle isyana horon tepecek sanatçılarla birlikte gecede bir de dans topluluğu sahne alacak. ‘Horon İsyandır’ konseri bir BKM - Kalan Müzik organizasyonu olarak gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Yılın en pahalı tablosu ‘Venedik’

18’inci yüzyılda yaşamış Venedikli ressam Francesco Guardi’nin, Venedik’i resmettiği tablosu, İngiltere’de Southeby’s müzayede evinde yapılan açık artırmada 26.7 milyon sterline (yaklaşık 70 milyon 221 bin TL) satıldı. Klasik Venedik resim ekolünün en son temsilcileri arasında gösterilen Guardi’nin 1760’lı yıllarda yaptığı, “Venedik, Rialto Köprüsü’nden Bir Görünüş, Fondamenta del Carbon’dan Kuzeye Bakış” adlı tablosu, bu yıl içinde uluslararası bir müzayede evinde en yüksek fiyata satılan eser oldu. m DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muro filmine izinsiz türkü davası
Murat KAZANCI

SANATÇI Selda Bağcan’ın seslendirdiği ‘Üşür ölüm bile’ isimli eserin ‘Muro’ adlı sinema filminde izinsiz olarak kullanıldığı iddiasıyla Pana Film Genel Müdürü Saadettin Namoğlu hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Şişli Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı tarafından hazırlanan iddianameye göre, filmde Selda Bağcan tarafından bestelenen ve icra edilen eserin izinsiz olarak kullanıldığı, bilirkişi raporuyla belirlendi.

Son Harry Potter vizyonda
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

SON on senenin en büyüleyici sinema serisine veda etmenin vakti geldi. Sekizinci ve son filminin -Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2- dünya prömiyeri dün akşam Londra’da yapıldı. Film, oyuncuları görmek isteyen binlerce hayranın uzun kuyruklar oluşturduğu Trafalgar Meydanı’nda gösterildi. En sevilen karakterlerin beklenilen ölümü nedeniyle finale gözyaşları hâkim oldu. Filmin yönetmeni David Yates’in başarılı görsel efektleriyle büyüleyen film, son filmin bıraktığı yerden, Lord Voldemort’un sihirli değneği ele geçirdiği andan başlıyor. Genç kahramanlar en zorlu ve son maceralarıyla yüzleşirken film eleştirmenlerden çok yüksek not almayı başarıyor. Filmin yıldızlarından 21 yaşındaki Emma Watson önceki gün giydiği Rafael Lopez elbiseyle büyük beğeni topladı. Oyuncular St. Pancras oteli önünde gazetecilere toplu poz verirken hayranları da bol bol fotoğraf çekti.
Yabancı basından Borusan’a ilgi

Haberin Devamı

BORUSAN Kültür Sanat (BKS), yabancı basından büyük ilgi görüyor. 2011’in ilk üç ayında BKS’ye yer veren yabancı yayınlar arasında The New York Times, International Herald Tribune, Rolling Stone ve La Repubblica bulunuyor. İstanbul’un kültür-sanat sahnesinden bahseden makaleler, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), Borusan Müzik Evi, Müzik Kütüphanesi ve ArtCenter / İstanbul’u bünyesinde barındıran BKS’nin bu alanda sağladığı katkıları vurguluyor. The New York Times ve International Herald Tribune, İstanbul’un gelişen caz sahnesinde Borusan Müzik Evi’nin önemli bir yeri olduğunu vurguluyor. La Repubblica’da ise BİFO Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel röportajı yer alıyor.

Cevdet Kudret Ödülü’ne son başvurular

BU yıl deneme - inceleme - araştırma dalında verilecek olan ‘Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne başvuru süresi 31 Ağustos’ta sona eriyor. Ödüle, Eylül 2010 - Eylül 2011 tarihleri arasında basılmış eserler aday olabilecek. Katılmak isteyen yazar, yayınevi ya da edebiyatla ilgili kuruluşların; önerdikleri kitapları altı nüsha olarak, yazarın kısa özgeçmişi ve adaylık başvurusu ile birlikte, 1 Eylül 2011 tarihine kadar şu adrese iletmeleri gerekiyor: Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, Amiral Fahri Engin Sok., Vaizoğlu Apt., No: 8/5, Rumelihisarı, İstanbul.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!