Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 10:48
On yıl önce keşfedilen yeni karbon türüyle, pillerin ömrünün iki kat uzatılabileceği saptandı. Kuzey Carolina Üniversitesi`nde yapılan araştırmalarda, “carbon nanotubes” adı verilen sistemin, grafit temelli pillere göre iki kat daha fazla enerji yoğunluğu içerebildiği belirlendi.
Uzun zaman dayanabilecek pillerle ilgili araştırma raporu, Physical Review Letters adlı ünlü fizik dergisinde yer aldı.Tek tabaka üzerindeki karbon atomlardan meydana gelen ve güçlü tüplerden oluşan yapının, bir metrenin milyarda bir çapında olduğu kaydedildi.
Gelecekte, ince paneller üzerinde oluşturulacak olan yeni sistem enerji kaynağıyla, iletişim cihazları, yeni moleküler elektronikler, hidrojen ve oksijenle çalışıp elektrik akımı veren cihazlar kullanılabilecek.
Grafit temel ile her 6 karbon atoma tersine çevrilebilir şekilde bir lityum iyon şarj edildiğini belirten araştırmacılar, nanotüpler ile, her 3karbon atoma, bir lityum iyon şarj edilebildiğini açıkladı.
Kuzey Carolina Üniversitesi bilim adamları, buluşla ilgili Amerikan patentini aldıklarını, bir dizi yeni çalışmadan sonra yüksek enerji kapasiteli pil cihazlarının yapımına başlayacaklarını açıkladı.