Pi sayısının sonsuz olduğunu nereden biliyoruz?

Güncelleme Tarihi:

Pi sayısının sonsuz olduğunu nereden biliyoruz
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 08, 2016 10:14

Kısa cevap: 2,7 trilyonluk basamağı keşfedildiği halde hala devam ediyor olmasından.

Haberin Devamı

Uzun cevap:ÂBazıları Pi sayısını, basamakları hatırlamakta zorlandığı için, 22’nin 7’ye bölünmesi olarak hafızasına kazımıştır. Bölme iÅŸleminin sonucu yüzde yüz doÄŸruluk içermese de, 99,96 oranında doÄŸru kabul edilir ki bu da pratik uygulamalar için yeterli olur. 1768 yılında Ä°sviçreli matematikçi Johann Lambert, Pi’nin sonsuza dek gittiÄŸini keÅŸfetmiÅŸ ve deÄŸerinin tam olarak hesaplanmasının imkânsız olduÄŸunu fark etmiÅŸti.

Bunu kanıtlamak için, Pi’nin rasyonel bir sayı olmadığını gösterdi. Rasyonel sayılar, ondalık rakamlara çevrildiğinde genelde birkaç basamak sonrasında net sonuçlarını veriyorlar (örneğin 1/8 = 0,125). Bazen de belirli rakamların tekrarıyla devam ediyorlar. (4/7 = 0,571428571… gibi). Pi’de ise bambaşka bir durum geçerli. Virgülden sonra gelen rakamların dizilişi asla birbirinin aynısı değil. Sürekli değişiyor, hiçbir şekilde tekrara uğramadan uzayıp gidiyor. Aslında pi sayısı çok eski çağlardan beri (M.Ö. 2000) kullanılıyor.

Haberin Devamı

 Çünkü çember gibi çok yaygın kullanılan bir geometrik cisimle yakından ilişkili. Hepimizin bildiği gibi pi sayısı; çemberin uzunluğunun, çapına bölümüdür. Çemberin boyutları değişse de bu oran hiç değişmez. Bu yüzden matematiksel sabitler olarak adlandırılan özel sayılardan biridir. Günümüzde Pi sayısının 2,7 trilyon basamağı hesaplanmış durumda. Bu noktaya dek rakamların dizilişinde en ufak bir tekrara rastlanmadı.

Pi sayısının sonsuz olduğunu nereden biliyoruz
 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!