Güncelleme Tarihi:
Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek’in yargılanmasına İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, eski milletvekili Akın Birdal, Sanatçı Lale Mansur da izledi. Selek'in babası Avukat Alp Selek başta olmak üzere yaklaşık 50 avukat duruşmaya katıldı. Pınar Selek'in katılmadığı duruşmaya başka suçtan tutuklu Maşallah Yağan getirildi. Duruşmanın başlangıcında Mahkeme Başkanı Mehmet Hamzaçebi, davanın Mahkemenin Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu’nun geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla raporlu olduğunu belirterek, mahkemenin üye hakimleri arasından kıdem sırasına göre usule uygun görevlendirme yapıldığı ve söz konusu heyetin 28 Haziran’dan beri çok duruşmayı yürüttüğünü belirtti.
REDDÄ° HAKÄ°M TALEBÄ°NE RET
Selek'in avukatlarının heyetteki hakimler Mehmet Hamzaçebi, Mehmet Erdoğan ve Vedat Dalda’yı reddettiğini belirten, Mahkeme Başkanı Hamzaçebi, bu talebi reddettiklerini duyurdu. Hamzaçebi, mahkemenin ret kararında, daha önce mahkeme tarafından verilen beraat hükmünde direnme kararının eksik olarak verildiği belirtildi. Kararda, "Direnme kararı sonrası her iki sanığın duruşmalara gelerek Yargıtay bozma ilamına karşı beyanda bulunmaları ve sanıklar müdafilerinin de bozma ilamı sonrası tüm duruşmaları takip etmeleri de göstermektedir ki, mahkememizce usulüne uygun bir direnme karı verilmediği ve bu sanıklar yönünden davanın halen devam ettiği görülmektedir" ifadesi aktarıldı. Duruşmalara Mehmet Hamzaçebi’nin başkanlık etmesinde yasal bir engel olmadığı belirtilen kararı okuyan Mahkeme Başkanı, "Mahkemenin rutin çalışma sistemi içerisinde heyet teşekkülünün kurallara uygun yapıldığı, mahkeme heyetinin davaya bakmasına engel bir hal bulunmaması, dolayısıyla heyetin çekilmesini gerektiren bir hususun bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle reddi hakim talebinin reddine karar verilmiştir" dedi.Hamzaçebi, bu kararın ardından dosyanın itiraz için İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini ifade ederek, üst mahkemenin “Heyetin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir sebebin olmadığını ve bu nedenle avukatların talebinin reddine karar verdiğini" aktardı.
AVUKATLARDAN "YENÄ° DUYDUK" Ä°TÄ°RAZI
Mahkeme BaÅŸkanı Hamzaçebi'nin, reddi hakim taleplerinin bir üst mahkeme olan Ä°stanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiÄŸini söylemesi üzerine avukatlar, kararı yeni duyduklarını söylediler. DuruÅŸmada söz alan Pınar Selek'in avukatlarından Akın Atalay, "Bir önceki duruÅŸmada hakimlere reddi hakim talebimizin kabul edilmediÄŸini öğrendik. Ret istemi kesindir ama itiraz yoluna gidilebilir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararına karşı itiraz yoluna gideceÄŸimizi beyan ediyoruz. Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin emsal kararını da mahkemeye sunuyoruz. Ä°tiraz yolunun sonucu beklenmeksizin verilen hükmün bozulması gerektiÄŸi bilinmekte. Ret kararı kesin bir karara baÄŸlanmadan yargılanmaya devam edilemez. Oturuma çıkmaması gereken heyetin oturumu açması yasal deÄŸildir. Biz itiraz hakkımızı kullanmadık, biz reddi hakim talebinde bulunduk. Tarafsızlığınızdan şüpheye düşürecek endiÅŸelerimiz var" dedi. Atalay, 7 gün içersinde üst mahkemeye itiraz dilekçelerini ibraz edeceklerini de sözlerine ekledi. Selek’in diÄŸer avukatları da bu talebi tekrarladı. Daha sonra Mahkeme BaÅŸkanı Hamzaçebi, savcılıkın 28 Aralık 2005, 7 Mart 2012 ve 22 Kasım 2012 tarihlerinde verdiÄŸi mütalaalarını özetleyerek, mütalaada, Pınar Selek için ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası istendiÄŸini hatırlattı.Â
Avukatların talebini değerlendirmek üzere duruşmaya ara veren Hamzaçebi, yaklaşık bir saatlik aranın ardından kararlarını açıkladı. Avukatların, "reddi hakim taleplerinin reddedildiğini" duruşma sırasında öğrendiklerini belirten Hamzaçebi, sanık avukatlarına itiraz için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmaları için 7 günlük süre vererek, duruşmayı 24 Ocak 2013 tarihine erteledi.
BUGÃœNE KADAR NELER OLDU?
Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.
Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Mahkeme, 22 Kasım’daki duruşmada ise direnme kararından vazgeçmişti. Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanan olayda 7 kişi hayatını kaybetmiş 127 kişi de yaralanmıştı. Öte yandan duruşmanın bitmesiyle Çağlayan'daki İstanul Adliyesi'nden ayrılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Özel yetkili mahkemelerde tam bir hukuk faciası yaşanıyor. Özel yetkili mahkemeleri Türkiye’de doğal afet olarak kabul edip en kısa zamanda enkazını kaldırmak lazım" açıklamasında bulundu.