Pilotsuz uçuşlar başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Pilotsuz uçuşlar başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2010 16:18

Amerikan Kara Kuvvetleri’nde 2015’ten itibaren hizmete girmeye başlayacak insansız helikopterler, Afganistan ve Irak’ta malzeme taşıma amaçlı kullanılacak.

Haberin Devamı

Böylece yüksek risk taşıyan uçuşlarda Amerikalılar asker kaybının önüne geçmeyi planlıyor. Uzayda başlayıp önce askeri, sonra da sivil havacılığa uygulanan pilotsuz uçak teknolojisinin ne zaman gökyüzünde yolcu taşıyacağı merakla bekleniyor.

2001’de yaşanan 11 Eylül saldırılarından sonra en çok tartışılan konuların başında uçakların pilotsuz kullanımı geliyordu. “Acaba bu teknolojiler olsa, yerden müdahaleyle saldırılar önlenebilir miydi” sorusu günlerce tartışıldı. Aradan geçen 9 yılda insansız uçak teknolojileri inanılmaz gelişti. Bugün Teksas’ta ofisinde oturan pilot, İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) Afganistan semalarında uçuruyor. Havadan yakıt ikmali yapıyor. Gerektiğinde düşmana bomba-füze atabiliyor.

İHA’larda kullanılan teknoloji, ilk defa Boeing ve Lockheed Martin ortaklığında sivil yük taşıma amaçlı tasarlanan Kaman K-Max helikopterine uyguladı. Pilotlu olarak dizayn edilen helikopter, insansız olarak 45 dakikalık uçuşla 3 ton yükü bir başka noktaya götürdü.
Şimdi hedef, sivil kargo uçaklarını 2020’de pilotsuz olarak uçurabilmek. Otoriteler de çalışmalara sıcak bakıyor ve destekliyor. Ancak bunun için hava trafik kontrol sistemleri başta olmak üzere altyapıda önemli değişiklikler yapılması gerekiyor. Aslında Boeing ve Airbus bu tür denemeleri yıllar önce başarıyla yaptılar. Pilotsuz yolcu uçaklarını boş olarak uçurdular. Sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmadı çünkü en büyük sorun yolcu psikolojisi.

Haberin Devamı

YOLCULAR HAZIR DEĞİL

Yapılan araştırmalar, yolcuların yüzde 93’ünün pilotsuz uçaklarla uçmak istemediklerini ortaya koyuyor. Bunun aşılması için teknolojinin uzun bir süre insansız uçuşlarda denenmesi ve kendini ispat etmesi gerek.
Henüz bu fikre havayolu pilotları birlikleri de mesafeli yaklaşıyor. Acil bir durumda, örneğin iniş takımlarından biri açılmadığında veya suya yapılacak inişte yani tamamen manuel kontrol gerektiren olaylarda pilotsuz uçakların ne kadar başarılı olacağı en önemli soru.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!